Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

De geschiedenis van houtcomposiet

4 november 2019

Steeds meer echt houten schuttingen, vlonders en meubels in de tuin worden vervangen door houtcomposiet. Maar wat is houtcomposiet eigenlijk? Houtcomposiet is – zoals de naam al doet vermoeden – een composiet. Dat wil zeggen dat het een materiaal is dat uit verschillende componenten is opgebouwd. Voor houtcomposiet is hout natuurlijk één van de basismaterialen. Dit hout wordt samen met een kunststof gevormd tot het eindproduct. Houtcomposiet is dus een samenstelling van hout èn kunststof en bestaat dus ook nog geen eeuwenlang. Lees meer over de geschiedenis van houtcomposiet in deze blog.

 

Opkomst van houtcomposiet

Voor 1990 werd er al gewerkt aan de ontwikkeling van houtcomposiet, maar het duurzame materiaal werd nog niet veel gebruikt. Houtcomposiet begon echt op te komen aan het begin van de jaren 90. Het bedrijf Mobil speelde hier een grote rol in. Dat bedrijf gebruikte het materiaal polyethyleen als basis en hier werden de natuurlijke vezels van hout aan toegevoegd. Dit nieuwe materiaal bleek perfect voor het maken van bijvoorbeeld composiet planken voor een schutting of een composiet vlonder in de tuin. Toen deze mogelijkheden eenmaal waren ontdekt, begon een groter publiek gebruik te maken van houtcomposiet.

 

Waarom werd houtcomposiet ontwikkeld?

Houtcomposiet werd speciaal ontwikkeld om een materiaal te creëren dat de positieve kenmerken van hout én kunststof zou hebben. Het was de bedoeling om een materiaal te maken dat er net als hout uitzag, maar net zo onderhoudsvriendelijk was als kunststof. Daarnaast kwam het voort uit de behoefte om polyethyleen afval te hergebruiken. Zo heeft houtcomposiet niet alleen voordelen voor de gebruiker, maar ook voor het milieu. Daarom werden composiet producten als goed alternatief voor echt houten voorwerpen gezien.

 

Populariteit van houtcomposiet

Sinds de jaren 90 is de markt voor houtcomposiet flink toegenomen. In de Verenigde Staten was die markt in 1995 nog 50.000 ton houtcomposiet. In 2003 was dit al gegroeid naar 600.000 ton en in 2015 zelfs 1,3 miljoen ton. De VS is dan ook de grootste markt voor houtcomposiet, maar ook in China en Europa is het een populair materiaal. In Europa werd er in 2010 nog 220.000 ton geproduceerd, maar in 2012 was dat al gegroeid naar 260.000 ton. En omdat houtcomposiet planken relatief goedkoop en milieuvriendelijk zijn, wordt er verwacht dat de markt ervoor alleen nog maar toe zal nemen.

 

Houtcomposiet toepassingen

Zoals eerder gezegd is houtcomposiet een veelgebruikt materiaal in tuinen. Een schutting of terras in houtcomposiet zijn populaire opties. Deze toepassingen waren ook medeverantwoordelijk voor de groeiende populariteit van het materiaal in de jaren 90. Het kan echter ook gebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld meubels, zoals een houtcomposiet picknicktafel of een tuinhuis in houtcomposiet. Ook binnenshuis kun je composiet gebruiken voor bijvoorbeeld meubels of deurposten. Naast toepassingen in en om het huis wordt het materiaal ook gebruikt in de auto-industrie als alternatief voor minder duurzame kunststoffen. Kortom, houtcomposiet is een erg veelzijdig materiaal.

 

Houtcomposiet kopen?

Wilt u ook houtcomposiet vlonderplanken voor uw tuin? Of bent u juist op zoek naar composiet schuttingen? Dan bent u bij Woodcomposiet aan het juiste adres, want bij ons vindt u het beste houtcomposiet. Niet alleen is het kwalitatief goed, we hebben ook het grootste assortiment composiet tuinmaterialen van Nederland en België. Daarnaast zijn – vanwege onze grote voorraad – de producten snel leverbaar én kunt u bij ons gratis proefstukjes bestellen, zodat u weet wat u krijgt. U bent altijd welkom in onze composiet showtuin om ons assortiment te bekijken. Blijft u liever online? Bekijk dan snel ons aanbod en bestel gemakkelijk bij Woodcomposiet!