Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Zweeds rabat kopen

5 oktober 2021

Waarom zou u composieten Zweeds rabat willen kopen, terwijl er ook prachtig gebeitste houten rabatdelen op de markt te vinden zijn? Het antwoord daarop is niet simpel, want er kunnen vele redenen zijn om voor de ene of voor de andere kwaliteit te kiezen. Zo zijn veel ervaren gevelbekledingspecialisten al jaren bezig met houten rabatdelen, terwijl composieten Zweedse rabatdelen eigenlijk pas sinds de laatste 10 jaar meer en meer in trek raken.

De toepassingen van Zweeds rabat – ook wel potdekselplanken genoemd – zijn divers, maar de rabatdelen worden erg vaak gebruikt voor bekleding van gevels. Dat heeft als bijkomend voordeel (dus naast de verfraaiing van de gevel) dat er ook een klein stukje isolatiewaarde aan de woning toegevoegd wordt. Ook ziet men rabatdelen wel gebruikt worden voor schuttingen, dat geeft vaak een extra dimensie aan zo’n schutting.

 

Verschillen

Wat zijn de verschillen tussen composieten en houten rabatdelen? Nou, ten eerste natuurlijk de samenstelling: houten rabatdelen worden gezaagd uit bomen (soms zelfs van “fout” hout, dat is hout dat niet gecontroleerd gekapt wordt), terwijl composieten rabatdelen gemaakt worden van ca. 60% houtstof (van FSC-gecertificeerde zagerijen) en ca. 40% (meestal gerecycled) kunststof.

De houten rabatdelen moeten meestal een keer per jaar gebeitst of geverfd worden. Vaak wil men in dat geval de houtkleur bewaren, soms worden ze zwart geverfd of gebeitst. Dat aantal verfbeurten is wel afhankelijk van de kwaliteit van het hout, soms kunnen de “beitsintervallen” wat langer zijn. De look van houten rabatdelen is vaak erg natuurlijk, maar door knoesten en gaatjes is het vaak ook wat ruwer qua beeld.

De composieten rabatdelen zijn ook niet onderhoudsvrij: ze moeten schoongemaakt worden. Algaanslag, mosaanslag e.d. moet altijd zo snel mogelijk verwijderd worden. Hoe vaak dat moet gebeuren hangt natuurlijk af van de omstandigheden, maar vaak volstaat 1 x per jaar. De look van composieten rabatdelen (die soms ook gelamineerd kunnen zijn) is wat strakker, het materiaal is wat meer gelijk dan houten planken.

 

Verkrijgbaarheid Zweeds rabat

Het blijkt dat de verkrijgbaarheid van rabatdelen ook steeds meer gaat meespelen in een beslissing over welke materiaalsoort de voorkeur krijgt. Of de duurzaamheid van het product meespeelt in die beslissing, is niet bekend, maar dat ligt wel voor de hand.
Wat wel zeker is: de houten rabatdelen worden per dag duurder èn zijn steeds slechter te verkrijgen. Hoewel dat deels ook voor composiet geldt, is de voorraad van WoodComposiet meestal meer dan voldoende om daar heel veel gevels mee te bekleden.

 

Welke gaat het worden?

Bij de keuze die u gaat maken, speelt natuurlijk uw eigen voorkeur natuurlijk het meeste mee. Gelukkig is er een enorm assortiment op de markt, waarbij in de webshop van WoodComposiet naast Zweeds rabat (leverbaar in de kleur zwart of ook wel donkerantraciet genoemd) ook “gewoon” composieten rabat te verkrijgen is; dit is leverbaar in verschillende maten en kleuren, zoals donkerantraciet, wit, groen en grijs; dat zou uw beslissing natuurlijk wat makkelijker kunnen maken …