Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Welke soorten terrasplanken bestaan er?

Veel tuinen in Nederland hebben een terras. En veel van die terrassen zijn gemaakt met onpersoonlijke trottoir- of betontegels, vaak in de kleur grijs. Dat draagt niet bij aan een “lekkere tuinbeleving”. Zo’n heerlijk gevoel als je in je tuin plaatsneemt, kun je zelf gelukkig wel goed creëren, door een andere ondergrond voor je terras te kiezen.

Er zijn een aantal materialen in de markt te verkrijgen, die je kunt gebruiken voor het creëren van een meer gepersonaliseerd terras. We noemen hieronder een vijftal varianten, hoewel we ervan overtuigd zijn dat er vast nog meer exotische materiaalsoorten te vinden zijn. Deze bijzondere soorten zijn bij ons echter niet bekend, dus daarover kunnen wij u ook niet informeren.

Enkele materiaalsoorten die gebruikt zouden kunnen worden – uiteraard afhankelijk van uw smaak:

kunststof terrasplanken, volledig nieuw (“virgin quality”)
terrasplanken van gerecycled kunststof
hardhouten vlonderplanken
houten vlonderplanken van mindere kwaliteit, al of niet geïmpregneerd
composieten terras- of vlonderplanken, massief of met holle kamers

We leggen de voor- en nadelen van de vijf genoemde materiaalsoorten in het kort aan u uit.

 

Kunststof terrasplanken

Deze volledig kunststof planken kom je niet al te veel tegen. Het klinkt natuurlijk ideaal, volledig plastic, maar het heeft een paar uiterst vervelende kenmerken. Het materiaal kan bij temperatuurschommelingen enorm uitzetten en krimpen. Daarnaast is de kleurvastheid meestal erg slecht, het verbleekt enorm.

 

Terrasplanken van gerecycled kunststof

Er zijn enkele leveranciers, die dit soort planken leveren als “bijproduct”, want vlonderplanken van dit materiaal zijn meestal alleen maar te verkrijgen in de kleur zwart. Ook zijn de planken vaak erg dik, omdat gerecycled plastic in principe minder sterk is dan bijvoorbeeld “virgin” plastic.

 

Hardhouten terras- of vlonderplanken

Deze gouwe ouwe kom je nog steeds veel tegen, mede omdat er heel lang geen goede alternatieven te verkrijgen waren. Deze planken zijn erg sterk (sommige soorten kunnen wel een overspanning van een kleine meter hebben), maar ze zijn wel onderhoudsgevoelig: ze moeten toch om het jaar in de beits gezet worden. En, afhankelijk van de gekozen houtsoort, kan het voorkomen dat de planken tòch aan verrotting onderhevig zijn. En over duurzaamheid zullen we het in dit geval maar helemaal niet hebben …

 

Houten vlonderplanken

Planken van bijvoorbeeld cederhout of andere boomsoorten, die van een mindere kwaliteit zijn. Vaak worden dit soort planken behandeld en geïmpregneerd, zodat ze wat minder snel gaan rotten, maar ook deze planken zijn erg onderhoudsgevoelig. Meestal wordt geadviseerd om ze jaarlijks in de nieuwe beits te zetten of opnieuw te behandelen. Dus helaas geldt ook voor dit soort terrasplanken dat ze niet duurzaam zijn, er worden uiteindelijk toch bomen voor gekapt!

 

Composieten vlonder- of terrasplanken

Het materiaal van dit soort planken is een samenstelling van houtvezels (zeg maar: zaagsel) en voornamelijk gerecycled polymeermateriaal. Dat zorgt voor een samenstelling die uiterst weinig onderhoud vergt, maar belangrijker: in erg veel dessins en in heel veel kleuren verkrijgbaar. Composieten vlonderplanken zijn bij veel leveranciers verkrijgbaar in een massieve uitvoering en in een uitvoering met holle kamers. De holkameruitvoering wordt geproduceerd om gewicht (en dus kosten) te besparen, maar moet wel wat secuurder gemonteerd worden dan een massieve vlonderplank – afschot is hierbij erg belangrijk.
Diverse soorten composieten vlonderplanken zijn verkrijgbaar in een uitvoering met co-extrusie. Dit is een soort lamineer- of plasticlaag óver het composietmateriaal, waardoor deze composieten vlonderplanken nòg beter bestand zijn tegen de weersomstandigheden, maar – zeker zo belangrijk – ze worden daardoor ook gevrijwaard van vetvlekken en dergelijke.

 

En ja, er zijn meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld afgekeurde (door de splinters) en gekleurde pallets (zie de bijgeplaatste foto), maar of je daar nou zo gelukkig van wordt? 😉

 

Stappenplan voor het aanleggen van een vlonderterras

Een vlonderterras aanleggen lijkt enorm ingewikkeld, maar met de juiste begeleiding is het voor veel mensen toch goed te doen. Oké, eerlijk is eerlijk: een beetje handig moet je wèl zijn, anders kun je beter hulp zoeken. Zo moet je niet bang zijn om een (decoupeer- of cirkel)zaag te hanteren of een schroefboormachine te gebruiken. Maar normaal gesproken kun je composieten vlonderplanken – of terrasplanken, we gebruiken die woorden soms wel eens door elkaar, maar ze betekenen hetzelfde – uitstekend zelf leggen.
Daarvoor zijn wel wat hulpinstructies nodig, want onze duurzame composieten vlonderplanken hebben ten opzichte van houten planken een paar bijzondere montage-eisen. Het is erg belangrijk dat je je houdt aan die montage-eisen, zoals bijvoorbeeld de afstand tussen de onderbalken; die kan verschillen tussen bijvoorbeeld massieve of holkamer vlonderplanken.
Natuurlijk heeft WoodComposiet hiervoor al langer een stappenplan in haar webwinkel staan, die simpel te downloaden is; in deze blog maken wij u daar nogmaals attent op en geven hieronder een nog kortere versie.

10-stappenplan berekening materialen vlonderplanken

1. Kies vlonderplank
Kies eerst een kleur, daarna een profiel dat uw interesse heeft.

2. Kies legrichting
Voor het beeld, maar ook inkooptechnisch is het belangrijk om nu te bepalen of u de terrasplanken in de lengte of in de breedte wil gaan leggen.

3. Wildverband (banenverband)
Beslis of er al of niet in banenverband (ook wel wildverband genoemd) gelegd moet gaan worden. Uitleg hierover staat onder andere in de montage-instructies voor vlonderplanken).

4. Bereken vlonderplankrijen
Meet de lengte-breedte en volg de instructies, zoals in het originele stappenplan aangegeven.

5. Verdeel onderstel in “onderbalkvakken”
Hou bij het berekenen van het aantal onderbalken rekening met maximale afstanden volgens specificaties vlonderplank.

6. Bereken aantal onderbalken
Onthou als vuistregel: beter te veel dan te weinig onderbalken geplaatst.

7. Bereken aantal koppelstukken voor onderbalken
Vooral bij het algemeen geadviseerde gebruik van aluminium onderbalken. Deze onderbalken kunt u zo lang maken als u wenst.

8. Bereken aantal start- en/of eindclips
Deze zijn nodig om de eerste en de laatste vlonderplank netjes vast te leggen. In de montage-instructies kunt u nog wel enkele alternatieven vinden voor de eindclips, omdat u daar soms niet goed bij kunt komen, doordat de laatste vlonderplanken bijvoorbeeld tegen een muur aan liggen.

9. Bereken aantal clips
Het aantal benodigde clips is uiterst simpel te berekenen (aantal onderbalken x aantal naadjes tussen de vlonderplanken), maar ook hier wordt geadviseerd een aantal meer te bestellen i.v.m. breek en dergelijke.

10. Bereken aantal rubberen balkendragers
Balkendragers zijn natuurlijk alleen nodig als u uw terras dient te verhogen. Zo niet, dan kunt u deze stap vergeten.

 

Afijn, uit bovenstaand blijkt, dat het leggen van vlonderplanken niet moeilijk hoeft te zijn, maar helaas dient er toch wat voorbereiding te gebeuren: voornamelijk lezen van handleidingen. Zo wordt dringend geadviseerd om de montage-instructies voor vlonderplanken goed door te lezen. Deze kunt u terugvinden in de sectie “Montage-instructies“. Hier worden alle door WoodComposiet aangeboden instructies voor diverse vlonderplanken aangeboden. Lezing van de “Montage-instructies vlonderplanken universeel – voor ALLE vlonderplanken” geeft vaak al meer dan genoeg handvatten om “de handschoen op te nemen”.

Wij denken dat wij u hiermee toch weer beetje zelfverzekerder hebben gemaakt: gewoon doen, die nieuwe vlonder zelf leggen!

Zo kan je zelf een tuindeur op maat maken!

Zelf een tuindeur maken? Tjonge, dat is nogal wat. Of toch niet? Het is natuurlijk het allermooiste als u een tuindeur kunt vinden op dat enorme internet die precies past in uw situatie. Helaas is die kans niet al te groot, want het kan soms om enkele millimeters of zelfs centimeters gaan om een deur passend te maken. Maar wij van WoodComposiet kunnen u daarbij helpen!

Eerst even bepalen wat “passend” is: hou bij meten en maken van een deur altijd rekening met krimp en uitzet. Hierdoor zal er links en rechts (boven en onder is niet van belang hier) altijd een kier blijven. De grootte van deze kier  kunt u – o.a. door het iets verschuiven van de positie van de scharnieren – zelf bepalen, hoewel er een minimumruimte van 8 millimeter geadviseerd wordt in de zeer uitgebreide montage-instructie voor deuren met een aluminium frame, geschikt voor stapelplanken. Als u deze montage-instructies rustig doorleest, kunt u vaststellen dat in dit geval “een kind de was kan doen”. Dat klinkt goed, maar eerlijk is eerlijk: u moet natuurlijk niet bang zijn voor een zaag of een schroevendraaier …

De montage-instructies bevatten een 10-stappenplan, die u simpel kunt volgen een een wèl passende tuindeur te plaatsen:

Stap 1: uitpakken
Stap 2: bepaal boven- en onderkant
Stap 3: plaats de stapelplanken
Stap 4: monteer de zijkant met voorgeboorde gaten op frame
Stap 5: monteer slotset
Stap 6: monteer de hoekhengen
Stap 7: monteer de verstelbare scharnieren
Stap 8: hang de deur op
Stap 9: monteer de sluitplaat
Stap 10: monteer deurstop

In de uitgebreide montage-instructies worden alle stappen uitgebreid toegelicht met behulp van o.a. duidelijke foto’s, zodat u – zonder uw mobiel op “pauze” te moeten zetten bij bewegende videobeelden – rustig kunt lezen wat u moet doen om de voor uw tuin perfecte (bijpassende) tuindeur te creëren. Want doordat het een modulair systeem is, kunt u exact dezelfde composieten stapelplanken gebruiken als die van de schuttingen.

Er zijn overigens meerdere typen deuren te verkrijgen, zoals de deuren passend bij luxe schuttingen. Deze deuren zijn voor een groot gedeelte al voorgemonteerd, maar daardoor minder flexibel als de deuren van stapelplanken met een aluminium frame, die redelijk simpel op exact de goede maat te maken zijn.

Wij hopen dat we hiermee duidelijk gemaakt hebben dat (bijna) iedereen zelf een bijpassende en op maat gemaakte deur kan monteren. Succes!

 

Wat zijn de verschillen tussen hout, kunststof en composiet?

WoodComposiet verkoopt composieten tuinmaterialen en gevelbekleding. Composiet is een melange van kunststof en houtvezels, die door zijn specifieke eigenschappen uitstekend geschikt zijn voor hun doel. Waarom verkoopt WoodComposiet geen kunststof schuttingen? Of houten vlonderplanken? Wij gaan proberen dat duidelijk te maken aan de hand van de verschillen tussen deze materialen.

Hout

Houten vlonderplanken of schuttingen zijn gevoelig voor verrotting. Daarnaast zijn houten producten – zeker in vergelijking met composiet – niet duurzaam, want er worden toch bomen voor omgehakt. Dit in tegenstelling tot composiet, want het houtstof dat daarin verwerkt wordt, is afkomstig van zaagsel uit grote timmerfabrieken. Dit zaagsel zou normaal gesproken verbrand worden, maar in combinatie met de gerecyclede kunststoffen worden er nu dus uiterst duurzame tuinproducten of gevelbekleding van geproduceerd.

Houten materialen hebben veel onderhoud nodig. Het standaard onderhoudsadvies voor houten vlonderplanken is om ze minimaal één keer per jaar te beitsen of in de lak te zetten. Dat is veel werk. Daarentegen is composiet onderhoudsarm: alleen af en toe schoonmaken (wat overigens bij gewone houten planken of schuttingen ook noodzakelijk is) is voldoende.

Kunststof

Hoewel de markt van vlonderplanken en schuttingen ook in kunststof materialen voorziet, zult u tijdens uw zoektocht er achter komen dat er niet zo heel veel keuze is in kunststof materialen. Daar zijn een paar goede redenen voor. Ten eerste: kunststof kan bij temperatuurschommelingen enorm veel krimpen en/of uitzetten. Dat is wel afhankelijk van de soort kunststof (er zijn vele soorten in de handel), maar gemiddeld is de uitzettingscoëfficiënt van kunststof vele malen groter dan die van hout of composiet.

Volkunststof planken zullen ook sneller verkleuren; dit komt door de chemische samenstelling van de gebruikte plastics. De vergrijzing van kunststof (kijk bijvoorbeeld naar de kunststof bumper van uw auto toen die nieuw was en na een paar jaar) stopt bijna niet, die gaat door tot alle kleur verdwenen is.

Composiet

Het zal u niet verbazen dat wij positiever zijn over het gebruik van composiet in de tuin (“Wij van WC-eend adviseren WC-eend”). Door het klimaat in Nederland (veel regen, zon, wind, kou, hitte) is het moeilijk om materiaal te vinden dat bestand is tegen deze elementen. De door WoodComposiet verkochte composietproducten zijn daar uiteraard meer dan goed tegen bestand. Dit komt door o.a. de eerder genoemde uiterst goed uitgekiende samenstelling van gerecycled kunststof (vermalen, zodat uitzettingscoëffíënt minimaal is) en houtstof. De verhoudingen die toegepast worden, met  kleurstof als enige toevoeging, zorgen voor perfecte producten, of het nu vlonderplanken, schuttingen of gevelbekleding betreft.

Samenvatting

Wij tonen hier de verschillen tussen kunststof, hout en composiet in een handig overzicht:

Hout Kunststof Composiet
Samenstelling Kwalitatief goede (Douglas, merantie) of slechtere houtsoorten (grenen, vuren) Chemische gemanipuleerde moleculen of polymeren ca. 60% hoogwaardige toxivrije gerecyclede polymeren, ca. 40% houtstof
Duurzaamheid Er worden bomen voor omgehakt Afhankelijk van gebruikte polymeren Door hergebruik (recyclen) een uiterst duurzaam alternatief
Verwerking / montage Relatief simpel, meestal worden materialen met schroeven vastgezet Vaak met schroeven die in fors groter voorgeboorde gaten (i.v.m. uitzetten/krimpen) gedraaid worden Vlonderplanken meestal met clips, die ervoor zorgen dat kromtrekken niet meer mogelijk is
Krimpen / uitzetten Afhankelijk voor houtsoort is krimpen/uitzetten minimaal Kunststofproducten zullen door o.a. temperatuurwisselingen fors krimpen/uitzetten Composiet zet ook uit; dat wordt opgevangen door ruimte te creëren d.m.v. clips
Kleurvastheid Hout verkleurt al vrij snel naar een compleet andere (meestal verouderde) kleur Plastic is erg gevoelig voor zonlicht, dus verkleuring zal snel optreden Composiet zal door gebruik van kleurstoffen na montage vaak iets lichter worden, daarna stopt de verkleuring
Verrotting Hout verrot. Als het een slechte kwaliteit hout betreft, kan dat heel snel gaan Verrotting is bij kunststof niet aan de orde. Door de uitgekiende samenstelling is verrotting bij composiet niet aan de orde.

 

 

 

 

 

 

 

Zelf een vlonder of schutting bouwen? Hier zijn 10 tips!

Als een zomerse bries begint te waaien en de zon haar stralen door de bladeren laat dansen, wordt de tuin een ware oase van rust en ontspanning. En wat is er beter dan die serene sfeer te omarmen met prachtige composieten schuttingen en vlonders? Het verhaal begint met iemand die al langere tijd droomt van het transformeren van hun tuin in een uitnodigende ruimte voor ontmoetingen en vreugdevolle momenten. Met de zomer voor de deur besluiten ze om de handen uit de mouwen te steken en deze droom werkelijkheid te maken. Wil je zelf composieten schutting bouwen? Of wil je een composieten vlonder bouwen? Misschien wel allebei (want die combinatie kan tot verrassend mooie resultaten leiden)?

