Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Zelf een vlonder of schutting bouwen? Hier zijn 10 tips!

17 april 2024

Als een zomerse bries begint te waaien en de zon haar stralen door de bladeren laat dansen, wordt de tuin een ware oase van rust en ontspanning. En wat is er beter dan die serene sfeer te omarmen met prachtige composieten schuttingen en vlonders?

Het verhaal begint met iemand die al langere tijd droomt van het transformeren van hun tuin in een uitnodigende ruimte voor ontmoetingen en vreugdevolle momenten. Met de zomer voor de deur besluiten ze om de handen uit de mouwen te steken en deze droom werkelijkheid te maken.

Wil je zelf composieten schutting bouwen? Of wil je een composieten vlonder bouwen? Misschien wel allebei (want die combinatie kan tot verrassend mooie resultaten leiden)?

Bij schuttingen kun je tussen diverse soorten en kleuren kiezen. De luxe schuttingen zijn meestal gemaakt met massieve verticale planken, de stapelplankenschuttingen van horizontale planken met holle kamers. De keuze voor deze uitvoering kan bepalend zijn voor de uitstraling van uw nieuw te ontwerpen tuin. Qua kwaliteit hoeft u zich over beide uitvoeringen geen zorgen te maken, die is perfect!

Bij het bouwen van een terras of een vlonder kunt u ook kiezen voor composieten vlonderplanken met holle kamers of voor massieve vlonderplanken. De verschillen tussen de diverse soorten vlonderplanken worden hier getoond.

 

Composieten schutting

Tip 1
Kies een kleur die past bij bijvoorbeeld de stenen muren van uw huis. Of die juist een fors contrast geeft. De kleur is mede bepalend voor de uitstraling van uw nieuwe tuin.

Tip 2
Bekijk welke soorten schuttingen er zijn in de door u gekozen kleur. In onze webshop kunt u voornamelijk kiezen tussen twee hoofdgroepen: verticale of horizontale planken. Ook deze keuze is belangrijk voor de beleving van uw nieuwe tuin.

Tip 3
De kleur van de – in bijna alle gevallen – aluminium palen (waarom zou je houten palen nemen, die rotten alleen maar) kan bijna altijd bijpassend bij de gekozen kleur van uw schutting.

Tip 4
Meet de lengte van de nieuwe schutting op. De meeste schuttingdelen zijn 1,8 meter breed, de meeste palen 10 cm. U kunt de gemeten lengte dus simpel delen door 1,9 meter.

Tip 5
De belangrijkste tip die wij u kunnen geven is: lees de voor u van toepassing zijnde montage-instructies, het liefst zelfs voordat u gaat meten. En als blijkt dat het project toch voor u te groot is, laat dan degene die de schutting gaat plaatsen óók die instructies goed doorlezen, want composiet is nu eenmaal geen hout …

 

Composieten vlonder

Tip 6
Kies ook bij de composieten vlonderplanken eerst een kleur. Eventueel kunt u door de filtermethode direct al kiezen welke kleur in welke uitvoering leverbaar is door in de linkerkolom op uw voorkeur te klikken.

Tip 7
Lees de verschillen zoals boven aangegeven tussen holkamer- en massieve vlonderplanken. Onthou dat holkamer vlonderplanken van uitstekende kwaliteit zijn, maar bij de montage zijn ze wat gevoeliger voor een correct afschot.

Tip 8
Wat geldt voor de vlonderplanken, geldt ook voor de onderbalken. Composieten onderbalken zijn goedkoper, maar ook deze zijn wat meer afhankelijk van een juiste montage. Als u hiervoor budget genoeg heeft, worden aluminium onderbalken geadviseerd.

Tip 9
De berekening van de hoeveelheden is relatief simpel, maar zijn soms wel wat arbeidsintensiever dan in eerste instantie gedacht. Factoren als breedte van de vlonderplank en de sterkte van de gekozen plank bepalen mede hoeveel planken er bijvoorbeeld nodig zijn. Als u tip 10 goed aanhoudt, zal dit echter geen probleem zijn.

Tip 10
Net als bij de schuttingen, maar hier misschien zelfs nog wel wat belangrijker: hou de correctie montage-intructies aan qua afschot en afstand tussen de onderbalken. Deze gegevens worden altijd bij het artikel in de kolom Specificaties vermeld.

 

Wij hopen dat u met deze tips weer iets meer beslagen ten ijs komt (en dat in de zomer) als u uw tuin gaat aanpakken!