Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

De veelbelovende toekomstperspectieven van houtcomposiet

2 december 2019

Houtcomposiet is een relatief jong materiaal, maar heeft in korte tijd razendsnel aan populariteit gewonnen. In de Verenigde Staten was het materiaal al langer in opkomst, maar de afgelopen tijd wint composiet ook buiten Amerika gestaag aan terrein. Waar heeft houtcomposiet deze wereldwijde groei op internationale markten aan te danken? En welke groeivooruitzichten liggen er in het verschiet?

 

De unieke samenstelling van houtcomposiet

Houtcomposiet, ook wel WPC (van de Engelse term ‘wood-plastic composite’) genoemd, is een mix van natuurlijke houtvezels, kunststof polymeren en enkele vulmaterialen. Deze combinatie van hout en plastic geeft composiet een aantal unieke eigenschappen. Zo is houtcomposiet onder andere sterk, lichtgewicht, onderhoudsarm, kleurvast, splintervrij, weerbestendig en van nature antislip.

Deze kwaliteiten maken het materiaal geschikt voor veel verschillende toepassingen. Een veelvoorkomende applicatie is het gebruik van composiet vlonderplanken, schuttingen, hekwerken, gevelbekleding en kozijnen, maar houtcomposiet wordt ook regelmatig verwerkt in de woningbouw of industriële constructiebouw. Vanwege de veelzijdigheid van het product, is het niet moeilijk te verklaren dat de wereldwijde vraag naar composiet alsmaar groeiende is.

 

De snelle innovatie van composiet productieprocessen

Composiet mag dan al een uniek en solide materiaal zijn, maar de wereld van houtcomposiet staat niet stil. Er is sprake van voortdurende innovatie op het gebied van de productietechnologieën van houtcomposiet, waardoor het materiaal steeds goedkoper, efficiënter en duurzamer gefabriceerd kan worden.

 

Milieuvriendelijke ontwikkelingen houtcomposiet

Eén van de voordelen van houtcomposiet is dat er gerecycled materiaal gebruikt wordt bij het productieproces. Dit maakt het een uiterst milieuvriendelijke grondstof.

In de eerste plaats is houtcomposiet duurzamer dan traditioneel timmerhout, omdat composiet vervaardigd kan worden uit houtafval, zoals houtvezel, en kleinere bomen. Hierdoor hoeft er minder nieuw hout gekapt te worden en blijven de oude bossen gespaard.

Daarnaast speelt recycling een grote rol in de productie van houtcomposiet. Voor de kunststofcomponent van composiet werden al langer gerecyclede polymeren gebruikt, maar de recyclingmogelijkheden worden steeds verder uitgebreid. Dankzij recente innovaties kan tegenwoordig zowel gerecycled hout als plastic gebruikt worden in de productie, en ook bouw- en sloopafval kan nu worden verwerkt in de composietindustrie.

Maar er is nog steeds volop ruimte voor vernieuwing binnen de composietindustrie. Een recente ontwikkeling heeft geleid tot de introductie van een nieuwe soort composiet gemaakt van volledig hernieuwbaar materiaal, zoals organische polymeren. De combinatie van houtvezel met bioplastic maakt de ecologische voetafdruk van houtcomposiet tot wel 80% kleiner dan ‘virgin’ plastic.

Bio-composiet is nóg duurzamer dan standaard houtcomposiet. Het kan vanwege de giettechniek bovendien gebruikt worden voor de productie van een breed scala gebruiksvoorwerpen, van tandenborstels tot speelgoed en zelfs meubels. Op die manier zouden op den duur eigenlijk de meeste niet-hernieuwbare, traditionele materialen vervangen kunnen worden door varianten van houtcomposiet.

 

De productie-prijs van composiet

De verwerking van gerecycled materiaal in houtcomposiet is niet alleen duurzaam, het zorgt er ook voor dat de productie-prijs van WPC vaak lager ligt dan bij andere ‘traditionele’ materialen, zoals behandeld hout. Sommige producenten maken bijvoorbeeld gebruik van gedoneerd plastic in hun composiet, waardoor de kosten voor deze grondstof – normaal gesproken de hoogste kostenpost – wegvallen.

Composiet gaat daarnaast ontzettend lang mee, ook als het buiten gebruikt wordt. Composiet terrasplanken gaan al gauw 25 jaar mee zonder te verkleuren of aan kwaliteit te verliezen. U hoeft dus niet snel te investeren in een nieuw terras, waardoor u met houtcomposiet ook op de lange termijn goedkoper uit bent.

 

Composiet: het materiaal van de toekomst

Het is duidelijk: houtcomposiet is duurzaam, milieuvriendelijk én goed voor de portemonnee. Houtcomposiet heeft allerlei exclusieve eigenschappen die het materiaal grote voordelen ten opzichte van ander materiaal geven, en het ecologische bewustzijn van de consumenten wordt bovendien steeds groter.

Het is daarom niet verrassend dat composiet de afgelopen jaren in rap tempo geliefd is geraakt en dat deze trend zich ook de komende jaren nog zal voortzetten. Verwacht wordt dat de wereldwijde marktgroei binnen de komende 5 jaar 5 tot 10% zal beslaan. Voornamelijk in Europa en Azië zal de composietmarkt snel groter worden. Verwacht wordt dat met name de vraag naar composiet terrasplanken zal stijgen.

WoodComposiet is al meer dan 22 jaar de composietspecialist van Nederland. Wij zijn één van de grootste dealers van het hoogwaardige ProDeck™ composiet, en zelfs de enige leverancier van het exclusieve WoodPlastic® composiet. Daarnaast zijn zeer recent vlonderplanken van het merk Duofuse® aan het assortiment toegevoegd. Deze vlonderplanken blinken uit door de enorme sterkte, maar vooral ook door hun – in deze branche – unieke brandklasse B! Die brandklasse is vaak vereist bij bouwprojecten onder architectuur.

 

Kiest u ook voor betaalbare duurzaamheid? Kom langs in onze grote showtuin in Heerhugowaard en bekijk alle talloze mogelijkheden en uitvoeringen van houtcomposiet voor uw tuin. Wat is uw favoriet? Ga voor kwaliteit, en koop uw milieuvriendelijke composiet vlonderplankencomposiet schuttingen of composiet Zweeds rabat online bij WoodComposiet!