Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Hoe maak je een vlonder minder glad?

28 april 2022

Vlonders zijn (meestal) mooie ondergronden, waarop je vertoeft als het lekker warm en zonnig weer is. Van gladheid van de vlonderplanken is dan meestal geen sprake. Of het vlonder moet gemaakt zijn van een houtsoort die van zichzelf glad is, maar daarvan zijn niet zo veel voorbeelden te vinden.

Met een composieten vlonder is gladheid helemaal nooit aan de orde: het composietmateriaal, dat bestaat uit ca. 60% gecertificeerd houtstof en ca. 40% gerecycled kunststof, is van zichzelf gewoon niet glad. En dat geldt ook als het bijvoorbeeld regent of als ’s ochtends alles nat is van de dauw van de ochtend. Loop in zo’n geval nog eens over bijvoorbeeld een vlonder van hardhouten planken: daar loopt u dan met gevaar voor eigen leven overheen, ze kunnen echt spekglad worden.

De kop van dit blogbericht is “Hoe maak je een vlonder minder glad?” Dat is natuurlijk een vraag die wij graag beantwoorden: dat kan helemaal niet. Of toch? Gooi het oude, spekgladde vlonder weg en monteer een terras van composieten vlonderplanken.

Wat nog wel even gezegd moet worden: composiet kan regenwater absorberen. Als het dan tegelijkertijd gaat vriezen, dan kùnnen de planken natuurlijk wel glad worden, maar wij kunnen geen enkel materiaal bedenken dat – als het vochtig is èn het vriest – niet glad is in zo’n geval.

Ook is alg- of mosvorming een gladheidsmaker, dat groene spul op de vlonderplanken dient dan ook verwijderd te worden. Gelukkig is dat zo goed als het enige onderhoud dat nodig is om lang, heel lang te genieten van een vlonder van composieten vlonderplanken.