Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

How to houtcomposiet: alles wat u wilt weten over de behandeling van houtcomposiet

9 oktober 2019

Het is zo ver: u heeft zich goed ingelezen over alle voordelen van houtcomposiet, heeft de verschillende opties zorgvuldig met elkaar vergeleken en uiteindelijk voor uw perfecte houtcomposiet van WoodComposiet gekozen. U kiest de mooiste kleur en een geschikte afwerking. Eén klik op de knop verder heeft u eenvoudig uw composiet planken online besteld, en enkele dagen later heeft u uw composiet planken in huis. En nu? We leggen u stap voor stap uit hoe u het beste kunt omgaan met uw houtcomposiet.

 

Stap 1: tijdelijke opslag composiet (optioneel)

Het kan voorkomen dat u niet in de gelegenheid bent om uw composiet planken direct na levering te monteren. Om ervoor te zorgen dat uw houtcomposiet in de beste staat blijft verkeren, moet u enkele maatregelen nemen. Zo is het van belang dat u de composiet planken altijd droog en niet in de zon bewaart. U kunt ze bijvoorbeeld afdekken met een waterdicht bouwzeil.

Als u van plan bent uw composiet planken binnen 3 weken te monteren, kunt u ze voor de ventilatie het beste opstapelen met laagjes ander materiaal (bijvoorbeeld houten latjes) tussen iedere plank in.

Schuttingen mag u overigens absoluut niet schuin tegen een wand neergezet bewaren, want dan kunnen ze doorbuigen. In plaats daarvan kunt u ze beter rechtopstaand tegen een muur bewaren en eventueel vastbinden voor de veiligheid.

 

Stap 2: composiet zagen

U hebt de tijd gevonden om met uw houtcomposiet aan de slag te gaan. De volgende stap is het op maat zagen van uw planken. Dit is heel eenvoudig: composiet planken zagen gaat op dezelfde manier als echt hout zagen! Dat betekent dat u gewoon een afkortzaag of handzaag kunt gebruiken, lekker makkelijk.

 

Stap 3: montage composiet

Het monteren van composiet planken is erg makkelijk, maar de aanpak verschilt wel per situatie. Een composiet schutting vraagt om een andere montage dan een composiet vlonder, en een vlonder kan zowel in de lengte als in de breedte worden gelegd. Een uitgebreide maar heldere uitleg over de montage van composiet vindt u in een downloadbare PDF op onze website.

 

Stap 4: composiet schoonmaken

Na het zagen en monteren van uw composiet planken is er ongetwijfeld wat stof en vuiligheid ontstaan. Tijd om uw composiet te reinigen! Dit is heel eenvoudig. Voor een basisreiniging heeft u alleen een mild reinigingsmiddel (zoals groene zeep of schoonmaakazijn) en een harde borstel nodig.
Maakt eerst het oppervlak goed vochtig. Vervolgens laat u een met warm water verdund reinigingsmiddel op het materiaal inwerken, en schrob met een harde borstel met de lengte van de composiet plank mee. Als u een hogedrukreiniger wilt gebruiken, kies dan voor een breedtestraler met maximaal 80 bar druk en spuit op minimaal 25 centimeter afstand. Zo beschadigt uw houtcomposiet niet. Spoel de planken vervolgens na met veel schoon water.

Heeft u te maken met hardnekkige vlekken, krassen, of andere vormen van volhardend vuil? In dat geval heeft u een andere aanpak nodig, afhankelijk van het probleem.

Hardnekkige (roest)vlekken: behandel de vlek met een reinigingsmiddel op basis van fosforzuur, verdunde CIF of bleekwater of een doekje met thinner.
Lichte brandvlekken of krassen: gebruik schuurpapier of een staalborstel om de aangedane plek (in de richting van de groeven) te herstellen. Na een aantal weken zal het geschuurde oppervlak weer dezelfde kleur als de rest van het houtcomposiet aannemen.

Tip! Behandel uw composiet planken altijd eerst op een onopvallende plek, voor het (onwaarschijnlijke) geval dat de planken ietwat verkleuren door het reinigingsmiddel.

 

Stap 5: composiet onderhouden

Uw composiet vlonder of composiet schutting is spik en span, en dat wilt u natuurlijk ook zo houden. Gelukkig is dat bij houtcomposiet hartstikke makkelijk, want composiet is erg onderhoudsarm. Bij hevige sneeuwval kunt u het beste de sneeuw ruimen, zodat de planken niet gaan doorhangen. Regelmatig schuren, lakken en oliën is echter verleden tijd! Houtcomposiet is namelijk weerbestendig, bestand tegen insecten, rot zelden en is van nature kleurvast.

 

Uw eigen composiet schutting of vlonderplanken kopen?

Klaar om zelf aan de slag te gaan? Of u nu kiest voor composiet vlonderplanken, een composiet schutting of Zweeds rabat composiet, alle soorten houtcomposiet zijn makkelijk in gebruik en onderhoudsvrij. Heeft u toch nog vragen? Onze vriendelijke klantenservice staat voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!

Hebben we u overtuigd van de vele voordelen van composiet? Bij WoodComposiet koopt u houtcomposiet van de hoogste kwaliteit. Kom langs in onze showtuin of bestel uw composiet direct online bij WoodComposiet.nl.