Verschillende soorten schuttingen en vlonderplanken

Bij schuttingen kun je tussen diverse soorten en kleuren kiezen. De luxe schuttingen zijn meestal gemaakt met massieve verticale planken, de stapelplankenschuttingen van horizontale planken met holle kamers. De keuze voor deze uitvoering kan bepalend zijn voor de uitstraling van uw nieuw te ontwerpen tuin. Qua kwaliteit hoeft u zich over beide uitvoeringen geen zorgen te maken, die is perfect!

Bij het bouwen van een terras of een vlonder kunt u ook kiezen voor composieten vlonderplanken met holle kamers of voor massieve vlonderplanken. De verschillen tussen de diverse soorten vlonderplanken worden hier getoond.

Composieten schutting

Tip 1
Kies een kleur die past bij bijvoorbeeld de stenen muren van uw huis. Of die juist een fors contrast geeft. De kleur is mede bepalend voor de uitstraling van uw nieuwe tuin.

Tip 2
Bekijk welke soorten schuttingen er zijn in de door u gekozen kleur. In onze webshop kunt u voornamelijk kiezen tussen twee hoofdgroepen: verticale of horizontale planken. Ook deze keuze is belangrijk voor de beleving van uw nieuwe tuin.

Tip 3
De kleur van de – in bijna alle gevallen – aluminium palen (waarom zou je houten palen nemen, die rotten alleen maar) kan bijna altijd bijpassend bij de gekozen kleur van uw schutting.

Tip 4
Meet de lengte van de nieuwe schutting op. De meeste schuttingdelen zijn 1,8 meter breed, de meeste palen 10 cm. U kunt de gemeten lengte dus simpel delen door 1,9 meter.

Tip 5
De belangrijkste tip die wij u kunnen geven is: lees de voor u van toepassing zijnde montage-instructies, het liefst zelfs voordat u gaat meten. En als blijkt dat het project toch voor u te groot is, laat dan degene die de schutting gaat plaatsen óók die instructies goed doorlezen, want composiet is nu eenmaal geen hout …

Composieten vlonder

Tip 6
Kies ook bij de composieten vlonderplanken eerst een kleur. Eventueel kunt u door de filtermethode direct al kiezen welke kleur in welke uitvoering leverbaar is door in de linkerkolom op uw voorkeur te klikken.

Tip 7
Lees de verschillen zoals boven aangegeven tussen holkamer- en massieve vlonderplanken. Onthou dat holkamer vlonderplanken van uitstekende kwaliteit zijn, maar bij de montage zijn ze wat gevoeliger voor een correct afschot.

Tip 8
Wat geldt voor de vlonderplanken, geldt ook voor de onderbalken. Composieten onderbalken zijn goedkoper, maar ook deze zijn wat meer afhankelijk van een juiste montage. Als u hiervoor budget genoeg heeft, worden aluminium onderbalken geadviseerd.

Tip 9
De berekening van de hoeveelheden is relatief simpel, maar zijn soms wel wat arbeidsintensiever dan in eerste instantie gedacht. Factoren als breedte van de vlonderplank en de sterkte van de gekozen plank bepalen mede hoeveel planken er bijvoorbeeld nodig zijn. Als u tip 10 goed aanhoudt, zal dit echter geen probleem zijn.

Tip 10
Net als bij de schuttingen, maar hier misschien zelfs nog wel wat belangrijker: hou de correctie montage-intructies aan qua afschot en afstand tussen de onderbalken. Deze gegevens worden altijd bij het artikel in de kolom Specificaties vermeld.

 

Wij hopen dat u met deze tips weer iets meer beslagen ten ijs komt (en dat in de zomer) als u uw tuin gaat aanpakken!

Blogberichten worden gewaardeerd

Door omstandigheden heeft WoodComposiet helaas een periode geen blogs meer kunnen plaatsen. Klanten die vaker met ons zaken doen (onder andere bedrijven, hoveniers e.d.), maar ook klanten die maar enkele keren onze webshop bezoeken, blijken deze berichten op prijs te stellen, omdat er toch vaak kleine weetjes en soms erg interessante nieuwtjes bekendgemaakt werden.

Dat heeft er toe geleid dat WoodComposiet besloten heeft om het plaatsen van blogberichten in de webshop weer op te pikken. De bedoeling ervan is dat onze klanten op een leesbare manier tips en trucs kunnen krijgen om van hun tuin een fijne leefomgeving te maken door het plaatsen van composieten schuttingen en vlonders.

En natuurlijk hopen we stiekem ook dat u die composieten schuttingen en vlonders gewoon bij ons koopt en niet bij de concurrentie, daar zijn we eerlijk in …  😉

 

Een nieuw bericht zal niet lang op zich laten wachten!

 

 

 

De veelgevraagde kleur teak in stapelplanken met co-extrusie!

Regelmatig is ons de afgelopen jaren gevraagd waarom we de stapelplankschuttingen niet in de kleur teak konden leveren. Daarop moesten wij het antwoord schuldig blijven; wel hadden (en hebben) we al een kleur light-teak in ons assortiment, maar veel mensen vonden die – om wat voor reden dan ook – te licht. Daar is nu verandering in gekomen. Na toch wel lang zoeken (omdat we toch ons kwaliteitsniveau willen blijven bieden) hebben wij een hele mooie kleur teak gevonden voor onze stapelplankenschuttingen. Deze stapelplanken zijn 20 cm hoog en, net zoals de “gewone” stapelplanken, 179,5 cm lang.

Waar zijn ze te vinden?

U kunt deze nieuwe stapelplank vinden door op de button “Schuttingen” te klikken, daarna te kiezen voor de kleur “Teak“. Hierna kunt u kiezen tussen een complete teak schuttingset van 180×180 cm of een schuttingset van 180×200 cm.

Complete sets

We hebben besloten om de complete sets aan te bieden met een antraciet gecoate omlijsting (beginstrips en U-profielen), omdat deze strips en profielen niet te vinden zijn in een exact bijpassende kleur. Een omlijsting met meer contrast leek ons in dit geval dan wat meer esthetisch, maar we kunnen ons voorstellen dat u toch liever een bijpassende omlijsting zou willen plaatsen. U kunt in dat geval de aangeboden antracieten beginstrip en U-profielen wegvinken in de bestellijst, de schuttingsets toevoegen aan de winkelwagen en daarna klikken op Verder winkelen. Ga dan naar de beginstrip en U-profielen in bruin bijvoorbeeld, hoewel er meerdere kleuren leverbaar zijn. Bruin komt wel het dichtste bij de kleur teak.

Is composiet geschikt voor rondom een zwembad?

Deze vraag wordt ons wel meer gesteld. Het antwoord daarop is een volmondig JA! In vergelijking met bijvoorbeeld (hard-)houten planken steken composieten vlonderplanken er met kop en schouder boven uit, want composieten vlonderplanken zijn absoluut niet glad als ze nat zijn, maar zeker zo belangrijk: ze splinteren niet! Het is wel belangrijk dat u de juiste vlonderplank kiest, want de composietmelange van het ene merk kan soms fors anders zijn dan die van een ander merk. WoodComposiet verkoopt een aantal merken, onder andere ProDeck™, Terafest®, Fiberdeck® en Duofuse®. Van alle merken kunnen we melden dat ze zeer goed bestand zijn om langs waterkanten te monteren. Wij adviseren wel altijd om langs waterkanten alleen te werken met massieve vlonderplanken, omdat holkamer vlonderplanken erg gevoelig zijn voor een perfecte montage (o.a. het afschot is vaak wat moeilijker te realiseren rondom een zwembad). Ook moet er nog wel eens wat in verstek gezaagd worden tijdens de montage. Met holkamer vlonderplanken kan dat nog wel eens problemen opleveren, maar met massieve vlonderplanken is in verstek of rondzagen geen probleem.

Composieten vlonderplanken bestand tegen chloor

Een vlonder of een rand naast een waterpartij is dus geen probleem, maar als u composieten vlonderplanken gaat plaatsen rondom een zwembad, waar meestal chloor in het water zit, dan adviseren wij vaak om te kijken naar alle uitvoeringen van Terafest®. WoodPlastic, de fabrikant van het merk Terafest®, gaat met haar vlonderplanken zo ver dat ze zelfs garandeert dat haar producten bestand zijn tegen chloor en zout. Dat maakt deze composieten vlonderplanken natuurlijk bij uitstek geschikt voor montage rondom een zwembad. De antislipeigenschappen van alle composieten vlonderplanken zijn een absoluut “sellingpoint”, de planken zijn bij nat worden (ook in de regen dus) absoluut niet glad!

Het eindresultaat

Het eindresultaat van een mooie zwembadombouw met misschien een aansluitend vlonder zal zorgen voor jaren- en jarenlang zwemplezier zonder al te veel zorgen over splinters of onderhoud: af en toe schoonmaken is genoeg!

Blokhutten duurzaam bouwen?

Als we spreken over een blokhut, denken we gelijk in hout. Waarom? Dat is nu eenmaal zo gegroeid, een blokhut hóórt nu eenmaal met een houten skelet en houten planken gemaakt te worden. Kijk maar naar de foto. Maar toch, je kunt je afvragen of dat terecht is. Blokhutten kunnen natuurlijk véél beter gemaakt worden van o.a. composieten buitenwanden, vaak in combinatie met een “ouderwets” hardhouten skelet. Het skelet kan (nog?) niet van composiet gemaakt worden, want composiet is minder sterk en daarom niet geschikt voor constructie. Maar voor wandbekleding is composiet natuurlijk perfect! Duurzaam, onderhoudsarm en ook nog eens niet al te duur!

Rabatdelen als buitenwand

De buitenwanden van een blokhut – of een tuinhuis, wij weten het verschil niet precies – kunnen bekleed worden met rabatdelen. In veel gevallen is het skelet al voorzien van multiplex platen, die dienen als binnenwanden. Op deze binnenwanden kunt u (aan de buitenkant natuurlijk) rachels plaatsen. En uiteindelijk kunt u  onze composieten rabatdelen weer op deze rachels schroeven. De rachels zijn nodig in verband met ventilatie: achter het composiet moet vochtige lucht ook weer droog kunnen worden, dat bereik je met een goeie ventilatie.

De binnenwanden van een blokhut

Soms zijn binnenwanden volledig overbodig: onze Zweedse composieten rabatdelen zijn 2-zijdig: de buitenkant is gepotdekseld, waardoor vochtafvoer aan de buitenkant perfect geregeld is. De binnenkant van de Zweedse rabatdelen is echter helemaal recht. Dat betekent dat u deze Zweedse rabatdelen direct tegen palen kunt schroeven. Wel dient u goed de specificaties van het product goed door te lezen om er achter te komen hoeveel ruimte er maximaal tussen de palen (of rachels) geplaatst mag worden. Deze afstand is bij Zweeds rabat bijvoorbeeld maximaal 80 cm hart-op-hart. En als u het Zweeds rabat als schutting gaat plaatsen (dat is ook een mogelijkheid), dan mag die afstand tussen de palen zelfs 100 cm hart-op-hart zijn. Dit zijn wel maximale waarden, het is altijd beter om die afstanden wat kleiner te houden.

Blokhut afwerken met WoodComposiet

Hoewel WoodComposiet geen “systeem”-rabatdelen verkoopt, zijn er toch een flink aantal producten, waarmee u uw blokhut kun afwerken. Zo zijn er naast de vele gevelpanelen ook veel accessoires, die perfect gecombineerd kunnen worden.

Aanpassing bezorgkosten

Al jaren- en jarenlang heeft WoodComposiet al haar bestellingen in heel Nederland bezorgd tegen een tarief van € 90,00. De laatste jaren, maar zeker het afgelopen jaar, zijn de kosten voor transport (o.a. de dieselprijzen) dermate snel gestegen, dat we helaas niet ontkomen aan aanpassing van de tarieven. We hadden simpelweg kunnen kiezen voor het verhogen van het tarief naar € 120,00 of hoger, maar we hebben ervoor gekozen om de tarieven de differentiëren, om ze wat “eerlijker” te maken.

 

Nederland: verdeling in kilometerzones

Dit is voor ons het moment om de bezorgkosten voor Nederland te splitsen in een viertal tarieven, want o.a. door die toegenomen dieselprijzen maakt het veel uit of een bestelling in Alkmaar of in Zuid-Limburg geleverd moet worden. We vinden dan ook niet meer dan redelijk om hier verschillende tarieven voor te gaan hanteren.
Google Maps gaat vanaf 15 februari 2023 bepalen wat de bezorgkosten  in Nederland zijn. De “snelste route” vanaf de Jan Glijnisweg 8a in Heerhugowaard (het kantooradres van WoodComposiet) naar uw afleveradres bepaalt nu de bezorgkosten. Die kosten hebben we geprobeerd zo laag mogelijk te houden, zo zijn er zelfs enkele zones die we iets goedkoper kunnen leveren. De kosten zijn onderverdeeld in 4 zones, zoals eerder genoemd:

t/m 25 km: € 45,00
t/m 100 km: € 80,00
t/m 150 km: € 100,00
> 150 km: € 125,00

We denken dat we op deze manier onze klanten in heel Nederland tegen nog steeds concurrerende bezorgkosten kunnen blijven leveren.

 

België: verdeling in postcodes

Voor Belgie hebben we ook indringende aanpassingen gemaakt. België is verdeeld in postcodegebieden. We hebben aan de eerste twee letters van die Belgische postcodes een vast tarief voor bezorgen gehangen. Daarmee maken we een eind aan de onzekerheid die potentiële klanten vaak hadden over wat het moet kosten om van Nederland naar België te leveren. Klik hier voor meer informatie over de bezorgkosten in België.

 

De kosten zoals hierboven genoemd zijn natuurlijk niet alleen door WoodComposiet vastgesteld: de innige samenwerking met Ko & Co Transport; dit bedrijf verzorgt al sinds het ontstaan van WoodComposiet alle leveringen van onze mooie, composieten tuinmaterialen. Ko & Co Transport rijdt exclusief voor WoodComposiet.

 

Voor alle informatie over de bezorgkosten kunt u alles nalezen op deze pagina: Bezorgkosten.

 

Om het u makkelijk te maken: 10-stappenplan

Berekenen wat er nodig is om een vlonder te creëren, kan soms best ingewikkeld lijken. Bij WoodComposiet realiseren wij ons dat en we doen er dan  ook alles aan om een en ander zo helder mogelijk uit te leggen, zodat er achteraf geen teleurstellingen ontstaan door tekort aan materialen. Hiervoor is op onze downloadpagina veel informatie te vinden over instructies voor allerlei materialen. Zo kunt u bovenaan deze downloadpagina kiezen voor de “Montage-instructies vlonderplanken universeel – voor ALLE vlonderplanken“. Hierin wordt uitgebreid verteld hoe er gerekend kan worden wat er nodig is voor een mooi, duurzaam en onderhoudsarm vlonder. We hebben regelmatig klanten gesproken die aangaven dat ze de instructies redelijk helder vonden, maar wel wat veel tekst.

10 stappen om een vlonder te monteren

1. Kies vlonderplank (kleur en profiel)
2. Kies legrichting (vlonderplanken in de breedte of in de lengte)
3. Beslis of er al of niet in banenverband (ook wel wildverband genoemd) gelegd moet gaan worden
4. Bereken aantal vlonderplankrijen / aantal vlonderplanken
5. Verdeel onderstel in “onderbalkvakken” met maximale afstanden volgens specificaties vlonderplank
6. Bereken aantal onderbalken
7. Bereken aantal koppelstukken voor onderbalken
8. Bereken aantal start- en/of eindclips
9. Bereken aantal clips
10. Bereken aantal rubberen balkendragers

Het uitgebreide stappenplan

Het klopt dat genoemde instructie uitgebreid is. En dat kan nodig zijn, maar voor relatief “simpele” vlonders is het toch een hele kluif, zeker als je dit soort dingen niet zo vaak doet. Daarom hebben we een 10-stappenplan gemaakt. Met dit “10-stappenplan berekening materialen vlonderplanken” kunt u snel volgen hoe de berekeningen dienen te gebeuren. En zelf berekenen is belangrijk, want de “calculator” in de webshop, die u laat zien hoeveel planken er geleverd worden als u een aantal m² intoetst, werkt goed, maar is niet secuur. Bovendien wordt er bij de automatische berekening niet gekeken naar zaagverlies, koppelstukken, tussenruimtes: de calculator is gebaseerd op een standaard m²-formule die vaak niet helemaal correct uitkomt, want de ene vlonder is de andere niet.

Vandaar het nieuwe 10-stappenplan. Als u dit bij de hand houdt bij uw berekeningen, kunt u snel aan de slag met uw nieuwe vlonder!

