Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Hardhouten palen of aluminium tuinpalen

12 oktober 2021

Veel mensen die een schutting gaan plaatsen, vragen zich af welke palen het beste zijn. Zo zijn er heel veel soorten verkrijgbaar: hardhouten palen, aluminium schuttingpalen, betonnen palen, palen van gewolmaniseerd hout en er zijn zelfs volkunststof palen verkrijgbaar, hoewel die meestal niet voor schuttingen gebruikt worden.

Het is soms moeilijk om te bepalen wat het beste is voor uw portemonnee en/of voor het milieu. Daarom gaan wij u in dit bericht een beetje op weg helpen om de naar ons idee beste keuze te maken. Wij gaan van de hardhouten palen en de aluminium schuttingpalen de voor- en nadelen voor u op een rijtje zetten. We gaan de andere palen niet beoordelen, de hardhouten palen en de aluminium schuttingpalen zijn nu eenmaal de meest verkochte palen.

 

Hardhouten palen

  • Hardhouten palen zijn qua aanschaf iets goedkoper, maar worden duurder doordat er periodiek onderhoud gepleegd moet worden.
  • Voor het produceren van hardhouten palen worden vaak grote gebieden in o.a. het Amazonegebied ontbost. Het is duidelijk dat dit het milieu behoorlijk belast.
  • Hardhouten palen zijn in veel afmetingen verkrijgbaar, maar de meest gebruikte afmetingen zijn 9×9 cm in een lengte van ca. 275 cm. Hardhouten palen dienen wel “geschaafd” te zijn, anders kunt u heel makkelijk uw vingers openhalen aan de vele splinters. Voor schuttingen worden hardhouten palen van minimaal 9×9 cm geadviseerd.
  • De kwaliteit van hardhout kan per houtsoort verschillen. Er zijn palen van bangkirai, azobé, angelim vermelho en nog veel meer houtsoorten. Het is moeilijk om daaruit de beste houtsoort te kiezen. Maar welke houtsoort u ook kiest, verrotten doen ze uiteindelijk allemaal.
  • Beitsen of schilderen: ook goede hardhouten soorten moeten beschermd worden tegen de weersinvloeden, anders gaat het verrottingsproces sneller dan gewenst. Dat bekent toch periodiek (afhankelijk van de gekozen houtsoort) onderhoud: schilderen of beitsen. Dat kost dus niet alleen tijd, maar ook geld, want verf of beits is ook niet goedkoop tegenwoordig.
  • De “look and feel” van hardhouten palen is vaak toch wat ouderwets, hoewel dit natuurlijk wel beïnvloed kan worden door het gebruik van verf in kleur (wat vaak niet toegepast wordt).

 

Aluminium schuttingpalen

  •  De prijs van aluminium palen is bij aanschaf een fractie hoger dan die van hardhouten palen, maar dat prijsverschil wordt volledig weggewerkt doordat aluminium natuurlijk onderhoudsvrij is; dit hoeft gelukkig niet gebeitst of geschilderd te worden.
  • Hoewel we het productieproces van aluminium ook niet direct milieuvriendelijk mogen noemen, zijn er ten opzichte van hardhouten palen toch wel verschillen. Er is veel minder grondstof nodig voor aluminium (de palen zijn altijd hol), er hoeft periodiek geen verf of beits voor gekocht te worden en er worden natuurlijk geen bossen voor gekapt.
  • Aluminium palen kunnen geleverd worden in afmetingen van 7×7 cm en 10×10 cm in een lengte van 2,7 of 3,0 meter. Welke afmeting u ook kiest, qua sterkte zit er zo goed als geen verschil tussen deze palen. Er zijn voor zover bekend geen klanten geweest die ooit geconfronteerd zijn geweest met gebroken aluminium schuttingpalen. Dat is niet verrassend natuurlijk, want aluminium is “ijzersterk”.
  • Design: naast de genoemde verschillende afmetingen zijn de aluminium schuttingpalen ook verkrijgbaar in diverse kleuren. Omdat de aluminium palen hol zijn, dient de bovenkant ervan beschermd te worden tegen inkomen hemelwater. Dat heeft als bijkomen voordeel dat er gekozen kan worden uit meerdere soorten kunststof afdekkapjes (ook weer in kleur), waardoor u uw schutting perfect kunt personaliseren.

 

Samenvattend

We kunnen eigenlijk kort zijn: aluminium schuttingpalen zijn op de langere duur èn voordeliger èn duurzamer èn gewoon mooier, dus adviseren wij om aluminium schuttingpalen te plaatsen. Klik hier voor het complete assortiment palen en afdekkapjes.

Het kan natuurlijk zo zijn dat u houten palen simpelweg mooier vindt, over smaak valt nu eenmaal nooit te twisten. Gelukkig kunt u ook hardhouten palen vinden in deze afdeling van de webshop.

Surf gerust eens lekker rond in onze webshop!