Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Holkamer of massief?

Er worden in onze webshop veel composieten vlonderplanken aangeboden. Wij kunnen ons voorstellen dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. WoodComposiet gaat u een beetje op weg helpen om de juiste keuze te kunnen maken voor uw nieuwe duurzame en onderhoudsarme vlonder.

Holle of massieve vlonderplanken?

Holkamer vlonderplanken

Holle vlonderplanken zijn uitstekend geschikt voor terrassen in de tuin. Waar u wel rekening mee dient te houden is dat deze holkamer vlonderplanken absoluut met een afschot van bij voorkeur twee centimeter per lengtemeter gemonteerd moeten worden. Holkamer vlonderplanken zijn er in heel veel kleuren, profielen en lengtes. Vlonderplanken met holle kamers zijn minder zwaar dan massieve vlonderplanken; ze zijn goedkoper dan massieve vlonderplanken, maar dat heeft onder andere tot gevolg dat een vlonderplank met holle kamers ook minder sterk is dan de massieve versie.

Massieve vlonderplanken

Massieve vlonderplanken zijn sterker dan holkamer vlonderplanken; doordat er geen holle kamers in zitten (waar het water uit moet kunnen lopen door het afschot), mogen ze – als dat niet anders kan of uitkomt – wèl waterpas gemonteerd worden. Hierdoor zijn massieve vlonderplanken bijzonder geschikt voor plaatsing op balkons of dakterrassen, want op die plekken kan het afschot soms niet goed gerealiseerd worden. Doordat deze massieve vlonderplanken meestal ook sterker zijn heeft u bij deze iets duurdere vlonderplanken minder onderbalken en clips nodig. En het gevolg daarvan is weer dat er flink minder montagetijd nodig is.

Voor alle soorten vlonderplanken geldt dat het altijd heel verstandig is om eerst de montage-instructies eens rustig door te lezen. Maar het bekijken van deze video kan ook uiterst informatief zijn en meehelpen in uw beslissing om te kiezen voor holkamer of massieve vlonderplanken.

Welke breedte vlonderplank heeft uw voorkeur?

Iedere vlonderplank heeft zijn eigen specificaties (breedte, dikte en leverbare lengtes). Welke breedte u kiest is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. De “standaard” vlonderplanken van 15 cm breed zijn worden erg veel gebruikt voor tuinterrassen. Maar soms kan het wat robuuster zijn om te kiezen voor bredere planken, ook als uw terras wat groter is.
De sterkte van de vlonderplank wordt bepaald door de ondersteuning van het aantal onderbalken; als u de aantallen aanhoudt die genoemd worden bij de productspecificaties maakt het niet uit welke vlonderplank u gaat kiezen: ze zijn allemaal geschikt voor een perfect onderhoudsarm vlonder of terras!

De bovenkant (het profiel) kiezen is misschien wat makkelijker?

WoodComposiet heeft waarschijnlijk het allergrootste assortiment composieten vlonderplanken van Nederland en België. Daarmee wordt het kiezen van het gewenste profiel niet makkelijker, want er is – afhankelijk van de door u gekozen kleur – een enorme hoeveelheid profielen. Zo zijn daar in de kleur bankiraibruin de volgende profielen verkrijgbaar:

composiet-vlonderplank-bankiraibruin-houtnerf-relief

breedribbel • egaal • smalribbel•  houtnerfreliëf•  extra brede ribbel • fijnribbel.

Andere merken, zoals Terafest®, Duofuse® en Fiberdeck® hebben nog specialere profielen bijvoorbeeld een Forest Max of Rustic Top; dat zijn houtnerfachtige of schors-profielen. U kunt alle profielen die leverbaar zijn bekijken door naar de filters te gaan. Door in de linkerkolom naar boven of naar beneden te scrollen kunt u klikken op de profielen, maar op deze pagina kunt u nog veel meer filters toepassen. Speel er eens mee.

Welke planklengte is het meest efficiënt?

Vlonders hebben allemaal andere afmetingen, waardoor het soms zo kan aflopen dat er erg veel zaagverlies optreedt. Dat kan  voorkomen worden door het bestellen van een andere planklengte. Veel vlonderplanken zijn leverbaar in meerdere lengtes, maar helaas is het niet mogelijk om àlle planken in àlle lengtes te leveren. In onze webshop kunt u wel vrij gemakkelijk zien welke lengtes er in welke kleur leverbaar zijn, klik maar eens op een van de hier genoemde vlonderplanklengtes:

Let op: doordat er bij de productie van composiet (meestal) gerecycled materiaal gebruikt wordt, is er een redelijke kans op een klein kleur- of maatverschil per productiebatch. Dat betekent dat wij u dringend adviseren om voor een vlonder één planklengte te bestellen. Verschillende planklengtes door elkaar gebruiken kan tot een ongewenst resultaat leiden.