Transport bepaalt de levertijd

Doordat WoodComposiet al haar producten op voorraad heeft, kan er altijd vrij snel geleverd worden. Het duurt in ieder geval geen 3 of meer weken (tot soms wel maanden) voordat de bestelde producten uitgeleverd worden. In de webshop werkt het trouwens zo dat, als een product onverhoopt toch uitverkocht geraakt is (dat is natuurlijk altijd wel eens mogelijk), dat product niet besteld kan worden: u krijgt dan een melding. want wij verkopen geen producten die we niet snel kunnen leveren …

Levering extern transportbedrijf

Als u kiest voor bezorging van uw bestelling, gaat er direct een kopie van uw bestelling naar een extern transportbedrijf. Ko & Co Transport uit Alkmaar rijdt al jarenlang exclusief voor WoodComposiet, zij leveren alle bestellingen uit. Het transportbedrijf stuurt u (meestal) een e-mail met de leverdatum, die u dan dient te bevestigen. Soms wordt er (i.v.m. de urgentie) telefonisch contact met u opgenomen, maar altijd moet u akkoord gaan met een leverdatum. Deze datum ligt normaal gesproken binnen 2 weken na de datum dat u besteld heeft. In bijzondere gevallen kan deze periode een paar dagen uitlopen, maar dat zijn gelukkig uitzonderingen. Voor België geldt trouwens dat levering binnen 3 weken geschiedt.

Soms zelfs wat sneller

In de praktijk gebeurt het het echter regelmatig dat een klant vlak na de bestelling een telefoontje of een e-mail krijgt waarin verteld wordt dat de leverdatum 1 of 2 dagen later al gaat gebeuren. Dat kan natuurlijk, als er al een route gepland staat die in de buurt van uw adres komt.

Zelf ophalen

Als u in staat bent om uw bestelling te komen halen op de Jan Glijnisweg 8A in Heerhugowaard, kunt u binnen 2 werkdagen een telefonische bevestiging verwachten, waarin verteld wordt dat uw bestelling klaarligt. Deze is dan uit het grote magazijn gehaald en klaargelegd op het genoemd afhaaladres.

Samenvattend kunnen we dus inderdaad stellen dat het transport de levertijd bepaalt, maar dat snelle levering gegarandeerd is.

Uw schutting stormklaar maken? Extra korting op palen!

De herfst is weer begonnen, de winter nadert met rasse schreden. Het is verstandig om te kijken of uw tuin wel klaar is voor de aankomende herfst- en winterstormen, die de laatste jaren steeds hardere windstoten veroorzaken, waardoor steeds meer schade veroorzaakt wordt. Loop eens rustig door uw tuin en kijk of er stoelen, zithoeken of ander tuinmeubilair stevig genoeg staat om een storm te doorstaan. De meeste “losse” tuinspullen gaat u natuurlijk ergens binnen zetten als dat kan, waardoor die beschermd zijn. Met schuttingen is dat een ander verhaal, die kunt u niet even naar binnen zetten. Houten schuttingpalen zijn nog wel eens aan vervanging toe zonder dat dat direct opvalt, het is vaak niet te zien. Wel kunt u dat vaststellen door deze palen eens flink heen en weer te halen. Als dat te makkelijk gaat, zou de onderkant wel eens verrot kunnen zijn. In dat geval gaat uw schutting een volgende storm niet overleven!

Uw schutting voorbereiden

Afhankelijk van uw situatie zou u de palen die “verdacht” zijn tijdelijk kunnen schoren (extra ondersteunen met een schuin geplaatst paaltje). Beter is het om te kijken of u vóór het stormseizoen de palen (en misschien de hele schutting) kunt vervangen.

Aluminium tuinpalen plaatsen

Uiteraard gaan wij u adviseren om aluminium tuinpalen te plaatsen: deze zijn letterlijk “ijzersterk” en kunnen niet rotten. Als u zware items wilt ophangen aan de palen (zoals bijvoorbeeld deuren of verlichting), dan raden wij aan om en gewolmaniseerde houten binnenpaal in de aluminium palen te plaatsen; dit in verband met de grip van de schroeven, want de aluminium palen zijn – zoals eerder genoemd – sterk genoeg om de zwaarste stormen te overleven.

Extra korting op palen

Let op: als u bij ons vóór eind december 2022 nieuwe aluminium tuinpalen bij ons bestelt, krijgt u 10% extra korting! Om deze korting te verzilveren kunt u bij het bestellen van nieuwe aluminium palen van 10×10 of 7×7 in aluminium- of antracietkleur de klantcode “winterpalen” toepassen, de korting wordt dan direct verwerkt.

Montage van vlonderplanken moeilijk? Nee hoor!

Vaak denken mensen dat het installeren van een terras specialistenwerk is. Soms is dat zo, zeker als er speciale afmetingen of hoogteverschillen toegepast moeten worden. Maar als een vlonder aan of bij uw huis relatief gezien “recht-toe-recht-aan” is, kan iemand die een béétje handig is, natuurlijk zelf makkelijk zo’n vlonder monteren. Uiteraard heeft WoodComposiet al heel lang voor al haar producten montage-instructies in de webshop geplaatst, die makkelijk leesbaar en simpel te volgen zijn, maar we hebben toch nog naar een aanvulling op dit gebied gezocht. En gevonden.

Instructie videos

WoodComposiet toont nu een tweetal nieuwe video’s in haar webshop, die het monteren van vlonders op een simpele manier uitleggen. Dat kàn de beslissing om zelf de vlonderplanken op het Aslon® onderbalkensysteem te plaatsen een stuk  makkelijker maken, want er wordt in beide video’s aan de hand van voorbeelden getoond hoe een en ander gemonteerd moet worden.

De eerste video betreft het maken van een onderbalkenraster met Aslon® systeemonderbalken. Met deze onderbalken kunt u snel en efficiënt een uiterst stabiel raster maken, waarop uw de vlonderplanken simpel kunt vastschroeven met schroefbitje in uw boormachine, zonder te hoeven boren. Deze video kunt u hier bekijken:

 

De tweede video is een kunstig geanimeerde uitleg over de totstandkoming van een terras van composieten vlonderplanken. Hier wordt duidelijk getoond waar u op moet letten als u een nieuw, onderhoudsarm composieten vlonder wenst te plaatsen. Check deze video:

Is er verschil tussen WPC en HKC composiet?

Composiet is bekend onder veel namen, maar de meest voorkomende namen zijn WPC, HKC, composiet of houtcomposiet. WPC staat voor Wood Plastic Composite, HKC staat voor Hout Kunststof Composiet (de Nederlandse vertaling van WPC dus). Het woord composiet komt waarschijnlijk van het Engelse woord composition af. Als je dat letterlijk vertaalt, wordt het “samenstelling” en dat is volgens ons een perfecte afspiegeling van het product: composiet is inderdaad een melange, een samenstelling van diverse producten, maar meestal bestaat het composiet dat gefabriceerd wordt voor vlonders uit ca. 60% houtstof en ca. 40% (meestal gerecycled) kunststof. Hoewel er ook merken zijn die een andere verhouding hebben (50-50) of die  HDPE (nieuw plastic) of virgin-PVC gebruiken in plaats van het gerecyclede kunststof. En uiteraard zijn er per merk of per fabrikant nog een paar “geheime” ingrediënten waardoor ieders composietmateriaal natuurlijk “uniek” is, maar daarover kunnen wij helaas niet vinden.

Voordelen WPC en HKC

Alle verkopers van composiet hebben vergelijkbare argumenten om potentiële klanten over te halen hun product te kopen. WoodComposiet doet daar natuurlijk net zo hard aan mee, want hoe je het ook wendt of keert, composiet is echt duurzamer (dus beter voor het milieu) dan ouderwets hout. We noemen aantal van de argumenten: geen splinters, niet glad (perfecte antislipeigenschappen), minder milieubelastend (duurzaam, ecologisch en recyclebaar), lijkt op hout (maar dan zonder de nadelen), onderhoudsarm (alleen schoonmaken af en toe) en kleurbehoud.

Dus is er een verschil?

Om dus terug te komen op de aanvang van dit bericht: “Is er verschil tussen WPC en HKC composiet?”, daar kunnen we volmondig “nee” op zeggen, het simpelweg een vertaling van elkaar. Wel kunnen er tussen leveranciers en merken minieme verschillen tussen composietproducten optreden, maar het blijft moeilijk om composieten producten van verschillende merken/leveranciers goed te vergelijken, want het wordt vaak appels met peren vergelijken. Het zal bij aankoop van composiet dus vaak aankomen op vertrouwen in de leverancier. En dus kan het verstandig zijn om voor aankoop te googelen naar reviews van de diverse leveranciers; die reviews zijn natuurlijk niet zaligmakend, maar ze kunnen toch een indruk geven.

Groene aanslag verwijderen van composiet

Composietmateriaal is in principe onderhoudsarm, maar helaas moet het wel af en toe schoongemaakt worden. Dat is geen fijn klusje, maar minimaal 1 x per jaar (of meer) is het toch noodzakelijk om bijvoorbeeld groene algaanslag of mos te verwijderen. Die groene aanslag ontstaat vrij snel op die plekken waar de zon niet of niet regelmatig komt. Nu heeft WoodComposiet natuurlijk in haar Klantenservice een complete pagina gewijd aan het onderhoud en reinigen van composiet, maar soms voldoen zelfs de tips niet die daarin vermeld staan. Wij gaan proberen daar wat aan te doen.

Composiet schoonmaken

Als u composieten schuttingen, vlonderplanken of gevelbekleding heeft die nodig schoongemaakt moeten worden, dan is het allerbeste advies om gewoon een sopje met groene zeep te maken, flink te borstelen met een harde borstel en flink naspoelen met een tuinslang. Met een hogedrukspuit kunt u ook schoonmaken, maar let op dat de druk niet te hoog is (maximaal 80 bar), anders spuit u het materiaal stuk. Echt schoon wordt het trouwens niet met zo’n hogedrukspuit. Lukt dat niet, dan is er een verdergaande manier: met een speciale cleaner voor composiet kunnen de meeste vlekken weggewerkt worden. Let wel: als bijvoorbeeld vetvlekken diep in het composiet getrokken zijn, zal het heel erg moeilijk zijn om die vlekken te verwijderen.

Verbluffende resultaten met schimmelreiniger

Wij gaan u ook nog een onofficiële manier uit de doeken doen (de fabrikanten zien dit liever niet), maar we hebben van klanten gehoord dat ze af en toe verbluffende resultaten hebben bereikt door het gebruik van een simpele schimmelreiniger. In dit schoonmaakmiddel zitten waarschijnlijk ingrediënten die erg goed vlekken van composiet kunnen verwijderen. Ook de soms voorkomende weervlekjes (vooral op de lichtere kleuren composiet) worden hiermee verwijderd volgens enkele klanten. Bent u daar ook aan toe? Kijk dan bijvoorbeeld naar dit product. Wel adviseren wij u altijd (ook met de “gewone” cleaner) om éérst een stukje te proberen dat niet zo erg in het oog valt, want in uw geval zou het mis kunnen gaan. Maar zoals gezegd, dat is een “onofficiële” tip …

 

Boren in composiet

Composieten materialen mogen geschroefd worden, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo zal gevelbekleding (de rabatdelen zoals ze in onze webshop aangeboden worden bijvoorbeeld) zelfs vastgeschroefd moeten worden aan bijvoorbeeld palen of rachels. Ook bij vlonderplanken, die normaal gesproken nooit geschroefd worden, zal een randafwerklijst geschroefd moeten worden tegen een aangebrachte onderbalk.

Welke boor gebruiken?

Er wordt ons in zo’n geval wel eens gevraagd: welke boor moeten gebruiken om voor te boren in composiet? Wij kunnen ons die vraag goed voorstellen, want u kunt kiezen uit heel veel soorten boren, zoals daar zijn:  Houtspiraalboor Speedboor Verzink- of soevereinboor Metaalboor Steenboor Betonboor.

Metaalboren

Wij adviseren om gebruik te maken van metaalboren, ook wel spiraalboren genoemd. Er zijn diverse metaalsoorten te verkrijgen, maar HSS (High Speed Steel) is in dit geval de beste optie. Je kunt met dit HSS hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien. Het mooie eigenschap van dit materiaal is dat het erg warm kan worden zonder dat het zijn hardheid verliest. Wanneer u kiest voor een metaalboor HSS geslepen, bent u altijd verzekerd van een rechte boor en precieze maat. Deze volledig geslepen boren zijn veel sterker, duurzamer en preciezer dan bijvoorbeeld een rolgewalste boor. Dit komt omdat het staal in het productieproces veel minder te lijden heeft.
Deze boren ook worden volop gebruikt in de staalconstructie, agri, hoveniersbranche, transport, bouw en carrosserie en vele andere branches waar de eisen aan een metaalboor hoog zijn.
De boren voldoen aan DIN338 norm; maatvastheid onder norm DIN338 maakt deze boor zeer fijn in gebruik en is voor zeer specifieke millimeters te gebruiken.

Combinatie boor met schroef

De dikte van de in te zetten boor is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het gat dat u wilt voorboren in de composieten gevelpanelen of randafwerklijsten. Een veelgebruikte combinatie is een 6 mm dikke HSS Spiraalboor met een 4 mm dikke schroef, maar daar is natuurlijk vrij simpel van af te wijken. Onthou wel altijd dat het gat dat u voorboort in composiet, altijd groter moet zijn dan de te gebruiken schroef, zodat het materiaal nog wat kan krimpen/uitzetten tijdens veranderende weersomstandigheden.

Uiteraard zijn deze HSS Spiraalboren ook in onze webshop te verkrijgen, klik hier.

 

Composiet schutting plaatsen

WoodComposiet levert composieten schuttingen door heel Nederland en België, maar laat het plaatsen ervan graag over aan de lokale erkende hovenier of klussenbedrijf. Waarom? Gezien de geografische spreiding van de klanten van WoodComposiet blijkt het enorm lastig (zo niet onmogelijk) om een groot netwerk bij te houden van relaties die behulpzaam zouden kunnen zijn bij de montage van composieten schuttingen. Als zo’n netwerk wel bijgehouden moet worden, is de kans erg groot dat de composieten schuttingen daardoor een stuk duurder zouden worden. In dit geval is Google op internet natuurlijk erg handig, want een lokale hovenier of klussenbedrijf is meestal snel gevonden.

Schutting laten plaatsen door een bedrijf

De plaatsing van composieten schuttingen verschilt niet zo veel van het plaatsen van houten schuttingen, dat de meeste bedrijven wel goed onder de knie hebben, maar toch kan het geen kwaad om, als u zo’n bedrijf inschakelt, hen te vragen om de in onze webshop makkelijk downloadbare montage-instructies even te downloaden en door te lezen. Zo verschilt bijvoorbeeld het plaatsen van de tuinpalen: aluminium palen zijn hol, in tegenstelling tot (vaak) hardhouten palen. Doordat deze palen hol zijn, zullen ze zich – als u niets speciaals doet – de grond “insnijden” en blijven verzakken. In de eerder genoemde instructies worden daar natuurlijk goede tips voor gegeven.

Zelf een composiet schutting plaatsen

Natuurlijk blijft vakmanschap voor het plaatsen van een schutting een vereiste, maar in de praktijk blijkt dat veel van onze klanten ook “best handig zijn” en het geen enkel probleem vinden om zo’n composieten schutting zelf te plaatsen. Dat vinden wij natuurlijk prima, want dat is een van de redenen waarom er een uitgebreide instructie beschikbaar is. Geen filmpje, maar een duidelijk leesbaar document met veel illustraties, waarin u ook snel dingen kunt terugvinden als u tijdens de montage ergens tegenaan loopt.

Montage-instructies

De montage-instructies bieden helderheid over het plaatsen van de tuinpalen, luxe schuttingen, stapelplankenschuttingen en de losse schutingplanken. En als u een deur in de schutting wenst, is daarvoor ook een heldere instructie beschikbaar; twee soorten zelfs, één voor een composieten deur (bij de luxe schuttingen passend) en een voor de populaire framedeuren (voor de stapelplanken). Deze laatste versie is simpel aanpasbaar in afmetingen, maar zoals eerder gezegd: vakmanschap is wel vereist.

Instructies doorlezen

Wij adviseren onze klanten altijd om de instructies al door te lezen vóórdat een bestelling geplaatst wordt, zodat er geen materialen vergeten worden, want dat leidt altijd weer tot extra transportkosten. Die extra kosten kunnen dus simpel voorkomen worden door even de tijd te nemen om het document door te lezen…

 

Nieuw: vetvrije èn kleurechte vlonderplanken met co-extrusie

Helemaal nieuw in ons assortiment: Fiberdeck® massieve vlonderplanken met co-extrusie.

In de composieten vlonderplankenbranche bestonden al langer vlonderplanken met co-extrusie, maar die voldeden niet aan de kwaliteitseisen die WoodComposiet er aan stelde: de beschermende laag die er in het verleden op aangebracht werd, was simpelweg te zacht, waardoor deze toplaag snel beschadigde. Ook waren de antislipeigenschappen van deze planken van een bedenkelijk niveau.

