Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Onderhoud en reiniging van composietmaterialen

Hoe u composiet het beste kunt onderhouden en reinigen? Lees het hier, ontdek onze handige tips en beleef jarenlang plezier aan uw composiet planken!

Composiet hout is duurzaam en vereist niet veel onderhoud. Dat neemt niet weg dat u ook uw composiet planken af en toe een keer wilt of moet reinigen. Waar u bij het reinigen van composiet terrasplanken (of schuttingplanken) op dient te letten en hoe u het beste te werk kunt gaan bij het reinigen van composiet, leest u hier.

Onderhoud composiet hout

Indien u kiest voor een composiet schutting of composiet terrasplanken, kiest u voor een oplossing die onderhoudsarm is. Natuurlijk wilt u, als u een nieuw terras heeft aangelegd of een composiet schutting heeft gebouwd, hier zo lang mogelijk van genieten. Bij houten vlonderplanken dient u naast het reguliere onderhoud, de vlonderplanken jaarlijks van olie en/of lak te voorzien; soms dient het terras ook geschuurd te worden. Dit is bij het onderhoud van composiet terrasplanken  allemaal niet nodig.

Doordat bij het vervaardigen van houtcomposiet minder organisch materiaal wordt gebruikt, zult u bovendien minder last hebben van algengroei. Desondanks kan er soms een lichte groene aanslag op composietmateriaal ontstaan. Groene aanslag verwijderen is met onderstaande tips zo gepiept.

Composiet vlonderplanken reinigen

Composiet vlonderplanken reinigen gaat heel eenvoudig. Voor het reinigen van composiet schuttingen kunt u dezelfde werkwijze hanteren als voor de WPC terrasplanken of vlonderplanken. U kunt ons ProDeck™ composiet zo vaak reinigen als u wilt. Om hardnekkige vlekken in het composiet te voorkomen, raden wij aan om drank- en vetvlekken zo snel mogelijk te verwijderen.

Hoe composiet reinigen?

Het reinigen van uw composiet terrasplanken of schutting is eenvoudig. Met een harde bezem en een ouderwets sopje  komt u een heel eind. Maak eerst het gehele oppervlak goed vochtig met de waterslang of met emmers water. Laat vervolgens een zacht reinigingsmiddel – bijvoorbeeld groene zeep – verdund met warm water intrekken. U kunt ook schoonmaakazijn nemen voor het reinigen van houtcomposiet. Daarna simpel schrobben met een harde borstel in de lengte van de composiet plank, of gebruik een hogedrukreiniger om de composietplank in de lengterichting schoon te maken.
Let op: gebruik daarbij een breedtestraler en nooit een vuilfrees. Dit kan het composiet hout beschadigen. Houd de spuitlans op een veilige afstand (minimaal 25 centimeter) en gebruik nooit meer dan 80 bar druk om uw composiet vlonderplanken of schutting te reinigen.

Spoel altijd na met ruim voldoende schoon water.

Composiet planken reinigen voor gevorderden

Soms zijn vlekken in composiet hout zeer hardnekkig of doen zich dieperliggende zaken voor zoals krassen op uw composiet vlonder of schutting. Ook hier weten wij raad. Enkele tips:

Bij roestvlekken of hardnekkige vlekken kunt u gebruikmaken van de in onze webshop verkrijgbare cleaner voor composietproducten (Klik hier om te bestellen). Met deze cleaner kunt u, mocht het ouderwetse sopje met groene zeep niet voldoen, de vlekken op een wat intensere manier te lijf gaan. Lees vooral de productomschrijving aandachtig door!

Ook hier adviseren wij om dit eerst op een onopvallende plek te testen, onder bijzondere omstandigheden kunnen de vlonderplanken ietwat verkleuren op het behandelde gedeelte.

Lichte brandvlekken of krassen op uw composieten vlonderplanken kunnen worden verwijderd met schuurpapier, let wel op dit kan alleen bij Prodeck planken met de profielen egaal, breedribbel of smalribbel. Schuur uw composiet altijd in de richting van de groeven. Het geschuurde oppervlak neemt na een aantal weken weer dezelfde kleur aan als de rest van het composiet hout. Om brandvlekken op uw composiet terras te voorkomen, raden wij aan om de barbecue niet direct op het composiet te plaatsen, maar gebruik te maken van een speciaal tapijt voor onder de barbecue.

Voorkomen is beter dan genezen.

Met ons impregneermiddel kunt u de poreuze oppervlaktes impregneren en ze nog meer weerbestendig maken het helpt ook tegen algvorming, tevens verhoogt het impregneermiddel de weerstand tegen UV-straling. Klik hier om te bestellen.

Composiet mooi houden

Indien u uw terras of schutting regelmatig naar voorschrift reinigt, zult u lang plezier hebben van uw composiet vlonderplanken, composiet tuinhuis of schutting. Verder is composiet onderhouden dus een fluitje van een cent. Denk er bij hevige sneeuwval wel even aan om sneeuw te ruimen, om het doorhangen van de planken te voorkomen. Mocht u nog vragen hebben over het reinigen van composiet of het composiet onderhoud, neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen u graag met deskundig advies!