Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Trend: de opkomst van het tiny house in Nederland

9 oktober 2019

Nog niet zo lang geleden had vrijwel niemand er ooit iets over gehoord, maar sinds enkele jaren schieten de tiny houses als paddenstoelen uit de grond. Vooral in de Verenigde Staten zijn de kleine huisjes sterk in opkomst, maar in steeds meer delen van de wereld begint de tiny house movement langzaamaan op gang te komen.

Waar komt deze trend vandaan? Wat zijn de voordelen van een tiny house? En op welke manier sluit houtcomposiet aan bij de filosofie van een tiny house?

 

Wat is een tiny house?

Een tiny house is precies wat de naam doet vermoeden: een mini huis. Een tiny house is vaak niet groter dan een tuinhuisje, maar dan wel een permanent tuinhuisje waarin gewoond wordt. Een tiny house is in principe een zelfvoorzienend huis op wielen.

Deze nieuwe woonvorm is niet uit het niets ontstaan. Als gevolg van de groeiende economie zijn de afgelopen 50 jaar onze woningen alsmaar groter en groter geworden. Materiële rijkdom is een steeds grotere rol gaan spelen in ons leven: naarmate onze koopkracht stijgt, stijgt ook onze behoefte aan meer spullen, duurdere spullen, de nieuwste spullen.

De afgelopen tijd groeit echter het besef dat consumentisme ons niet gelukkiger maakt. Dit wekte een verlangen naar een nieuwe manier van leven op. We willen eenvoudiger en dichter bij de natuur leven, back to basics. Een tiny house biedt de uitkomst.

 

Tiny house afmetingen en regels

Een voorgefabriceerde tiny house kopen is in Nederland nog lastig. Wie dus in het bezit wil zijn van zo’n mini huis, zal zelf zijn tiny house moeten bouwen. Er zijn een aantal regels opgesteld door de RDW waar rekening mee moet worden gehouden. Zo mag een tiny house een woonoppervlak van hoogstens 50 m2 hebben, maar doorgaans wordt een maximum van 28 m2 aangehouden. Een huisje op wielen mag maximaal 13,60 meter lang, 2,60 meter breed en 4 meter hoog zijn. Als je met het kleine huisje daadwerkelijk de weg op wil, mag hij een maximumgewicht van 3500 kg hebben.

 

Waarom een tiny house?

Waarom kiezen mensen voor een tiny house ten opzichte van bijvoorbeeld een ‘gewoon’ klein appartement? Er zijn een aantal voordelen verbonden aan een tiny house die niet opgaan voor andere, standaard vormen van wonen.

  • VrijheidOmdat een tiny house vaak op wielen staat, neemt u eenvoudig uw woning mee wanneer u dat uitkomt. Handig als u graag reist, (vaak) van baan verwisselt, of gewoon uw huidige omgeving even beu bent.
  • GoedkoperMet een tiny house bent u aanzienlijk goedkoper uit dan met een regulier huis. Wat kost een tiny house dan precies? Dat hangt af van de keuzes van de eigenaar: welke afmetingen, welk materiaal en vooral: wat voor interieur wordt er gekozen? De minimale prijs voor een zelfgebouwd tiny house is zo’n € 25.000. Alsnog een stuk voordeliger dan het goedkoopste appartement of woonhuis, dus!
  • Meer tijd over. Allereerst heeft u met een tiny house een veel kleiner woonoppervlak, wat betekent dat u ook veel minder tijd hoeft te besteden aan het schoonmaken van uw huis. Daarnaast wordt u minder afgeleid door overbodige spullen, waardoor u tijd overhoudt voor wat er echt toe doet. Ten slotte is een tiny house zoals gezegd stukken goedkoper dan een reguliere woning. U hoeft dus minder te werken om een torenhoge hypotheek af te lossen, waardoor u meer vrije tijd overhoudt.
  • Kleinere ecologische voetafdruk. Veel tiny houses zijn zelfvoorzienend. Ze worden vaak off-grid gebouwd en wekken bijvoorbeeld hun eigen zonne-energie op of recyclen regenwater. Daarnaast produceert u in een kleine woning minder afval en gebruikt u minder water en energie, wat weer beter is voor onze aarde. Ook zorgt klein wonen ervoor dat u minder snel bijdraagt aan de consumptiemaatschappij: u heeft gewoonweg geen plek om overbodige spullen op te bergen.