Nieuwe Fiberdeck® vlonderplanken

De fabrikant van de Fiberdeck® vlonderplanken heeft na veel research en testen een toplaag gecreëerd die wèl slijtvast, waterdicht en antislip is. Deze moderne massieve vlonderplanken zijn rondom voorzien van een houtvrije polyethyleenfilm (eenvoudig gezegd een laagje hard plastic), waardoor het composiet geen water meer hoeft op te nemen. Dat zorgt er o.a. voor dat het krimpen en uitzetten van het materiaal iets minder is dan bij de andere composieten vlonderplanken in ons assortiment. De samenstelling van deze vlonderplanken bestaat uit ca. 40% polyethyleen en ca. 60% houtstof, met daaromheen de eerdergenoemde polyethyleenfilm. Maar die buitenlaag zorgt er dus ook voor dat, als er eens een ongelukje (bijvoorbeeld een gebakje met slagroom laten vallen) gebeurt, dit niet in het materiaal trekt, maar gewoon weggeveegd kan worden.

Getest op kleurechtheid en anti-slipeigenschappen

Deze Fiberdeck® massieve vlonderplanken zijn ook zeer uitgebreid getest op kleurechtheid en op de anti-slipeigenschappen. Deze massieve vlonderplanken komen bijzonder goed uit die tests. Om maar weer eens een moeilijke term te gebruiken, de stroefheid van de planken wordt aangegeven met een R-waarde. Deze R-waarde zegt iets over de hoeveelheid grip ervan. R8 is de laagste waarde en R13 de hoogste. De Fiberdeck® planken hebben een R-waarde van 11. Voor vlonderplanken is deze waarde meer dan voldoende om niet uit te glijden bij regen. Ook is de kleurechtheid van die beschermende laag enorm verbeterd. De fabrikant garandeert dat deze vlonderplanken niet verkleuren, daar durven ze zelfs 20 jaar garantie op te geven.

Leverbaar in verschillende kleuren en afmetingen

De vlonderplanken zijn leverbaar in een breedte van 21 cm en een lengte van 4 meter. De planken zijn 23 mm dik massief. Leverbare kleuren zijn Dark Grey en Dark Teak, al of niet voorzien van een houtnerf; deze kleuren blijken nog steeds de meest populaire kleuren die gebruikt worden voor terrassen. Door de breedte van deze massieve vlonderplanken kunt u een stijlvol vlonder ontwerpen. Al met al een zeer welkome aanvulling in het luxe segment van ons assortiment.

Dichte of massieve composiet planken

Mensen stellen ons wel eens de vraag:  “Wat is massief composiet?”. Die vraag lijkt makkelijk te beantwoorden, maar dat blijkt bij nader inzien toch wat lastiger. Natuurlijk, het makkelijkste antwoord is: in een massieve vlonderplank zitten geen gaten. Maar daarmee is niet alles gezegd, want er zit duidelijk verschil tussen massieve en holle planken. De samenstelling van het materiaal is echter vaak hetzelfde bij massieve èn holkamer vlonderplanken: ca. 60% houtstof en ca. 40% gerecycled of nieuw kunststof. Er is in de webshop een overzicht te downloaden, waarin de verschillen tussen de diverse merken die WoodComposiet levert, te vinden zijn. Dat toont dan wel de verschillen, maar beantwoord de gestelde vraag niet helemaal.

Massief versus holle vlonderplanken

Massief composiet is sterker en minder gevoelig voor vocht dan de “holwandige” vlonderplanken. In holle ruimtes zal àltijd vocht voorkomen (al is het maar condens; composiet absorbeert ook vocht). Als dat vocht niet weggeleid wordt – door bijvoorbeeld niet met afschot te monteren – kunnen zich problemen voor gaan doen. En dan komt dus het voordeel van massieve composieten vlonderplanken naar voren: het risico van vocht in de plank is niet aanwezig, er zitten simpelweg geen gaten in.

Niet voor constructie

Massief composiet wordt ook wel eens vergeleken met hardhout. Dag mag natuurlijk, maar dat is niet helemaal eerlijk. Composiet is een melange met korte houtvezels en mag absoluut niet voor constructie gebruikt worden. Dat in tegenstelling tot hardhout, dat vaak juist gebruikt wordt in combinatie met composiet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan steigers aan de waterkant: het onderstel van hardhout, bovenop massieve vlonderplanken. Een prima samenwerking tussen hout en composiet.

Puntbelasting

De “puntbelasting” van massieve vlonderplanken is beter dan die van holkamer vlonderplanken. Uiteindelijk is de bovenkant van een holkamer vlonderplank van het merk ProDeck™ zo’n 6 tot 7 mm, maar van een massieve plank is de bovenkant (èn dus de onderkant) al gauw 20 mm (de dikte van de plank natuurlijk; Terafest® heeft massieve vlonderplanken van 23 mm dik). Gaat u met bijvoorbeeld een keukenstoel met een heel dun pootje op een vlonderplank zitten, dan is er een kans dat er een gaatje ontstaat. Maar dat is natuurlijk sterk afhankelijk van uw gewicht … Dat is bij massieve vlonderplanken zo goed als niet mogelijk.

Het budget speelt ook een rol

Dichte of massieve vlonderplanken zijn dus aan alle kanten beter, maar daardoor ook duurder. Welke u kiest heeft met het beschikbare budget te maken. Holkamer vlonderplanken liggen tot volle tevredenheid van heel veel van onze klanten in heel Nederland en België. Massieve vlonderplanken zijn sterker en gemakkelijker. De keuze voor massief of holkamer wordt door dit bericht niet makkelijker gemaakt …

 

Hoe maak je een vlonder minder glad?

Vlonders zijn (meestal) mooie ondergronden, waarop je vertoeft als het lekker warm en zonnig weer is. Van gladheid van de vlonderplanken is dan meestal geen sprake. Of het vlonder moet gemaakt zijn van een houtsoort die van zichzelf glad is, maar daarvan zijn niet zo veel voorbeelden te vinden.

Vlonder van composiet

Met een composieten vlonder is gladheid helemaal nooit aan de orde: het composietmateriaal, dat bestaat uit ca. 60% gecertificeerd houtstof en ca. 40% gerecycled kunststof, is van zichzelf gewoon niet glad. En dat geldt ook als het bijvoorbeeld regent of als ’s ochtends alles nat is van de dauw van de ochtend. Loop in zo’n geval nog eens over bijvoorbeeld een vlonder van hardhouten planken: daar loopt u dan met gevaar voor eigen leven overheen, ze kunnen echt spekglad worden.

De kop van dit blogbericht is “Hoe maak je een vlonder minder glad?” Dat is natuurlijk een vraag die wij graag beantwoorden: dat kan helemaal niet. Of toch? Gooi het oude, spekgladde vlonder weg en monteer een terras van composieten vlonderplanken.

Bevroren composiet vlonderplanken

Wat nog wel even gezegd moet worden: composiet kan regenwater absorberen. Als het dan tegelijkertijd gaat vriezen, dan kùnnen de planken natuurlijk wel glad worden, maar wij kunnen geen enkel materiaal bedenken dat – als het vochtig is èn het vriest – niet glad is in zo’n geval.

Weinig onderhoud

Ook is alg- of mosvorming een gladheidsmaker, dat groene spul op de vlonderplanken dient dan ook verwijderd te worden. Gelukkig is dat zo goed als het enige onderhoud dat nodig is om lang, heel lang te genieten van een vlonder van composieten vlonderplanken.

 

Geen geprinte facturen meer

WoodComposiet heeft besloten om vanaf half april geen geprinte papieren facturen of andere documenten te overhandigen bij levering van uw bestelling. Hiermee doen we een klein extra stapje in de strijd om het milieu te sparen: op jaarbasis werden veel kleurenprints gemaakt, waarvan wij vermoeden dat die vrij snel in de prullenbak gegooid werden, omdat al onze klanten alle facturen ook digitaal als PDF-document toegestuurd krijgen.

Vandaar het besluit om geen prints meer te maken van de factuur. Het kan dus verstandig zijn om uw smartphone of tablet mee te nemen met daarop uw bestelling (in de e-mail of als PDF-factuur) als u een bestelling komt afhalen, hoewel er nog wel een papieren Afleverbon aanwezig is; bij afhalen wordt altijd door een medewerker gecontroleerd of de afgesproken aantallen inderdaad geleverd gaan worden. Deze Afleverbon is helaas nog op papier nodig, vanwege het feit dat de magazijncollega’s nog geen mogelijkheden hebben om digitaal te werken. Daar gaan we binnenkort mee aan de slag. Tekenen voor ontvangst hoeft tegenwoordig ook niet meer, u kunt uw materialen zo meenemen.

Als u gepind heeft, komt er nog steeds automatisch een geprint bonnetje uit het apparaat, waarmee de betaling bevestigd wordt. U krijgt in dat geval wel een pinbonnetje. En in het uitzonderlijke geval dat u contant wenst te betalen èn u wenst daarvan een betaalbewijs te ontvangen, dan verzoeken wij u dat aan de chauffeur te melden. Vaak zal hij u dan de interne papieren factuur overhandigen, waarop hij vermeld heeft dat er contant betaald is. Wij kunnen echter melden dat klanten bij ons nog nóóit een betaalbewijs hebben moeten tonen …

Nieuwe deuren • frames • aluminium • voor stapelplanken

WoodComposiet is voortdurend bezig om de kwaliteit van haar producten te verbeteren. De zoektocht naar deuren, die van stapelplanken kunnen worden gemaakt, was al een aantal jaren terug geslaagd: gegalvaniseerde frames. Daar was niets mis mee, maar technisch bleek het een probleem om dat gegalvaniseerde staal een kleur te geven d.m.v. coaten of iets dergelijks. Ook bleek het frame soms wat onnodig zwaar te zijn. Daarom zijn we doorgegaan met zoeken naar alternatieven en gelukkig hebben we die gevonden!

Vanaf nu leverbaar: aluminium framedeuren!

Deze frames worden leverbaar in 3 afmetingen: 90 x 180 cm (de standaardmaat), 100 x 180 cm en 100 x 200 cm. Ook is er een versie leverbaar, waarvan de breedte aangepast kan worden naar maximaal ca. 118 cm. Maar wat echt nieuw is: we kunnen deze frames ook leveren in een antraciet gecoate versie. Daar bleek regelmatig toch behoefte aan te bestaan, omdat de gegalvaniseerde kleur vaak niet passend bleek bij een schutting van een andere kleur.

Los van het feit dat de montage wat makkelijker is dan van de oudere gegalvaniseerde deuren, is de look-and-feel ook anders en in onze ogen beter: de U-profielen ogen wat robuuster, maar zijn toch lichter qua gewicht. Een heel klein nadeel kan zijn dat het aluminium (tijdens de montage bijvoorbeeld) lichte krasjes kan oplopen. Voorzichtigheid is dus geboden.

Deze nieuwe aluminium deurframes worden als compleet pakket geleverd (exclusief de stapelplanken die er in geplaatst gaan worden). Een complete set bestaat uit:

1 aluminium frame (in 4 losse delen geleverd)
2 hoekscharnieren
8 slotbouten
2 duimen
6 schroeven

De montage van deze deuren is relatief simpel (enige handigheid is natuurlijk wel vereist), zeker als de montage-voorschriften (die in de webshop te downloaden zijn) in acht genomen worden.

 

 

 

WoodPlastic® wordt Terafest®

De kwalitatief hooggewaardeerde vlonderplanken van WoodPlastic® zijn binnenkort helaas niet meer leverbaar. Dat is natuurlijk jammer, maar ook weer niet. De fabriek WoodPlastic in Tjechië heeft namelijk besloten om een nieuwe merknaam te geven aan de door haar gefabriceerde composieten producten. Dit onder andere in verband met copyright- en merkrechten, die met de naam Terafest® goed onder controle zijn; de naam WoodPlastic® bleek juridisch niet genoeg beschermd te kunnen worden. Zo blijkt de term woodplastic vaak gebruikt te worden voor alle soorten plastic composieten producten, dus kort samengevat: de naam dekte de lading niet. Terafest® staat voor tera, dat je ook kunt lezen als terra (aarde). Het gebruikte materiaal blijft namelijk uiterst duurzaam en van hoge kwaliteit, dus ecologisch verantwoord.

Naamsverandering

De naamsverandering zal vanaf januari 2022 door WoodComposiet in haar webshop verwerkt gaan worden. Dat kan betekenen dat er soms wat verwarrende teksten staan: in één product wordt dan misschien WoodPlastic® èn Terafest® genoemd. ook zullen de watermerken in foto’s nog langere tijd het merk WoodPlastic® vertonen; die zullen in de loop der tijd aangepast gaan worden naar Terafest®. Wij vragen uw begrip hiervoor, we zullen er alles aan doen om de naamomzetting zo snel mogelijk af te ronden.

Schilderen van je composieten schutting?

Als men een composieten schutting aanschaft heeft men vaak goed nagedacht over de kleur. Vaak wordt er zelfs een proefstukje aangevraagd, bij WoodComposiet kan dat voor maximaal 4 proefstukjes helemaal gratis, zodat er een weloverwogen kleurkeuze gemaakt kan worden. De kleur van de proefstukjes kan in theorie echter qua tint afwijken van de later geleverde producten, omdat deze in verschillende productiebatches gemaakt zijn. Ook gaat het materiaal zich na installatie “aanpassen”, de nieuwigheid gaat er vanaf, het materiaal gaat zich settelen.

Kleur kiezen kan moeilijk zijn

In de praktijk kan het in spaarzame gevallen, waar kleur echt belangrijk is, zo zijn dat de eindkleur enigszins teleurstellend is, hoewel de verkleuring – zoals eerder gezegd – minimaal zal zijn, want het materiaal is door-en-door dezelfde kleur. Ook kan het moeilijk zijn om de perfecte kleur te kiezen aan de hand van een klein proefstukje. Hiervoor is er wel een oplossing: bezoek de showtuin van WoodComposiet in Heerhugowaard, daar liggen of staan alle producten in de webshop opgesteld, een reëler beeld kunnen wij u niet tonen.

Je schutting verven?

Mocht het echter zo aflopen dat u – om wat voor reden dan ook – de kleur niet meer acceptabel vind, dan zijn er helaas niet zo heel veel opties. Een optie zou kunnen zijn om in overleg met een erkend schildersbedrijf te kiezen om het composiet te gaan schilderen. Hoewel WoodComposiet totaal geen ervaring heeft met het beschilderen van haar producten, gaan wij u toch een paar tips geven waar u rekening mee dient te houden:

  • maak de vlonder of schutting heel erg goed schoon (gebruik eventueel onze cleaner) voordat u een goede primer aanbrengt.
  • vraag advies aan het schildersbedrijf over de te gebruiken primer (grondverf) en verfsoort; deze primer en verf dient na aanbrengen enigszins flexibel te blijven, want composietmateriaal kan iets meer krimpen en uitzetten dan “gewone” houtsoorten.
  • hou er rekening mee dat u, als u de materialen geschilderd heeft, dit regelmatig (jaarlijks?) zult moeten herhalen.

Ons advies

Het is erg belangrijk dat u een kleurkeuze doet, waarmee u – ondanks een eventueel naar voren komend nuanceverschil – tevreden kunt zijn en blijven. Composietmateriaal achteraf toch gaan schilderen is niet verstandig, want daarmee mist u een paar belangrijke voordelen van composiet: onderhoudsarm en kleurvastheid zijn termen die na schilderen niet meer van toepassing zijn. Ook vermoeden we dat bij vlonderplanken de antislip ook verdwenen zal zijn, de verf kan glad worden. Kort samengevat adviseren wij om composieten producten niet te verven, maar de beslissing is natuurlijk altijd aan u …

Hardhouten palen of aluminium tuinpalen

Veel mensen die een schutting gaan plaatsen, vragen zich af welke palen het beste zijn. Zo zijn er heel veel soorten verkrijgbaar: hardhouten palen, aluminium schuttingpalen, betonnen palen, palen van gewolmaniseerd hout en er zijn zelfs volkunststof palen verkrijgbaar, hoewel die meestal niet voor schuttingen gebruikt worden.

Het is soms moeilijk om te bepalen wat het beste is voor uw portemonnee en/of voor het milieu. Daarom gaan wij u in dit bericht een beetje op weg helpen om de naar ons idee beste keuze te maken. Wij gaan van de hardhouten palen en de aluminium schuttingpalen de voor- en nadelen voor u op een rijtje zetten. We gaan de andere palen niet beoordelen, de hardhouten palen en de aluminium schuttingpalen zijn nu eenmaal de meest verkochte palen.

