Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Is er verschil tussen WPC en HKC composiet?

4 augustus 2022

Composiet is bekend onder veel namen, maar de meest voorkomende namen zijn WPC, HKC, composiet of houtcomposiet. WPC staat voor Wood Plastic Composite, HKC staat voor Hout Kunststof Composiet (de Nederlandse vertaling van WPC dus). Het woord composiet komt waarschijnlijk van het Engelse woord composition af. Als je dat letterlijk vertaalt, wordt het “samenstelling” en dat is volgens ons een perfecte afspiegeling van het product: composiet is inderdaad een melange, een samenstelling van diverse producten, maar meestal bestaat het composiet dat gefabriceerd wordt voor vlonders uit ca. 60% houtstof en ca. 40% (meestal gerecycled) kunststof. Hoewel er ook merken zijn die een andere verhouding hebben (50-50) of die  HDPE (nieuw plastic) of virgin-PVC gebruiken in plaats van het gerecyclede kunststof. En uiteraard zijn er per merk of per fabrikant nog een paar “geheime” ingrediënten waardoor ieders composietmateriaal natuurlijk “uniek” is, maar daarover kunnen wij helaas niet vinden.

Alle verkopers van composiet hebben vergelijkbare argumenten om potentiële klanten over te halen hun product te kopen. WoodComposiet doet daar natuurlijk net zo hard aan mee, want hoe je het ook wendt of keert, composiet is echt duurzamer (dus beter voor het milieu) dan ouderwets hout. We noemen aantal van de argumenten: geen splinters, niet glad (perfecte antislipeigenschappen), minder milieubelastend (duurzaam, ecologisch en recyclebaar), lijkt op hout (maar dan zonder de nadelen), onderhoudsarm (alleen schoonmaken af en toe) en kleurbehoud.

Om dus terug te komen op de aanvang van dit bericht: “Is er verschil tussen WPC en HKC composiet?”, daar kunnen we volmondig “nee” op zeggen, het simpelweg een vertaling van elkaar. Wel kunnen er tussen leveranciers en merken minieme verschillen tussen composietproducten optreden, maar het blijft moeilijk om composieten producten van verschillende merken/leveranciers goed te vergelijken, want het wordt vaak appels met peren vergelijken. Het zal bij aankoop van composiet dus vaak aankomen op vertrouwen in de leverancier. En dus kan het verstandig zijn om voor aankoop te googelen naar reviews van de diverse leveranciers; die reviews zijn natuurlijk niet zaligmakend, maar ze kunnen toch een indruk geven.