Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Blokhutten duurzaam bouwen?

15 maart 2023

Als we spreken over een blokhut, denken we gelijk in hout. Waarom? Dat is nu eenmaal zo gegroeid, een blokhut hóórt nu eenmaal met een houten skelet en houten planken gemaakt te worden. Kijk maar naar de foto. Maar toch, je kunt je afvragen of dat terecht is. Blokhutten kunnen natuurlijk véél beter gemaakt worden van o.a. composieten buitenwanden, vaak in combinatie met een “ouderwets” hardhouten skelet. Het skelet kan (nog?) niet van composiet gemaakt worden, want composiet is minder sterk en daarom niet geschikt voor constructie. Maar voor wandbekleding is composiet natuurlijk perfect! Duurzaam, onderhoudsarm en ook nog eens niet al te duur!

Rabatdelen als buitenwand

De buitenwanden van een blokhut – of een tuinhuis, wij weten het verschil niet precies – kunnen bekleed worden met rabatdelen. In veel gevallen is het skelet al voorzien van multiplex platen, die dienen als binnenwanden. Op deze binnenwanden kunt u (aan de buitenkant natuurlijk) rachels plaatsen. En uiteindelijk kunt u  onze composieten rabatdelen weer op deze rachels schroeven. De rachels zijn nodig in verband met ventilatie: achter het composiet moet vochtige lucht ook weer droog kunnen worden, dat bereik je met een goeie ventilatie.

De binnenwanden van een blokhut

Soms zijn binnenwanden volledig overbodig: onze Zweedse composieten rabatdelen zijn 2-zijdig: de buitenkant is gepotdekseld, waardoor vochtafvoer aan de buitenkant perfect geregeld is. De binnenkant van de Zweedse rabatdelen is echter helemaal recht. Dat betekent dat u deze Zweedse rabatdelen direct tegen palen kunt schroeven. Wel dient u goed de specificaties van het product goed door te lezen om er achter te komen hoeveel ruimte er maximaal tussen de palen (of rachels) geplaatst mag worden. Deze afstand is bij Zweeds rabat bijvoorbeeld maximaal 80 cm hart-op-hart. En als u het Zweeds rabat als schutting gaat plaatsen (dat is ook een mogelijkheid), dan mag die afstand tussen de palen zelfs 100 cm hart-op-hart zijn. Dit zijn wel maximale waarden, het is altijd beter om die afstanden wat kleiner te houden.

Blokhut afwerken met WoodComposiet

Hoewel WoodComposiet geen “systeem”-rabatdelen verkoopt, zijn er toch een flink aantal producten, waarmee u uw blokhut kun afwerken. Zo zijn er naast de vele gevelpanelen ook veel accessoires, die perfect gecombineerd kunnen worden.

Filter

Filter zoekresultaten