Hardhouten palen

  • Hardhouten palen zijn qua aanschaf iets goedkoper, maar worden duurder doordat er periodiek onderhoud gepleegd moet worden.
  • Voor het produceren van hardhouten palen worden vaak grote gebieden in o.a. het Amazonegebied ontbost. Het is duidelijk dat dit het milieu behoorlijk belast.
  • Hardhouten palen zijn in veel afmetingen verkrijgbaar, maar de meest gebruikte afmetingen zijn 9×9 cm in een lengte van ca. 275 cm. Hardhouten palen dienen wel “geschaafd” te zijn, anders kunt u heel makkelijk uw vingers openhalen aan de vele splinters. Voor schuttingen worden hardhouten palen van minimaal 9×9 cm geadviseerd.
  • De kwaliteit van hardhout kan per houtsoort verschillen. Er zijn palen van bangkirai, azobé, angelim vermelho en nog veel meer houtsoorten. Het is moeilijk om daaruit de beste houtsoort te kiezen. Maar welke houtsoort u ook kiest, verrotten doen ze uiteindelijk allemaal.
  • Beitsen of schilderen: ook goede hardhouten soorten moeten beschermd worden tegen de weersinvloeden, anders gaat het verrottingsproces sneller dan gewenst. Dat bekent toch periodiek (afhankelijk van de gekozen houtsoort) onderhoud: schilderen of beitsen. Dat kost dus niet alleen tijd, maar ook geld, want verf of beits is ook niet goedkoop tegenwoordig.
  • De “look and feel” van hardhouten palen is vaak toch wat ouderwets, hoewel dit natuurlijk wel beïnvloed kan worden door het gebruik van verf in kleur (wat vaak niet toegepast wordt).

Aluminium schuttingpalen

  •  De prijs van aluminium palen is bij aanschaf een fractie hoger dan die van hardhouten palen, maar dat prijsverschil wordt volledig weggewerkt doordat aluminium natuurlijk onderhoudsvrij is; dit hoeft gelukkig niet gebeitst of geschilderd te worden.
  • Hoewel we het productieproces van aluminium ook niet direct milieuvriendelijk mogen noemen, zijn er ten opzichte van hardhouten palen toch wel verschillen. Er is veel minder grondstof nodig voor aluminium (de palen zijn altijd hol), er hoeft periodiek geen verf of beits voor gekocht te worden en er worden natuurlijk geen bossen voor gekapt.
  • Aluminium palen kunnen geleverd worden in afmetingen van 7×7 cm en 10×10 cm in een lengte van 2,7 of 3,0 meter. Welke afmeting u ook kiest, qua sterkte zit er zo goed als geen verschil tussen deze palen. Er zijn voor zover bekend geen klanten geweest die ooit geconfronteerd zijn geweest met gebroken aluminium schuttingpalen. Dat is niet verrassend natuurlijk, want aluminium is “ijzersterk”.
  • Design: naast de genoemde verschillende afmetingen zijn de aluminium schuttingpalen ook verkrijgbaar in diverse kleuren. Omdat de aluminium palen hol zijn, dient de bovenkant ervan beschermd te worden tegen inkomen hemelwater. Dat heeft als bijkomen voordeel dat er gekozen kan worden uit meerdere soorten kunststof afdekkapjes (ook weer in kleur), waardoor u uw schutting perfect kunt personaliseren.

Samenvattend

We kunnen eigenlijk kort zijn: aluminium schuttingpalen zijn op de langere duur èn voordeliger èn duurzamer èn gewoon mooier, dus adviseren wij om aluminium schuttingpalen te plaatsen. Klik hier voor het complete assortiment palen en afdekkapjes.

Het kan natuurlijk zo zijn dat u houten palen simpelweg mooier vindt, over smaak valt nu eenmaal nooit te twisten. Gelukkig kunt u ook hardhouten palen vinden in deze afdeling van de webshop.

Surf gerust eens lekker rond in onze webshop!

Onderhoudsvrije gevelbekleding

Gevelbekleding is er in vele soorten en maten. Ook in kwaliteiten kan onderscheid gemaakt gaan worden: composieten rabatdelen, houten rabatdelen, steenstrips, leien platen, pvc en gelijkwaardige gevelplaten (o.a. Keralit, Trespa, Rockpanel) en wat er al niet nog meer op de markt gebracht wordt. En dan hebben we nog niet eens over volledig kunststof panelen. In de vergelijking tussen kunststof en composiet zal composiet altijd de voorkeur verdienen, omdat vol kunststof voor wandbekleding in de praktijk toch wat minder geschikt blijkt (het krimpt en zet véél meer uit dan composietmateriaal). Ook is composiet natuurlijk veel duurzamer.

Al deze verschillende soorten gevelbekleding hebben meestal maar één doel: het fraaier maken van de woning, schuur, zakenpand, garage of welk gebouw dan ook. Toch zijn er vaak onderbelichte zaken die ook meespelen bij de aanschaf van onderhoudsvrije gevelbekleding, zoals duurzaamheid, aanschafprijs, manier aan montage, leverbaarheid/levertijd.

Onderhoudsvrij of onderhoudsarm?

Er zijn niet zo veel materialen die ècht onderhoudsvrij zijn, hoewel dat vaak wel zo genoemd wordt. Onderhoudsvrij zou moeten betekenen dat je er nooit meer naar om hoeft te kijken, maar dat is in de praktijk niet zo vaak het geval. Door weersomstandigheden kunnen de duurzame gevelpanelen – op de schaduw- of vochtrijke delen van de gevel – makkelijk ten prooi vallen aan alg- of mosaanslag. Zoals gezegd, daar zijn niet zo heel veel materialen tegen bestand, want alg staat bekend als een vrij taaie doorvreter, dus is het verstandig om alg- en mosaanslag te verwijderen. En daarmee wordt het wordt onderhoudsvrij eigenlijk direct weer onderuit gehaald, onderhoudsarm zou een betere benaming zijn. Helaas vinden veel fabrikanten of verkopers dat niet zo’n mooie term, onderhoudsvrij klinkt nou eenmaal beter.

Welke gevelbekleding te kiezen?

Zoals eerder genoemd, er zijn heel veel soorten gevelbekleding of -panelen te koop op de markt. De voordelen en de nadelen worden per merk vaak genoemd, hoewel de voordelen dan natuurlijk de nadruk krijgen. Welke u zou moeten kiezen, daar kan alleen u op antwoorden, want het voornaamste verkoopargument is toch echt uw eigen smaak. Daarnaast zou u ook even kunnen nadenken over de volgende punten:

  • Welk materiaal (zie ook verschillende soorten in de intro van deze blog)?
  • Zijn de juiste afmetingen leverbaar?
  • Is het materiaal duurzaam en is het verantwoord geproduceerd?
  • Wordt uit voorraad geleverd (zeker tegenwoordig een terechte vraag)?
  • Is mijn budget toereikend?

Mosaanslag?

Als u kijkt naar de duurzame gevelpanelen zoals die door WoodComposiet worden verkocht, dan zijn wij daar heel eerlijk over: deze panelen zijn onderhoudsàrm, niet onderhoudsvrij. Inderdaad, alg- en mosaanslag moet – het liefst zo snel mogelijk – verwijderd worden. Dat is trouwens relatief simpel te doen met een ouderwets sopje met groene zeep en een harde borstel. Even naspelen met een tuinslang en klaar-is-kees. Gebruik van een hogedrukspuit kan natuurlijk ook, je moet alleen even in de gaten houden dat de druk van de spuit niet te hoog staat ingesteld.

Ons assortiment gevelbekleding

De gevelpanelen die WoodComposiet in haar assortiment heeft, zijn divers. Zo is daar het veelverkochte Zweeds rabat, maar ook “gewone” rabatdelen in composiet. Er zijn zelfs een viertal rabatdelen met een laminaatlaag in kleur verkrijgbaar: deze rabatdelen zijn zelfs “iets onderhoudsarmer” dan de gewone rabatdelen, want de laminaatlaag zorgt ervoor dat vuil minder snel vat krijgt op het composiet; regenwater zal er ook sneller van af druppelen. Dat is een voordeel t.o.v. de reguliere composieten rabatdelen. Kijk gerust eens rond in de afdeling Gevelbekleding in de webshop.

Zweeds rabat kopen

Waarom zou u composieten Zweeds rabat willen kopen, terwijl er ook prachtig gebeitste houten rabatdelen op de markt te vinden zijn? Het antwoord daarop is niet simpel, want er kunnen vele redenen zijn om voor de ene of voor de andere kwaliteit te kiezen. Zo zijn veel ervaren gevelbekledingspecialisten al jaren bezig met houten rabatdelen, terwijl composieten Zweedse rabatdelen eigenlijk pas sinds de laatste 10 jaar meer en meer in trek raken.

De toepassingen van Zweeds rabat – ook wel potdekselplanken genoemd – zijn divers, maar de rabatdelen worden erg vaak gebruikt voor bekleding van gevels. Dat heeft als bijkomend voordeel (dus naast de verfraaiing van de gevel) dat er ook een klein stukje isolatiewaarde aan de woning toegevoegd wordt. Ook ziet men rabatdelen wel gebruikt worden voor schuttingen, dat geeft vaak een extra dimensie aan zo’n schutting.

Verschillen composieten en houten rabatdelen

Wat zijn de verschillen tussen composieten en houten rabatdelen? Nou, ten eerste natuurlijk de samenstelling: houten rabatdelen worden gezaagd uit bomen (soms zelfs van “fout” hout, dat is hout dat niet gecontroleerd gekapt wordt), terwijl composieten rabatdelen gemaakt worden van ca. 60% houtstof (van FSC-gecertificeerde zagerijen) en ca. 40% (meestal gerecycled) kunststof. De houten rabatdelen moeten meestal een keer per jaar gebeitst of geverfd worden. Vaak wil men in dat geval de houtkleur bewaren, soms worden ze zwart geverfd of gebeitst. Dat aantal verfbeurten is wel afhankelijk van de kwaliteit van het hout, soms kunnen de “beitsintervallen” wat langer zijn. De look van houten rabatdelen is vaak erg natuurlijk, maar door knoesten en gaatjes is het vaak ook wat ruwer qua beeld. De composieten rabatdelen zijn ook niet onderhoudsvrij: ze moeten schoongemaakt worden. Algaanslag, mosaanslag e.d. moet altijd zo snel mogelijk verwijderd worden. Hoe vaak dat moet gebeuren hangt natuurlijk af van de omstandigheden, maar vaak volstaat 1 x per jaar. De look van composieten rabatdelen (die soms ook gelamineerd kunnen zijn) is wat strakker, het materiaal is wat meer gelijk dan houten planken.

Verkrijgbaarheid Zweeds rabat

Het blijkt dat de verkrijgbaarheid van rabatdelen ook steeds meer gaat meespelen in een beslissing over welke materiaalsoort de voorkeur krijgt. Of de duurzaamheid van het product meespeelt in die beslissing, is niet bekend, maar dat ligt wel voor de hand.
Wat wel zeker is: de houten rabatdelen worden per dag duurder èn zijn steeds slechter te verkrijgen. Hoewel dat deels ook voor composiet geldt, is de voorraad van WoodComposiet meestal meer dan voldoende om daar heel veel gevels mee te bekleden.

Welke gaat het worden?

Bij de keuze die u gaat maken, speelt natuurlijk uw eigen voorkeur natuurlijk het meeste mee. Gelukkig is er een enorm assortiment op de markt, waarbij in de webshop van WoodComposiet naast Zweeds rabat (leverbaar in de kleur zwart of ook wel donkerantraciet genoemd) ook “gewoon” composieten rabat te verkrijgen is; dit is leverbaar in verschillende maten en kleuren, zoals donkerantraciet, wit, groen en grijs; dat zou uw beslissing natuurlijk wat makkelijker kunnen maken …

Noodzakelijke prijsverhogingen

WoodComposiet heeft recent van veel producten helaas de prijs moeten verhogen. In sommige gevallen was zelfs een forse prijsverhoging nodig, zoals bijvoorbeeld bij de composieten schuttingen waar de prijzen met meer dan 40% verhoogd moesten worden. Bij andere producten hebben we de prijsverhogingen minder kunnen houden.

Klanten reageren hier soms op, vooral als ze al een tijdje bezig zijn met voorbereidingen en plannen en dus met “oude” prijzen rekenen, want ze schrikken hier van. Ze vragen dan of ze niet tòch voor de oude prijzen kunnen bestellen. Helaas gaat dat niet lukken, want als we de prijsverhogingen niet doorvoeren, gaan we materialen leveren waarop we zelf geld moeten toegeven. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Waardoor zijn die prijzen zo gestegen?

Een paar belangrijke factoren van de prijsverhogingen zijn o.a. zeetransportcontainerprijs (die in sommige gevallen meer dan vervijfvoudigd is), de grondstoffen die – mede door corona-omstandigheden – veel schaarser zijn, de schommelende dollarkoers, inflatie enzovoorts. Ook wij verkopen liever tegen goedkopere prijzen, maar dat is simpelweg onmogelijk. Wel blijven wij scherp letten op wat eventuele concurrentie doet en kunnen hierdoor naar eer en geweten beweren nog steeds concurrerende prijzen te voeren voor producten met vergelijkbare kwaliteit (het is nog wel eens moeilijk om appels met peren te vergelijken). De wereldsituatie die voor composieten materialen geldt, is ook voor ouderwets hout bepaald niet ideaal te noemen. Alle houtsoorten zijn steeds moeilijker te krijgen en ook de prijzen van hout gaan met sprongen omhoog. Over de huidige benzineprijzen gaan we het maar helemaal niet hebben …

WoodComposiet hoopt dat de prijzen binnenkort in ieder geval even stabiel blijven, hoewel we geen koffiedik kunnen kijken: prijsverhogingen blijven mogelijk. We hopen dat deze grillige prijzenperiode niet te lang duurt en dat de prijzen zich zullen stabiliseren.

Gewijzigde openingstijden i.v.m. corona-lockdown

De showtuin is in verband met de corona-lockdown tot en met 19 januari gesloten!

 

Afhalen van bestellingen: alleen op afspraak!

Nadat u een order geplaatst heeft, waarin u heeft aangegeven dat u uw bestelling wilt afhalen, wordt er contact met u opgenomen om een afspraak voor het ophaalmoment te maken.
Afhalen is niet mogelijk tussen Kerst en Oudjaar (maandag 28 december tot en met zondag 3 januari zijn wij gesloten).

 

Bezorgen van bestellingen

De bezorging van uw producten gaat gewoon door; na bestelling ontvangt u van het transportbedrijf binnen 2 weken een e-mail met de leverdatum.

 

Openingstijden webshop

De webshop blijft 24 uur per dag, 7 dagen per week open voor het plaatsen van bestellingen.

 

De openingstijden voor het nieuwe jaar (vanaf 19 januari) zullen op de Contactpagina vermeld gaan worden.

 

 

Nieuw: foto’s van projecten

WoodComposiet is een consumentenwebshop voor composieten vlonderplanken, schuttingen en gevelbekleding. De producten worden in heel Nederland en een fors deel van België geleverd en geïnstalleerd. Soms krijgen wij van het eindproduct een fotootje toegestuurd, daar zijn wij erg blij mee.

Maar het gebeurt ook regelmatig dat er grotere projecten gerealiseerd worden met onze composieten producten. Van enkele projecten hebben wij wat foto’s meer mogen ontvangen. Dat vinden wij leuk genoeg om deze foto’s ook aan onze klanten te tonen.

Kijk mee naar deze speciale projecten, klik hier.

Vakantie? 3 tips voor de perfecte staycation in Nederland

Nog heel even, en de vakantie komt alweer om de hoek kijken. Hier en daar zijn de zomervakanties zelfs al begonnen. Een reis naar een ver land is momenteel misschien niet zo’n goed idee, maar een vakantie in eigen land is gelukkig minstens net zo leuk, lekker vertrouwd en bovendien een stuk veiliger! Met deze 3 staycation-tips van WoodComposiet hoeft u zich geen moment af te vragen wat u kunt doen in uw vakantie thuis. Lees snel verder en geniet optimaal van uw thuisblijfvakantie.

Tip 1: eindelijk tijd voor de klusjes in huis

De vakantie is de perfecte tijd om te doe-het-zelven. U heeft nu eindelijk eens de tijd om de klusjes te doen die u al tijdenlang voor zich uit schuift. Met een beetje geluk zit het weer mee en is het lekker zonnig en droog, maar niet té warm.

Eenvoudige klusjes

Bent u niet zo’n hobbyklusser, ga dan geen grootse DIY-projecten opzetten, maar beperk de vakantieklusjes tot de eenvoudige maar noodzakelijke klusjes in en rond huis. De kozijnen schilderen, uw tuinhuis opruimen of dat ene kapotte kastje repareren zijn makkelijke karweitjes die iedereen kan uitvoeren. Zelfs als u geen groot liefhebber bent van doe-het-zelven, geeft het klaren van dit soort vakantieklusjes nog steeds een gevoel van voldoening. Heerlijk!

Grotere klussen

Voor de gevorderde doe-het-zelver is de thuisblijfvakantie ook een mooie tijd voor ingrijpendere projecten. Wat is nu een betere vakantieklus dan uw tuin renoveren? Vervang eindelijk uw oude, vergrijsde schutting voor een duurzaam exemplaar en kies voor een schitterende composiet schutting. Of verrijk uw tuin met een luxe terras met onderhoudsvriendelijke composiet vlonderplanken.

Het kost wat tijd en moeite, maar houtcomposiet levert u veel voordelen op! En voelt het met uw nieuwe composiet terras niet nèt alsof u zich toch buiten de deur bevindt, in een geheel andere tuin?

