Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Boren in composiet

3 augustus 2022

Composieten materialen mogen geschroefd worden, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo zal gevelbekleding (de rabatdelen zoals ze in onze webshop aangeboden worden bijvoorbeeld) zelfs vastgeschroefd moeten worden aan bijvoorbeeld palen of rachels. Ook bij vlonderplanken, die normaal gesproken nooit geschroefd worden, zal een randafwerklijst geschroefd moeten worden tegen een aangebrachte onderbalk.

Er wordt ons in zo’n geval wel eens gevraagd: welke boor moeten gebruiken om voor te boren in composiet? Wij kunnen ons die vraag goed voorstellen, want u kunt kiezen uit heel veel soorten boren, zoals daar zijn:  Houtspiraalboor Speedboor Verzink- of soevereinboor Metaalboor Steenboor Betonboor.

Wij adviseren om gebruik te maken van metaalboren, ook wel spiraalboren genoemd. Er zijn diverse metaalsoorten te verkrijgen, maar HSS (High Speed Steel) is in dit geval de beste optie. Je kunt met dit HSS hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien. Het mooie eigenschap van dit materiaal is dat het erg warm kan worden zonder dat het zijn hardheid verliest. Wanneer u kiest voor een metaalboor HSS geslepen, bent u altijd verzekerd van een rechte boor en precieze maat. Deze volledig geslepen boren zijn veel sterker, duurzamer en preciezer dan bijvoorbeeld een rolgewalste boor. Dit komt omdat het staal in het productieproces veel minder te lijden heeft.
Deze boren ook worden volop gebruikt in de staalconstructie, agri, hoveniersbranche, transport, bouw en carrosserie en vele andere branches waar de eisen aan een metaalboor hoog zijn.
De boren voldoen aan DIN338 norm; maatvastheid onder norm DIN338 maakt deze boor zeer fijn in gebruik en is voor zeer specifieke millimeters te gebruiken.

De dikte van de in te zetten boor is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het gat dat u wilt voorboren in de composieten gevelpanelen of randafwerklijsten. Een veelgebruikte combinatie is een 6 mm dikke HSS Spiraalboor met een 4 mm dikke schroef, maar daar is natuurlijk vrij simpel van af te wijken. Onthou wel altijd dat het gat dat u voorboort in composiet, altijd groter moet zijn dan de te gebruiken schroef, zodat het materiaal nog wat kan krimpen/uitzetten tijdens veranderende weersomstandigheden.

Uiteraard zijn deze HSS Spiraalboren ook in onze webshop te verkrijgen, klik hier.