Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Onderhoudsvrije gevelbekleding

12 oktober 2021

Gevelbekleding is er in vele soorten en maten. Ook in kwaliteiten kan onderscheid gemaakt gaan worden: composieten rabatdelen, houten rabatdelen, steenstrips, leien platen, pvc en gelijkwaardige gevelplaten (o.a. Keralit, Trespa, Rockpanel) en wat er al niet nog meer op de markt gebracht wordt. En dan hebben we nog niet eens over volledig kunststof panelen. In de vergelijking tussen kunststof en composiet zal composiet altijd de voorkeur verdienen, omdat vol kunststof voor wandbekleding in de praktijk toch wat minder geschikt blijkt (het krimpt en zet véél meer uit dan composietmateriaal). Ook is composiet natuurlijk veel duurzamer.

Al deze verschillende soorten gevelbekleding hebben meestal maar één doel: het fraaier maken van de woning, schuur, zakenpand, garage of welk gebouw dan ook. Toch zijn er vaak onderbelichte zaken die ook meespelen bij de aanschaf van onderhoudsvrije gevelbekleding, zoals duurzaamheid, aanschafprijs, manier aan montage, leverbaarheid/levertijd.

 

Onderhoudsvrij of onderhoudsarm?

Er zijn niet zo veel materialen die ècht onderhoudsvrij zijn, hoewel dat vaak wel zo genoemd wordt. Onderhoudsvrij zou moeten betekenen dat je er nooit meer naar om hoeft te kijken, maar dat is in de praktijk niet zo vaak het geval. Door weersomstandigheden kunnen de duurzame gevelpanelen – op de schaduw- of vochtrijke delen van de gevel – makkelijk ten prooi vallen aan alg- of mosaanslag. Zoals gezegd, daar zijn niet zo heel veel materialen tegen bestand, want alg staat bekend als een vrij taaie doorvreter, dus is het verstandig om alg- en mosaanslag te verwijderen. En daarmee wordt het wordt onderhoudsvrij eigenlijk direct weer onderuit gehaald, onderhoudsarm zou een betere benaming zijn. Helaas vinden veel fabrikanten of verkopers dat niet zo’n mooie term, onderhoudsvrij klinkt nou eenmaal beter.

 

Welke gevelbekleding te kiezen?

Zoals eerder genoemd, er zijn heel veel soorten gevelbekleding of -panelen te koop op de markt. De voordelen en de nadelen worden per merk vaak genoemd, hoewel de voordelen dan natuurlijk de nadruk krijgen. Welke u zou moeten kiezen, daar kan alleen u op antwoorden, want het voornaamste verkoopargument is toch echt uw eigen smaak. Daarnaast zou u ook even kunnen nadenken over de volgende punten:

  • Welk materiaal (zie ook verschillende soorten in de intro van deze blog)?
  • Zijn de juiste afmetingen leverbaar?
  • Is het materiaal duurzaam en is het verantwoord geproduceerd?
  • Wordt uit voorraad geleverd (zeker tegenwoordig een terechte vraag)?
  • Is mijn budget toereikend?

Mosaanslag?

Als u kijkt naar de duurzame gevelpanelen zoals die door WoodComposiet worden verkocht, dan zijn wij daar heel eerlijk over: deze panelen zijn onderhoudsàrm, niet onderhoudsvrij. Inderdaad, alg- en mosaanslag moet – het liefst zo snel mogelijk – verwijderd worden. Dat is trouwens relatief simpel te doen met een ouderwets sopje met groene zeep en een harde borstel. Even naspelen met een tuinslang en klaar-is-kees. Gebruik van een hogedrukspuit kan natuurlijk ook, je moet alleen even in de gaten houden dat de druk van de spuit niet te hoog staat ingesteld.

 

De gevelpanelen die WoodComposiet in haar assortiment heeft, zijn divers. Zo is daar het veelverkochte Zweeds rabat, maar ook “gewone” rabatdelen in composiet. Er zijn zelfs een viertal rabatdelen met een laminaatlaag in kleur verkrijgbaar: deze rabatdelen zijn zelfs “iets onderhoudsarmer” dan de gewone rabatdelen, want de laminaatlaag zorgt ervoor dat vuil minder snel vat krijgt op het composiet; regenwater zal er ook sneller van af druppelen. Dat is een voordeel t.o.v. de reguliere composieten rabatdelen. Kijk gerust eens rond in de afdeling Gevelbekleding in de webshop.