Tip 2: een ultiem vakantiegevoel in eigen huis en tuin

Nu u de klusjes rondom het huis met een goed gevoel heeft afgerond én misschien wel een fonkelnieuw composiet terras in uw tuin heeft, is het tijd voor ongegeneerd vakantievieren. Maak volop gebruik van de natuurlijke antislip-eigenschappen van uw vlonder van houtcomposiet en maak een heus waterspeelparadijs van uw tuin. Ga in de weer met een tuinslang of sproeier, of zet lekker een opblaaszwembadje op het terras.

Is het voor waterpret iets te fris? Er zijn nog een tal van andere ontspannende en leuke activiteiten die u in en om het huis kunt doen.

  • Luieren, ontspannen en lezen
  • Kokkerellen in de keuken
  • Gezellig met het gezin spelletjes spelen
  • Zet een tent op in de achtertuin
  • Hou een filmmarathon
  • Ga creatief aan de slag: knutselen, tekenen, schilderen

Thuis vakantie vieren hoeft helemaal niet saai of moeilijk te zijn. Met een beetje fantasie komt u een heel eind!

Tip 3: thuis-vakantie vieren buiten de deur

‘Thuisblijfvakantie’ hoeft ook weer niet té letterlijk te worden genomen. We begrijpen dat u op een gegeven moment ook wel even lekker de deur uit wilt tijdens uw staycation. Tijdens vakanties kan het in pretparken, dierentuinen en zwembaden echter ontzettend druk zijn. Bent u op zoek naar leuke uitjes waar u niet hordes mensen tegen het lijf zult lopen? Denk dan eens aan:

  • Een workshop volgen
  • Een kleinschalig museum bezoeken
  • Een blotevoetenpad bewandelen
  • Kanoën of kajakken in de natuur
  • Een speurtocht of historische tour door eigen stad
  • Inspiratie opdoen in een meubelboulevard of in de showtuin van WoodComposiet!

Met behulp van onze leukste tips en enige voorbereiding, beleeft u deze lente de mooiste vakantie thuis. Zorg voor een gebalanceerde mix van nuttige klusjes, ontspanning en nieuwe belevenissen. Van het aanleggen van een gloednieuw composiet vlonder tot kleinschalig het huis uitgaan – hoe gaat u uw staycation doorbrengen?

De eigenschappen van WoodComposiet onderbalken

Iedere plank heeft zijn eigen soort clips en schroeven. Op dezelfde manier heeft ook elke onderbalk zijn eigen eigenschappen. Ondanks dat alle onderbalken voor hetzelfde doel gemaakt zijn, kunnen er toch best wat verschillen zitten tussen de verschillende typen. Sommige zijn massief, andere hol, sommige zijn van hout, andere van aluminium, sommige moeten vastgeboord worden, andere niet. In ons assortiment hebben wij ook verschillende typen onderbalken die onderling verschillen. In deze blog geven we meer informatie over de verschillen en overeenkomsten tussen de onderbalken die we bij WoodComposiet verkopen.

Eigenschappen van ProDeck™ onderbalken

De meeste onderbalken in ons assortiment zijn van het merk ProDeck™. Het materiaal van dit merk staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit en ook is het zeer duurzaam. Alle Prodeck™ onderbalken die we verkopen gaan dan ook lang mee: de verwachte levensduur is voor de meeste balken minstens 20 jaar en voor één type houten onderbalk zelfs minstens 25 jaar. Daarnaast verkopen we ook nog een aluminium ProDeck™ onderbalk. Ook die gaat minstens 25 jaar mee. Als u een ProDeck™ onderbalk koopt, weet u dus zeker dat u er lang gebruik van kunt maken.

Bijna al onze ProDeck™ onderbalken komen in een holkamer uitvoering. Dit betekent dat de onderbalk van binnen hol is. Alleen de houten onderbalk van 5,7 x 3,2 cm is beschikbaar in een massieve uitvoering. Dit betekent dat deze laatstgenoemde balk een grotere draagkracht heeft dan de andere onderbalken. Daarentegen is deze balk ook wel wat duurder dan de andere houten balken. Voor de aluminium onderbalk betaal je ook wat meer dan voor de houten onderbalken van hetzelfde formaat, maar ook in dit geval krijg je er wel meer draagkracht voor terug. Ook hoeft de aluminium onderbalk niet verplicht vastgeboord worden op een stabiele ondergrond, in tegenstelling tot alle ProDeck™ composieten onderbalken.

Eigenschappen van Aslon® aluminium onderbalken

Naast de onderbalken van het merk ProDeck™ verkopen we ook Aslon® onderbalken. Deze balken zijn niet gemaakt van hout, maar van aluminium. Ook deze aluminium onderbalken hoeven niet verplicht vast geboord te worden op een stabiele ondergrond. Dit scheelt dus weer moeite bij het monteren. Daarnaast gaan de aluminium onderbalken van Aslon® net als de aluminium onderbalk van ProDeck™ lang mee: de verwachte levensduur is minstens 25 jaar. Het feit dat deze onderbalken weerbestendig zijn, helpt hierbij. En als de onderbalken dan toch aan het eind van hun levensduur zijn gekomen, hoeft het milieu niet zwaar belast te worden. De balken zijn namelijk 100% recyclebaar.

Net als de meeste onderbalken van ProDeck™, komen ook de onderbalken van het merk Aslon® in een holkamer-uitvoering. Omdat de balken van aluminium zijn, hebben ze meer draagkracht dan (hard-)houten onderbalken. Vanwege deze draagkracht en het stevige materiaal zijn deze aluminium onderbalken uitermate geschikt voor constructiedoeleinden. Een enorm voordeel van de Aslon® onderbalken is dat ze geschikt zijn voor de bijpassende systeemclips. Hiermee hoort boren en schroeven tot het verleden; de systeemclips zijn reeds voorzien van een boutje met een torx-kop, die heel snel en simpel vast te zetten is op de aluminium onderbalk.

Onderbalken kopen bij WoodComposiet

Hopelijk helpt alle informatie in deze blog u bij het kiezen van de juiste onderbalk voor uw project. Wilt u alle belangrijke eigenschappen van onze verschillende onderbalken ook nog eens in een overzichtelijke tabelvorm zien? Bekijk dan onze uitgebreide onderbalkenspecificaties.

Bent u klaar om de perfecte onderbalken voor voor uw composiet vlonder te kopen? Bekijk dan snel ons volledige aanbod onderbalken! Naast alle ProDeck™ onderbalken en Aslon® aluminium onderbalken vindt u op de pagina ook alle accessoires die u nodig heeft bij uw onderbalken, zoals clips, schroeven, koppelstukken en balkendragers. En houtcomposiet is natuurlijk onze specialiteit, dus ook voor de composiet vlonderplanken die u nodig heeft voor de opbouw van een terras kunt u bij ons terecht.

Onderbalken worden in principe alleen verkocht in combinatie met de aanschaf van composieten vlonderplanken.

Kortom, als u aan de slag wilt met het opbouwen van een composiet vlonder, kunt u bij WoodComposiet alles vinden wat u nodig heeft.

Nu 1% (extra) korting bij betaling per iDEAL!

Wij vragen uw medewerking in verband met de snelle verspreiding van het COVID-19-virus: betaal uw bestelling alstublieft alleen per iDEAL. Indien dat – om wat voor reden dan ook – niet mogelijk is, dan gaan wij u vragen om vooraf per bank te betalen. Klanten die al een bestelling gedaan hebben en daar gekozen hebben voor contante betaling of per pin, gaan wij een factuur toesturen en vragen hen om per bank vooraf te betalen.

Dit verzoek wordt mede gedaan op verzoek van de chauffeurs van Ko & Co Transport: zij geven aan dat ze bij veel mensen aan huis komen en dat ze liever vermijdbare risico’s niet nemen.

Door per iDEAL te betalen is de kans op verspreiding van het virus via het overhandigen van contact geld of het intoetsen van pincodes op pinautomaten in ieder geval flink gereduceerd. Als men daarnaast de algemene raadgevingen van het RIVM en de regering inachtneemt, zal de levering van onze goederen normale doorgang blijven vinden.

LET OP:
NU ZELFS OOK NOG EENS 1% EXTRA KORTING ALS U BETAALT PER iDEAL!

Heeft u meer informatie nodig over het COVID-19- of corona-virus, check de site van het RIVM:
https://www.rivm.nl/coronavirus

 

Betaalbare kwaliteit: het massief composiet van ProDeck™

De hoogwaardige ProDeck™ composiet planken zijn nu ook massief leverbaar bij WoodComposiet! De vraag vanuit de markt naar composiet planken in massieve vorm steeg al langer. Sinds kort heeft ook ons vertrouwde merk ProDeck™ massieve vlonderplanken aan haar assortiment toegevoegd.

Het massieve ProDeck™ composiet is van de bekende hoge kwaliteit die het merk ook voor hun holkamer composiet waarborgt, en is daarnaast ontzettend scherp geprijsd. Bent u benieuwd waarom massieve ProDeck™ vlonderplanken zo goedkoop zijn? Lees dan snel verder.

De voordelen van ProDeck™ massieve composiet planken

De massieve composiet planken van ProDeck™ hebben dezelfde positieve eigenschappen die u al van de andere holkamer vlonderplanken van het merk ProDeck™ gewend bent. Ze zijn erg sterk, ontzettend duurzaam, splintervrij en hebben van nature uitstekende antislip-eigenschappen.

Daarnaast leveren de massieve terrasplanken u ook enkele voordelen op ten opzichte van de holkamer variant:

  • Composiet vlonderplanken hebben massief een hogere puntbelasting, en beschadigen dus minder snel dan holkamer houtcomposiet;
  • Composiet planken zijn massief eenvoudiger te monteren, waardoor hoveniers, klusbedrijven én uzelf waarschijnlijk liever met massieve terrasplanken werken;
  • Massieve composiet planken zijn de redder in nood bij terrassen waar het door omstandigheden haast onmogelijk is om een afschot te creëren. Een afschot is bij holkamer vlonderplanken noodzakelijk om vocht buiten te houden, maar omdat massief composiet van zichzelf ‘dicht’ is, kan het vocht toch al niet in de plank komen.

Afhankelijk van uw wensen en voorkeuren voor het terras, kunt u er dus baat bij hebben om voor massieve terrasplanken te kiezen.

Composiet planken massief: een vergelijking

Massieve ProDeck™ vlonderplanken zijn iets duurder dan holkamer ProDeck™ composiet, maar zijn in vergelijking met massieve composiet planken van andere merken juist erg voordelig. En als we zeggen ‘voordelig’, dan bedoelen we ook écht heel voordelig.

Ter illustratie: massief ProDeck™ composiet is per meter tot wel bijna 60% goedkoper dan het WoodPlastic® en Duofuse® massief composiet!

Wat maakt massief ProDeck™ composiet zo goedkoop?

U vraagt zich inmiddels waarschijnlijk af hoe de massieve composiet vlonderplanken van ProDeck™ dan tegelijkertijd spotgoedkoop én toch van hoge kwaliteit kunnen zijn. Om dit te verduidelijken zet WoodComposiet graag voor u de verschillende eigenschappen van al onze merken massieve terrasplanken uiteen:

  ProDeck™ WoodPlastic® Duofuse®
Prijs per meter € 6,23 € 9,95 of € 14,73 € 14,53
Dikte 20 mm 22 mm 28 mm
Max. afstand onderbalken privé 40 cm 40 of 45 cm 50 cm
Max. afstand onderbalken openbaar 30 cm 30 of 35 cm 40 cm
Clips per meter 21 20 of 15 18
Dikte naad 5-7 mm 5 mm 7 mm
Garantie 15 jaar 25 jaar 10 jaar
Bijzondere eigenschappen Hogere puntbelasting Extra stabiliteit
Extra hoge puntbelasting
Antislipklasse R10
Uunieke Strandex-technologie
Unieke brandklasse B/C
Extra grote belastbaarheid

Zoals in de tabel te zien is, zijn de massieve composiet planken van ProDeck™ iets dunner dan de massieve vlonderplanken van de andere twee merken. Dit is eigenlijk het belangrijkste verschil tussen alle merken, waarmee het overgrote deel van de overige verschillen direct samenhangt.

De dikte van de ProDeck™ vlonderplanken resulteert erin dat de planken relatief minder gewicht kunnen dragen en dus meer ondersteuning nodig hebben. Dit houdt in dat de afstand tussen de onderbalken minder groot kan zijn, waardoor u in totaal iets meer onderbalken en bevestigingsclips nodig heeft. De meerkosten van de extra onderbalken en accessoires zijn overigens verwaarloosbaar vergeleken met het grote prijsverschil van het massieve composiet zelf!

Daarnaast hebben de WoodPlastic® en Duofuse® massieve composiet vlonderplanken een aantal extra eigenschappen, zoals een hoge brandklasse. Deze bijzondere kenmerken staan echter los van de algehele kwaliteit van de massieve terrasplanken; die is voor alle drie de merken standaard ontzettend hoog.

Voordelige ProDeck™ composiet planken massief, nu ook bij WoodComposiet

Al met al kunnen we concluderen dat de ProDeck™ composiet vlonderplanken in massieve vorm een goede keuze zijn voor wie de standaard voordelen van massief composiet wil en geen behoefte heeft aan specifieke eigenschappen. De massieve composiet vlonderplanken van ProDeck™ zijn een uitstekende optie binnen hun prijsklasse.

U vindt de ProDeck™ vlonderplank massief nu ook – als eerste van Nederland! – in het assortiment van WoodComposiet, leverbaar in 4 mooie varianten. Heeft u nog vragen over ons massieve ProDeck™ composiet? WoodComposiet helpt u graag verder. Stuur gerust een e-mail naar info@woodcomposiet.nl of bel naar 072-5317005 voor meer informatie, of kom eens langs in onze uitgebreide showtuin in Heerhugowaard!

Maak uw tuin zomerklaar in 4 stappen

De dagen worden langzaamaan weer langer, de vogeltjes beginnen te fluiten en de krokussen schieten vrolijk uit de grond. Dat betekent één ding: het voorjaar maakt zijn intrede! Het liefst pakt u natuurlijk ieder zonnestraaltje mee. Heerlijk op uw terras een boekje lezen, tuinieren, ontspannen met vrienden en familie, misschien zelfs al een potje barbecueën. Ziet u het al voor zich?

Maar… dan moet uw tuin wel eerst zomerklaar gemaakt worden. Tijd om de winterse sferen er letterlijk en figuurlijk af te stoffen. Met deze 4 tips van WoodComposiet heeft u uw tuin binnen de kortste keren weer pico bello en klaar voor de lente en zomer.

Stap 1: planten

Nu de winter zijn guurste tijd gehad heeft, is het een ideaal moment om de planten in uw tuin wat aandacht te geven. Vanaf begin maart kunt u de meeste vaste planten ‘opschonen’ door de dode stengels en dood blad te verwijderen. Pas wel op dat u de nieuwe scheuten daarbij niet beschadigt!

Zin in een make-over? Het voorjaar is ook de beste tijd om uw tuin van nieuwe planten te voorzien. Kies voor een mooie mix van voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers, herfstbloeiers en groenblijvende planten, zodat u het hele jaar door kunt genieten van kleur in de tuin.

Stap 2: de verlichting

Na alle moeite van het tuinieren, wilt natuurlijk dat uw opgefriste en nieuwe planten optimaal in de spotlight staan, ook ’s avonds. Bij het zomerklaar maken van de tuin is het daarom een goed idee om gelijk even de tuinverlichting te checken. Doet alles het nog? Tijd om de kapotte lampjes te vervangen. Voor extra sfeer in de lente kunt u ook eens experimenteren met een lampjesslinger of kaarsverlichting in de tuin. Gezellig!

Stap 3: uw tuinmeubilair

Tijd om uw tuinmeubelen weer tevoorschijn te halen! Uw tuinset kan na de winter waarschijnlijk wel wat onderhoud gebruiken. Een tuinset reinigt u eenvoudig met een speciale reiniger of een sopje van groene zeep. Heeft u houten tuinmeubilair? Dan kunt u nu eventueel een protector aanbrengen en te behandelen met olie, was, beits of lak. Vergeet bij het onderhoud van het meubilair uw tuinkussens niet. Het voorjaar is ook een goed moment om uw tuinkussens een schoonmaakbeurt te geven, zodat u weer fris het nieuwe seizoen in kunt.

Stap 4: uw (composiet) terras

Last but not least: uw terras schoonmaken. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen behandeling nodig. Heeft u tegels of stenen op uw terras? Grote kans dat ze na de winter zijn voorzien van een hardnekkige laag groene aanslag. Een hogedrukspuit doet wonderen. Keramische tegels kunt u met bleekwater poetsen. Bij zachtere steensoorten als natuursteen of arduin volstaat water of een milde zeep.

