Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Dichte of massieve composiet planken

13 mei 2022

Mensen stellen ons wel eens de vraag:  “Wat is massief composiet?”. Die vraag lijkt makkelijk te beantwoorden, maar dat blijkt bij nader inzien toch wat lastiger. Natuurlijk, het makkelijkste antwoord is: in een massieve vlonderplank zitten geen gaten. Maar daarmee is niet alles gezegd, want er zit duidelijk verschil tussen massieve en holle planken. De samenstelling van het materiaal is echter vaak hetzelfde bij massieve èn holkamer vlonderplanken: ca. 60% houtstof en ca. 40% gerecycled of nieuw kunststof. Er is in de webshop een overzicht te downloaden, waarin de verschillen tussen de diverse merken die WoodComposiet levert, te vinden zijn. Dat toont dan wel de verschillen, maar beantwoord de gestelde vraag niet helemaal.

Massief composiet is sterker en minder gevoelig voor vocht dan de “holwandige” vlonderplanken. In holle ruimtes zal àltijd vocht voorkomen (al is het maar condens; composiet absorbeert ook vocht). Als dat vocht niet weggeleid wordt – door bijvoorbeeld niet met afschot te monteren – kunnen zich problemen voor gaan doen. En dan komt dus het voordeel van massieve composieten vlonderplanken naar voren: het risico van vocht in de plank is niet aanwezig, er zitten simpelweg geen gaten in.

 

Niet voor constructie

Massief composiet wordt ook wel eens vergeleken met hardhout. Dag mag natuurlijk, maar dat is niet helemaal eerlijk. Composiet is een melange met korte houtvezels en mag absoluut niet voor constructie gebruikt worden. Dat in tegenstelling tot hardhout, dat vaak juist gebruikt wordt in combinatie met composiet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan steigers aan de waterkant: het onderstel van hardhout, bovenop massieve vlonderplanken. Een prima samenwerking tussen hout en composiet.

De “puntbelasting” van massieve vlonderplanken is beter dan die van holkamer vlonderplanken. Uiteindelijk is de bovenkant van een holkamer vlonderplank van het merk ProDeck™ zo’n 6 tot 7 mm, maar van een massieve plank is de bovenkant (èn dus de onderkant) al gauw 20 mm (de dikte van de plank natuurlijk; Terafest® heeft massieve vlonderplanken van 23 mm dik). Gaat u met bijvoorbeeld een keukenstoel met een heel dun pootje op een vlonderplank zitten, dan is er een kans dat er een gaatje ontstaat. Maar dat is natuurlijk sterk afhankelijk van uw gewicht … Dat is bij massieve vlonderplanken zo goed als niet mogelijk.

Dichte of massieve vlonderplanken zijn dus aan alle kanten beter, maar daardoor ook duurder. Welke u kiest heeft met het beschikbare budget te maken. Holkamer vlonderplanken liggen tot volle tevredenheid van heel veel van onze klanten in heel Nederland en België. Massieve vlonderplanken zijn sterker en gemakkelijker. De keuze voor massief of holkamer wordt door dit bericht niet makkelijker gemaakt …