 

De uitdagingen van een tiny house

Er zitten dus redelijk wat voordelen aan het huisje op wielen. Maar wie kiest voor een tiny house bouwen, komt ook voor een aantal uitdagingen te staan.

 

Maximumgewicht

Een tiny house op wielen mag hoogstens 3500 kilo wegen, en daar zit u al snel aan. Het is dus verstandig om goed na te denken over welke materialen u wilt gebruiken. Een optie is om bij de bouw van je mini-huis te kiezen voor lichte materialen als kurk of het hoogwaardige houtcomposiet van WoodComposiet. Houtcomposiet is namelijk gewoonlijk lichter van gewicht dan een voor de hand liggende keuze als hardhout.

 

Gebrek aan privacy

In kleine huisjes worden vaak zoveel en zo groot mogelijke ramen geplaatst om een gevoel van ruimte te creëren en om gevoelsmatig buiten naar binnen te halen. Dit gaat echter wel ten koste van de privacy. Een goede oplossing is het plaatsen van een paar tactisch gepositioneerde schuttingen van houtcomposiet rondom uw tiny house.

 

Ruimte optimaal benutten

Het is een uitdaging om bij een piepklein huis zo slim mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Wilt u extra ruimte creëren zonder het oppervlak van uw interieur uit te breiden? Misschien is een aansluitend vlonder van houtcomposiet (ook wel composiet genoemd) wel de uitkomst. Composiet vlonderplanken van WoodComposiet zijn lichtgewicht, gemakkelijk schoon te houden en van nature antislip.

 

Duurzame maar esthetische afwerking

U wilt natuurlijk niet alleen de binnenkant zo duurzaam en mooi mogelijk maken, ook de buitenkant van het kleine huisje verdient de aandacht. Gevelbekleding van composiet Zweeds rabat is hier een goede optie.

Het Zweeds rabat zorgt voor een goede afwatering. Extra handig voor als u uw eigen regenwater wilt recyclen! Daarnaast is houtcomposiet ontzettend duurzaam en milieuvriendelijk. Houtcomposiet gaat namelijk lang mee, is weerbestendig en gifvrij. Daarnaast wordt het vaak gemaakt van gerecyclede kunststof en houtvezels met een keurmerk. Veel van de hoogwaardige houtcomposiet planken van WoodComposiet hebben bovendien een erg natuurlijke en mooie hout-look die haast niet van echt te onderscheiden is.

 

Houtcomposiet voor uw tiny house bij WoodComposiet

Bent u van plan een tiny house te bouwen, denk dan eens na over het verwerken van houtcomposiet in uw kleine woning! Vanwege de duurzame en milieuvriendelijke eigenschappen en productieprocessen past houtcomposiet perfect bij het idee achter de tiny houses. Omdat houtcomposiet licht maar toch sterk is, is het bovendien een ideaal materiaal om in de basis van uw tiny house te verwerken. De natuurlijke hout-look van houtcomposiet zorgt voor een esthetische afwerking die mooi aansluit bij de behoefte om dichter bij de natuur te leven.

WoodComposiet is dé leverancier van houtcomposiet vlonderplanken, houtcomposiet schuttingen en houtcomposiet Zweeds rabat in Nederland en België. Bent u voorlopig nog niet toe aan uw eigen tiny house, maar wel benieuwd op welke veelzijdige manieren u ons houtcomposiet nog meer kunt gebruiken? Neem dan eens een kijkje op onze blog voor volop houtcomposiet inspiratie!

 

Gaat u zich binnenkort wagen aan de tiny house trend?