Een houten terras of vlonder kan in de winter erg glad worden door de groei van mossen, algen en vuil. Het gebruik van een hogedrukreiniger wordt afgeraden, omdat dit het hout kan beschadigen. Een houten vlonder kan worden schoongeschrobd met groene zeep of schoonmaakazijn.

Heeft u een composiet terras of composiet vlonder? Dan heeft u geluk! Composiet vlonderplanken of composiet terrasplanken zijn namelijk ontzettend onderhoudsarm en uw houtcomposiet behandelen is hartstikke gemakkelijk. U hoeft zich geen zorgen te maken om schuren, lakken, beitsen of oliën. Tips over schoonmaken van composieten planken vindt u hier. Houtcomposiet is immers van nature bestand tegen insecten en rotting en kan ontzettend goed tegen weersinvloeden. Zo bent u lekker snel klaar met uw voorjaars-onderhoudsbeurt!

Zet uw tuin in het zonnetje met houtcomposiet van WoodComposiet

Klinkt een onderhoudsarm terras u als muziek in de oren? Met een houtcomposiet vlonder van WoodComposiet is een grote voorjaarsschoonmaak verleden tijd. Onze composiet terrasplanken zijn van de hoogste kwaliteit, ontzettend duurzaam en leverbaar in een brede selectie soorten en kleuren. Kom gerust eens langs in onze showtuin om de voordelen van ons houtcomposiet in levende lijven te ervaren, en wie weet geniet u straks als eerste heerlijk van dat vroege voorjaarszonnetje.

Nu ook van ProDeck™ massieve vlonderplanken leverbaar

Het merk ProDeck™ staat bekend om zijn kwalitatief uitstekende holkamer vlonderplanken tegen uiterst concurrerende prijzen. WoodComposiet levert al jaren ProDeck™ vlonderplanken, maar ook schuttingen en rabatdelen. Door de vraag uit de markt zijn er de laatste tijd diverse massieve vlonderplanken aan het assortiment toegevoegd. Tot nu toe kon ProDeck™ niet aan die vraag voldoen, maar daar komt nu verandering in: er zijn nu ook ProDeck™ massieve vlonderplanken leverbaar!

4 varianten beschikbaar

Er worden direct 4 varianten in het assortiment opgenomen: de kleuren donkerantraciet en bankiraibruin, in de profielen breedribbel en houtnerfreliëf. De lengte van deze leverbare planken is 4 meter, ze zijn 15 cm breed en 2 cm dik.

ProDeck™ massieve vlonderplanken

Deze planken lenen zich uitstekend voor terrassen waar het door omstandigheden vreselijk moeilijk blijkt om een afschot te creëren, dat bij holkamer vlonderplanken een absolute vereiste is. Bij massieve planken is monteren met afschot natuurlijk ook altijd beter, zodat het water van de planken af kan lopen, maar omdat deze nieuwe vlonderplanken massief zijn, kan er geen vocht ìn de plank komen, dus dat hoeft er ook niet uit. De afschoteis bij massieve planken is dus minder belangrijk. De puntbelasting van deze vlonderplanken sterker, zodat beschadigingen – door bijvoorbeeld hoge hakken of stoelpoten – minder snel zullen optreden. Deze massieve vlonderplanken zijn makkelijker bij het monteren, zodat hoveniers en klussenbedrijf liever met massieve planken werken.

Bestel ze nu

Dit zijn de eerste ProDeck™ massieve vlonderplanken in Nederland: ze zijn qua prijs uiterst competetief, kijk en vergelijk rustig op het internet, wij zijn ervan overtuigd dat wij concurrerende prijzen hanteren voor deze massieve vlonderplanken.

Kijk hier naar de massieve uitvoeringen die leverbaar zijn.

Alles over het brandveilige houtcomposiet van Duofuse®

WoodComposiet is al tientallen jaren Nederlands specialist op het gebied van composiet vlonderplanken, composiet schuttingen en composiet gevelbekleding. De reden? Wij leveren uitsluitend merken waar wij 100% achter staan, wij ontwikkelen onszelf continu en wij luisteren aandachtig naar de vraag vanuit onze klanten.

Om deze reden zijn wij onlangs leverancier van Duofuse® composiet geworden. Duofuse® is een uniek merk houtcomposiet dat design en duurzaamheid combineert. We leggen u graag uit waarom we de Duofuse® vlonderplanken in ons assortiment hebben opgenomen.

Hoe onderscheidt Duofuse® houtcomposiet zich?

Houtcomposiet of WPC is een duurzaam alternatief voor hout, en wordt samengesteld uit hout en kunststof. Deze combinatie van hout met PVC zorgt ervoor dat composiet planken een aantal grote pluspunten hebben ten opzichte van hardhouten vlonderplanken.

Een composiet vlonderplank rot niet, splintert niet, trekt niet krom en blijft ontzettend lang mooi. Composiet van Duofuse® wordt geborsteld, waardoor deze composiet vlonderplanken antislip eigenschappen hebben en veel minder glad zijn dan planken van hardhout.

Doorgaans bestaat houtcomposiet voor zo’n 40% uit houtvezel en circa 60% uit kunststof. Bij Duofuse® vlonderplanken wordt echter een bijzondere verhouding van 50% PEFC-gecertificeerde houtstof en 50% polyvinylchloride gebruikt. Deze specifieke proporties leveren Duofuse® terrasplanken een aantal belangrijke extra voordelen op.

Duofuse® terrasplanken: de sterkste in hun soort

Duofuse® vlonderplanken zijn vanwege hun unieke samenstelling de sterkste WPC-vlonderplanken in de branche. Dankzij deze grote sterkte heeft composiet van Duofuse® een uitzonderlijk grote belastbaarheid. Ook kunnen de onderbalken voor Duofuse® composiet tot wel 50 cm uit elkaar geplaatst worden – in tegenstelling tot de reguliere 30 tot 35 cm – waardoor er in totaal minder onderbalken nodig zijn. Dat is prettig voor de portemonnee!

Duofuse® composiet met unieke brandklasses!

Duofuse® terrasplanken hebben tenminste brandklasse D en heeft daarmee een aanzienlijk hogere brandveiligheid dan andere vlonderplanken in de branche. De holkamer vlonderplanken in de kleuren Tropical Brown en Wenge Brown hebben een nog hogere brandklasse, namelijk brandklasse C; de absolute top qua brandklasse in dit segment bestaat uit de massieve vlonderplanken van Duofuse®: brandklasse B (echt uniek in de vlonderplankenbranche). Dit maakt de Duofuse® WPC-vlonderplanken een geliefde keus onder (tuin)architecten voor gebruik bij o.a. dakterrassen en galerijen. Daarnaast biedt deze ongeëvenaarde brandveiligheid van uw composiet terras natuurlijk ruimte voor eindeloos veel zorgeloze vuurkorf- en barbecueavonden in de tuin (hoewel voorzichtigheid natuurlijk geboden blijft, een brandvlek is snel veroorzaakt).

Composiet vloer in 4 prachtige en langdurige kleuren

U houdt van de uitstraling van tropisch hardhout, maar kiest eigenlijk liever voor een milieuvriendelijk terras? Dan zijn Duofuse® composiet vlonders dé uitkomst. Qua uiterlijk zijn Duofuse® terrasplanken haast niet van echt tropisch hardhout te onderscheiden. Qua eigenschappen absoluut wel, maar alleen in de positieve zin.

Duofuse® vlonderplanken zijn beschikbaar in vier tijdloze kleuren: Tropical Brown, Wenge Brown, Graphite Black en Stone Grey. Dankzij de toevoeging van kunststof is houtcomposiet erg kleurvast. Dat betekent dat uw composiet vlonder ontzettend lang dezelfde mooie kleur behoudt, waar onbehandeld hout snel vergrijst. Voordat u langdurig van de mooie Duofuse® kleuren kunt genieten, treedt er echter een kortstondige verandering op.

Vanwege het hoge percentage houtmeel in Duofuse® composiet, zal er enkele dagen na montage een tijdelijk en natuurlijk verkleurproces in gang treden. De reden voor de kleurverandering is het stofje lignine dat van nature in houtmeel zit.

Zoals gezegd wordt composiet van Duofuse® geborsteld. Daarbij komt het houtmeel aan de oppervlakte van het materiaal te liggen. De – geheel onschadelijke – lignine komt vrij wanneer Duofuse® terrasplanken in aanraking komen met UV-licht, en zorgt voor een lichte kleurverandering.

Met (regen)water wordt de vrijgekomen lignine vervolgens losgeweekt en afgevoerd, en zal uiteindelijk na een aantal weken of maanden de oorspronkelijke kleur van uw Duofuse® vlonderplanken terugkeren. Dit betekent ook dat u zelf het verkleuringsproces kunt versnellen door regelmatig de composiet planken eigenhandig af te spoelen met water.

Maak u dus geen zorgen als uw Duofuse® composiet binnen 6 tot 8 weken licht van kleur verandert of (druip)vlekken vertoont, dit is normaal. Het is ook geen enkel probleem om composiet planken die in het verkleurproces zitten te combineren met nog onaangetaste planken. Uiteindelijk zullen alle planken dezelfde kleur krijgen.

Het aanbod composiet Duofuse® terrasplanken van WoodComposiet

Het mag duidelijk zijn: composiet van Duofuse® is uniek in de branche dankzij de ongekende sterkte, brandveiligheid en de prachtige en sfeervolle kleuren.

De eersteklas composiet vloerdelen van het merk Duofuse® koopt u vanaf heden gewoon bij WoodComposiet. Duofuse® composiet is bij ons verkrijgbaar in de prachtige kleuren Graphite Black, Stone Grey, Tropical Brown en Wenge Brown. Het Duofuse® assortiment bestaat uit zowel holkamer en volkamer composietplanken als massief composiet, met of zonder ribbel. De volkamervariant is gevuld met een composietschuimvulling, dat voorkomt dat er zich vocht in de vlonderplank ophoopt. Op deze mooie planken profiteert u bij WoodComposiet van maar liefst 10 jaar garantie.

WoodComposiet is leverancier van Duofuse®, maar niet voorraadhoudend. Het kan dus voorkomen dat de levering van uw bestelling iets langer duurt. Heeft u behoefte aan persoonlijk advies over uw Duofuse® terras? Onze deskundige klantenservice staat klaar om u te helpen, dus stuur gerust een e-mail naar info@woodcomposiet.nl voor hulp en meer informatie.

Houtcomposiet in de winter

Inmiddels is de winter alweer bijna aangebroken. Dit betekent dat de dagen korter worden, de nachten langer en het weer meer winters. Dit klinkt misschien niet als een ideale tijd om gebruik te maken van je houtcomposiet terras, maar niets is minder waar. Het houtcomposiet in uw tuin is ook zeker geschikt voor de winter. Daarnaast heeft composiet een aantal voordelen ten opzichte van een houten terras in de winter. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Voordelen van houtcomposiet

Houtcomposiet heeft in de winter een aantal voordelen ten opzichte van echt hout. ‘s Winters regent het regelmatig en dat zorgt ervoor dat houten planken glad kunnen worden. Composiet planken hebben hier echter geen last van vanwege de antislipeigenschappen van het materiaal. Als het geregend heeft, zul je dus niet snel uitglijden op je composiet vlonder. Ook zijn composiet planken onderhoudsarm. Dit komt onder andere door een aantal eigenschappen van houtcomposiet die echt hout niet hebben:

  • Houtcomposiet heeft minder last van algengroei dan gewoon hout;
  • Houtcomposiet planken zijn goed bestand tegen schimmel en rotting;
  • Houtcomposiet kan zeker 20 jaar zijn kleur behouden, terwijl echt hout na 5 tot 10 jaar grijs wordt. Daarom hoeft u aan het eind van de winter uw houtcomposiet planken niet in de olie of beits te zetten;
  • Houtcomposiet slijt minder snel dan echt hout.

Je hoeft ’s winters dus niet met guur weer naar buiten om je terras een grote onderhoudsbeurt te geven.

Genieten van uw composiet terras

Wilt u ook in de winter graag genieten van uw houtcomposiet terras? Dan is het een goed idee om te investeren in een overkapping voor uw terras. U kunt zowel kiezen voor een luxe, duurdere variant, of voor een minder dure en simpelere overkapping. Zo kunt u tijdens de winter ook op uw composiet terras zitten zonder dat u bang hoeft te zijn voor regen of sneeuw.

Ook zorgt het ervoor dat de composiet terrasplanken vrij blijven van die neerslag, waardoor de planken zelfs nog langer mee kunnen gaan dan zonder deze bescherming. En om het nog fijner te maken kunt u ook nog een buitenhaard op uw houtcomposiet terras plaatsen voor extra warmte en sfeer.

Waterpret op houtcomposiet planken

Mocht u het u kunnen veroorloven, is een jacuzzi ook een mooie manier om te kunnen genieten van je composiet vlonder in de winter. Houtcomposiet is daarvoor namelijk een geschikt materiaal. Echt hout kan gaan rotten of schimmelen als het vochtig wordt. Houtcomposiet is juist goed bestand tegen schimmel en rotting, waardoor er prima een hot tub geplaatst kan worden. Wel is het verstandig om de jacuzzi uit te sparen in het terras, zodat ondersteuning voldoende is. Daarnaast splinteren composiet planken niet, waardoor je makkelijk met blote voeten de jacuzzi uit kan stappen zonder bang te hoeven zijn voor splinters.

Composiet terras decoreren

Misschien bent u niet van plan om regelmatig op uw houtcomposiet terras te zitten deze winter, maar ook dan kunt u gebruik maken van uw houtcomposiet terras. Zeker als u weinig gebruik maakt van het terras is het een leuk idee om bijvoorbeeld een aantal winterplanten of misschien een kerstboom te plaatsen op de houtcomposiet terrasplanken. Ook andere winterse versieringen kunnen uw terras een mooie sfeer geven. En als u kiest voor lichtgevende decoraties kunt u zelfs ’s avonds genieten van de versieringen op uw composiet terras.

Houtcomposiet ideaal voor de winter

Kortom, houtcomposiet is goed geschikt als materiaal in een winterse tuin. Het is in vergelijking met houten planken onderhoudsarm en minder glad bij bijvoorbeeld regen. Daarnaast zijn er verschillende manieren om ondanks het mindere weer in de winter toch mooi gebruik te kunnen maken van uw houtcomposiet terras.

Als u meer wilt weten van houtcomposiet, bekijk dan zeker onze blogs. En wilt u de voordelen van houtcomposiet niet missen? Bekijk dan snel het aanbod composiet vlonderplanken op onze site en geniet zowel in de winter als in de zomer van een prachtig composiet terras!

De veelbelovende toekomstperspectieven van houtcomposiet

Houtcomposiet is een relatief jong materiaal, maar heeft in korte tijd razendsnel aan populariteit gewonnen. In de Verenigde Staten was het materiaal al langer in opkomst, maar de afgelopen tijd wint composiet ook buiten Amerika gestaag aan terrein. Waar heeft houtcomposiet deze wereldwijde groei op internationale markten aan te danken? En welke groeivooruitzichten liggen er in het verschiet?

De unieke samenstelling van houtcomposiet

Houtcomposiet, ook wel WPC (van de Engelse term ‘wood-plastic composite’) genoemd, is een mix van natuurlijke houtvezels, kunststof polymeren en enkele vulmaterialen. Deze combinatie van hout en plastic geeft composiet een aantal unieke eigenschappen. Zo is houtcomposiet onder andere sterk, lichtgewicht, onderhoudsarm, kleurvast, splintervrij, weerbestendig en van nature antislip. Deze kwaliteiten maken het materiaal geschikt voor veel verschillende toepassingen. Een veelvoorkomende applicatie is het gebruik van composiet vlonderplanken, schuttingen, hekwerken, gevelbekleding en kozijnen, maar houtcomposiet wordt ook regelmatig verwerkt in de woningbouw of industriële constructiebouw. Vanwege de veelzijdigheid van het product, is het niet moeilijk te verklaren dat de wereldwijde vraag naar composiet alsmaar groeiende is.

De snelle innovatie van composiet productieprocessen

Composiet mag dan al een uniek en solide materiaal zijn, maar de wereld van houtcomposiet staat niet stil. Er is sprake van voortdurende innovatie op het gebied van de productietechnologieën van houtcomposiet, waardoor het materiaal steeds goedkoper, efficiënter en duurzamer gefabriceerd kan worden.

Milieuvriendelijke ontwikkelingen houtcomposiet

Eén van de voordelen van houtcomposiet is dat er gerecycled materiaal gebruikt wordt bij het productieproces. Dit maakt het een uiterst milieuvriendelijke grondstof. In de eerste plaats is houtcomposiet duurzamer dan traditioneel timmerhout, omdat composiet vervaardigd kan worden uit houtafval, zoals houtvezel, en kleinere bomen. Hierdoor hoeft er minder nieuw hout gekapt te worden en blijven de oude bossen gespaard. Daarnaast speelt recycling een grote rol in de productie van houtcomposiet. Voor de kunststofcomponent van composiet werden al langer gerecyclede polymeren gebruikt, maar de recyclingmogelijkheden worden steeds verder uitgebreid. Dankzij recente innovaties kan tegenwoordig zowel gerecycled hout als plastic gebruikt worden in de productie, en ook bouw- en sloopafval kan nu worden verwerkt in de composietindustrie. Maar er is nog steeds volop ruimte voor vernieuwing binnen de composietindustrie. Een recente ontwikkeling heeft geleid tot de introductie van een nieuwe soort composiet gemaakt van volledig hernieuwbaar materiaal, zoals organische polymeren. De combinatie van houtvezel met bioplastic maakt de ecologische voetafdruk van houtcomposiet tot wel 80% kleiner dan ‘virgin’ plastic. Bio-composiet is nóg duurzamer dan standaard houtcomposiet. Het kan vanwege de giettechniek bovendien gebruikt worden voor de productie van een breed scala gebruiksvoorwerpen, van tandenborstels tot speelgoed en zelfs meubels. Op die manier zouden op den duur eigenlijk de meeste niet-hernieuwbare, traditionele materialen vervangen kunnen worden door varianten van houtcomposiet.

De productie-prijs van composiet

De verwerking van gerecycled materiaal in houtcomposiet is niet alleen duurzaam, het zorgt er ook voor dat de productie-prijs van WPC vaak lager ligt dan bij andere ‘traditionele’ materialen, zoals behandeld hout. Sommige producenten maken bijvoorbeeld gebruik van gedoneerd plastic in hun composiet, waardoor de kosten voor deze grondstof – normaal gesproken de hoogste kostenpost – wegvallen. Composiet gaat daarnaast ontzettend lang mee, ook als het buiten gebruikt wordt. Composiet terrasplanken gaan al gauw 25 jaar mee zonder te verkleuren of aan kwaliteit te verliezen. U hoeft dus niet snel te investeren in een nieuw terras, waardoor u met houtcomposiet ook op de lange termijn goedkoper uit bent.

Composiet: het materiaal van de toekomst

Het is duidelijk: houtcomposiet is duurzaam, milieuvriendelijk én goed voor de portemonnee. Houtcomposiet heeft allerlei exclusieve eigenschappen die het materiaal grote voordelen ten opzichte van ander materiaal geven, en het ecologische bewustzijn van de consumenten wordt bovendien steeds groter. Het is daarom niet verrassend dat composiet de afgelopen jaren in rap tempo geliefd is geraakt en dat deze trend zich ook de komende jaren nog zal voortzetten. Verwacht wordt dat de wereldwijde marktgroei binnen de komende 5 jaar 5 tot 10% zal beslaan. Voornamelijk in Europa en Azië zal de composietmarkt snel groter worden. Verwacht wordt dat met name de vraag naar composiet terrasplanken zal stijgen.

WoodComposiet is al meer dan 22 jaar de composietspecialist van Nederland. Wij zijn één van de grootste dealers van het hoogwaardige ProDeck™ composiet, en zelfs de enige leverancier van het exclusieve WoodPlastic® composiet. Daarnaast zijn zeer recent vlonderplanken van het merk Duofuse® aan het assortiment toegevoegd. Deze vlonderplanken blinken uit door de enorme sterkte, maar vooral ook door hun – in deze branche – unieke brandklasse B! Die brandklasse is vaak vereist bij bouwprojecten onder architectuur.

Kom eens een keer langs bij WoodComposiet

Kiest u ook voor betaalbare duurzaamheid? Kom langs in onze grote showtuin in Heerhugowaard en bekijk alle talloze mogelijkheden en uitvoeringen van houtcomposiet voor uw tuin. Wat is uw favoriet? Ga voor kwaliteit, en koop uw milieuvriendelijke composiet vlonderplankencomposiet schuttingen of composiet Zweeds rabat online bij WoodComposiet!

Voor welk type houtcomposiet kiest u?

Composiet vlonderplanken, composiet schutting-planken, houtcomposiet rabat, hol of massief? We begrijpen bij WoodComposiet dat u met alle verschillende soorten, maten, uitvoeringen en kleuren houtcomposiet die er te koop worden aangeboden soms even door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog lichten we de belangrijkste verschillen tussen alle typen composiet toe, zodat u vol zelfvertrouwen kunt beslissen welke soort composiet het meest geschikt is voor u!

Verschillende soorten houtcomposiet voor verschillende toepassingen

Houtcomposiet is vanwege het lichte gewicht, de neutrale hout-look en de lange levensduur ontzettend veelzijdig. Hierdoor kan composiet voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden, van composiet terras tot houtcomposiet als gevelbekleding of een composiet omheining voor uw tuin. Maar welke soort houtcomposiet past het beste bij uw plannen? En waarom kunt u voor een composiet vlonder bijvoorbeeld geen Zweeds rabat gebruiken? We leggen het u uit.

 

Composiet vlonderplanken of composiet terrasplanken

Composiet vlonderplanken of terrasplanken zijn lange planken met groeven aan de zijkanten, waardoor ze eenvoudig aan elkaar gemonteerd kunnen worden met de bijbehorende clips. Composiet vlonderplanken zijn zo geschikt als materiaal voor uw terras vanwege hun grote lengte (tot wel 5,8 meter lang!) en de optimale antislipeigenschappen die ze hebben. Door deze lange planken ziet uw terras er strak uit. De antislipeigenschap is ideaal bij regenachtig weer of wanneer de planken bijvoorbeeld naast een zwembad liggen.

 

 

 

Composiet schutting

Voor uw composiet omheining kunt u bij WoodComposiet uit vier opties houtcomposiet kiezen die speciaal ontwikkeld zijn voor schuttingen. We leveren kant-en-klaar afgemonteerde tuinschermen en lage hekjes, die u alleen nog maar met schuttingpalen aan elkaar hoeft te verbinden. Daarnaast verkopen we handige stapelplanken voor een dichte schutting, die vanwege hun houtcomposiet tand- en groef-plankensysteem gemakkelijk in elkaar worden geschoven. U kunt ook zelf uw composiet schutting maken met onze zelfbouw schuttingen, die zich zowel verticaal als horizontaal laten plaatsen. Onze schuttingplanken zijn korter dan de houtcomposiet terrasplanken, zodat de omheining stevig blijft.

 

 

 

Composiet Zweeds rabat

De meest voor de hand liggende soort houtcomposiet als gevelbekleding is Zweeds rabat, ook wel potdeksel rabat genoemd. De bovenkant van de holle plank loopt bij Zweeds rabat taps toe, waardoor de rabat-planken met lichte overlap over elkaar heen geplaatst worden. Zweeds rabat is daardoor uitsluitend bruikbaar voor horizontale toepassingen. De overlap zorgt tevens voor een erg goede afwatering, wat voor uw houtcomposiet gevel of dak ideaal is. Het Zweeds rabat van WoodComposiet heeft dus een handig tand- en groefsysteem, waardoor u de planken eenvoudig over elkaar heen schuift.

Andere toepassingen:

  • Composiet dakbekleding
  • Composiet tiny house
  • Composiet tuinhuisje

 

Composiet planken in allerlei soorten en maten

Onafhankelijk van de uitvoeringen, bestaan er ook verschillende soorten houtcomposiet met diverse eigenschappen.

  • Houtcomposiet of bamboe-composiet – Houtcomposiet is erg duurzaam, maar omdat bamboe een snelgroeiende grondstof is die het milieu minimaal belast, is bamboe-composiet een nog milieuvriendelijkere optie. Helaas verkleurt bamboe-composiet snel en is er regelmatig sprake van schimmelvorming in het materiaal, waardoor de duurzaamheid juist tegenvalt. WoodComposiet voert mede daarom geen bamboecomposiet in haar assortiment.
  • Massief of hol – Gewoonlijk worden houtcomposiet planken geproduceerd met holkamers, waardoor de planken lichter zijn dan hout. Er wordt optimaal gebruikgemaakt van het materiaal, en er is ook minder materiaal nodig, wat holle composietplanken goedkoper maakt. Massief composiet is daarentegen sterker, heeft een grotere stabiliteit en beschadigt vanwege hun hogere belastbaarheid minder snel.
  • Dik of dun – Composiet vlonderplanken zijn verkrijgbaar in diktes van 21 mm tot en met 25 mm. Planken van 21 mm zijn goedkoper dan dikkere composiet planken, maar een stuk minder stevig. Om die reden moeten er meer onderbalken worden besteld om het terras sterk te houden, en wordt het prijsverschil eigenlijk weer tenietgedaan.

 

ProDeck™ vs. WoodPlastic®

Eigenschappen ProDeck™ WoodPlastic®
Antislip ++ ++
Belastbaarheid + (hol) / ++ (massief) ++
Garantie 15 jaar 25 jaar
Keurmerken SGS-, PEFC- en FSC-gecertificeerd, ISO-14000-gecertificeerd, ISO-9000-gecertificeerd, Europees CE-gekeurd ISO 9001 en 14001, OHSAS 18001 certification,
Europees CE-gekeurd
Kleuren 9 4
Producten Vlonderplanken, tuinschermen, stapelplanken, zelfbouw schuttingplanken, Zweeds rabat Vlonderplanken
Samenstelling 60% houtvezel (grotendeels FSC-gecertificeerd), 40% toxivrije gerecyclede polymeren  60% houtvezel, 40% polyetheen kunststof met een hoge dichtheid (HDPE)
Soort Holkamer of massief (luxe tuinschermen) Massief
Unieke eigenschappen Groot assortiment, zeer betaalbaar Unieke Strandex-technologie, hogere puntbelasting, minder onderbalken nodig, kan niet kapotvriezen, eenvoudig in afwerking, zeer kleurvast
Uitvoeringen 8 5

 

Composiet kopen? Houtcomposiet voor iedere wens bij WoodComposiet

Of u de composietplanken nu voor een composiet schutting, een composiet terras, houtcomposiet gevelbekleding of een andere creatieve toepassing wilt gebruiken, bij WoodComposiet vindt u altijd het juiste houtcomposiet dat aansluit bij uw wensen. Houtcomposiet van WoodComposiet is bovendien van bewezen hoge kwaliteit. Wij zijn in Nederland één van de grootste dealers van het hoogwaardige ProDeck™ composiet, en zelfs de enige dealer van het exclusieve WoodPlastic® composiet.

 

Kunt u toch nog persoonlijk advies gebruiken? Neem gerust contact op met onze deskundige specialisten, zij helpen u graag verder bij het kiezen van het beste houtcomposiet voor de klus!

De geschiedenis van houtcomposiet

Steeds meer echt houten schuttingen, vlonders en meubels in de tuin worden vervangen door houtcomposiet. Maar wat is houtcomposiet eigenlijk? Houtcomposiet is – zoals de naam al doet vermoeden – een composiet. Dat wil zeggen dat het een materiaal is dat uit verschillende componenten is opgebouwd. Voor houtcomposiet is hout natuurlijk één van de basismaterialen. Dit hout wordt samen met een kunststof gevormd tot het eindproduct. Houtcomposiet is dus een samenstelling van hout èn kunststof en bestaat dus ook nog geen eeuwenlang. Lees meer over de geschiedenis van houtcomposiet in deze blog.

Opkomst van houtcomposiet

Voor 1990 werd er al gewerkt aan de ontwikkeling van houtcomposiet, maar het duurzame materiaal werd nog niet veel gebruikt. Houtcomposiet begon echt op te komen aan het begin van de jaren 90. Het bedrijf Mobil speelde hier een grote rol in. Dat bedrijf gebruikte het materiaal polyethyleen als basis en hier werden de natuurlijke vezels van hout aan toegevoegd. Dit nieuwe materiaal bleek perfect voor het maken van bijvoorbeeld composiet planken voor een schutting of een composiet vlonder in de tuin. Toen deze mogelijkheden eenmaal waren ontdekt, begon een groter publiek gebruik te maken van houtcomposiet.

Waarom werd houtcomposiet ontwikkeld?

Houtcomposiet werd speciaal ontwikkeld om een materiaal te creëren dat de positieve kenmerken van hout én kunststof zou hebben. Het was de bedoeling om een materiaal te maken dat er net als hout uitzag, maar net zo onderhoudsvriendelijk was als kunststof. Daarnaast kwam het voort uit de behoefte om polyethyleen afval te hergebruiken. Zo heeft houtcomposiet niet alleen voordelen voor de gebruiker, maar ook voor het milieu. Daarom werden composiet producten als goed alternatief voor echt houten voorwerpen gezien.

Populariteit van houtcomposiet

Sinds de jaren 90 is de markt voor houtcomposiet flink toegenomen. In de Verenigde Staten was die markt in 1995 nog 50.000 ton houtcomposiet. In 2003 was dit al gegroeid naar 600.000 ton en in 2015 zelfs 1,3 miljoen ton. De VS is dan ook de grootste markt voor houtcomposiet, maar ook in China en Europa is het een populair materiaal. In Europa werd er in 2010 nog 220.000 ton geproduceerd, maar in 2012 was dat al gegroeid naar 260.000 ton. En omdat houtcomposiet planken relatief goedkoop en milieuvriendelijk zijn, wordt er verwacht dat de markt ervoor alleen nog maar toe zal nemen.

Houtcomposiet toepassingen

Zoals eerder gezegd is houtcomposiet een veelgebruikt materiaal in tuinen. Een schutting of terras in houtcomposiet zijn populaire opties. Deze toepassingen waren ook medeverantwoordelijk voor de groeiende populariteit van het materiaal in de jaren 90. Het kan echter ook gebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld meubels, zoals een houtcomposiet picknicktafel of een tuinhuis in houtcomposiet. Ook binnenshuis kun je composiet gebruiken voor bijvoorbeeld meubels of deurposten. Naast toepassingen in en om het huis wordt het materiaal ook gebruikt in de auto-industrie als alternatief voor minder duurzame kunststoffen. Kortom, houtcomposiet is een erg veelzijdig materiaal.

Houtcomposiet kopen?

Wilt u ook houtcomposiet vlonderplanken voor uw tuin? Of bent u juist op zoek naar composiet schuttingen? Dan bent u bij Woodcomposiet aan het juiste adres, want bij ons vindt u het beste houtcomposiet. Niet alleen is het kwalitatief goed, we hebben ook het grootste assortiment composiet tuinmaterialen van Nederland en België. Daarnaast zijn – vanwege onze grote voorraad – de producten snel leverbaar én kunt u bij ons gratis proefstukjes bestellen, zodat u weet wat u krijgt. U bent altijd welkom in onze composiet showtuin om ons assortiment te bekijken. Blijft u liever online? Bekijk dan snel ons aanbod en bestel gemakkelijk bij Woodcomposiet!

3 of 4 dwarsbalken?

WoodComposiet verkoopt voornamelijk schuttingen met 4 dwarsbalken. Waarom is dat eigenlijk? Is 3 niet genoeg?

Waarom 4 dwarsbalken?

Door haar jarenlange ervaring met de verkoop van composiet schuttingen adviseert WoodComposiet haar klanten om schuttingen te kiezen met 4 dwarsbalken. Waarom? Steeds weer blijkt dat namelijk dat schuttingen met 3 dwarsbalken de neiging hebben om krom te trekken. Dat is natuurlijk prima verklaarbaar door de langere vrije overspanning van de composieten schuttingplanken. WoodComposiet levert al haar luxe en basic schuttingen dan ook niet voor niks met 4 dwarsbalken; hierdoor is enorm kromtrekken simpelweg niet meer aan de orde.

Onthou hierbij wel wel dat composiet materiaal voor 60% uit houtstof bestaat, waardoor zelfs massieve planken soms, afhankelijk van de situatie ter plekke, evengoed enigszins golvend kunnen ogen. Daar is helaas geen ontkomen aan, maar onder normale omstandigheden blijven de massieve composieten planken van de luxe schuttingen prima recht.

Schuttingen met 3 dwarsbalken

Ondanks dat heeft ook WoodComposiet – gedwongen door de concurrentie, die regelmatig schuttingen met 3 dwarsbalken verkoopt en klanten natuurlijk ook naar de prijs kijken – een tweetal schuttingen met 3 dwarsbalken in haar assortiment. Maar dat zijn dan wèl maxi-schuttingen. Een uitvoering van 13 mm dikke holle planken en een uitvoering van 10 mm holle planken (van deze uitvoering zijn er nog maar een paar op voorraad). Deze schuttingen zijn natuurlijk uitstekend geschikt voor mensen met een wat kleiner budget: ze zijn natuurlijk goedkoper dan de schuttingen met 4 dwarsbalken. En ze kunnen, afhankelijk van de toepassing, natuurlijk ook prima voldoen: soms zijn er bijvoorbeeld onderhoudsarme schuttingen nodig in een weiland, waar het niet erg is dat de planken niet kaarsrecht zijn. Dan zijn deze schuttingen perfect!

Bij de antracieten schuttingen met 3 dwarsbalken (klik hier) kunt u kiezen tussen aluminiumkleur of in kleur gecoat.

Als u een gewoon een fraaie tuinafscheiding wenst tussen u en uw buren, dan is het duidelijke advies van WoodComposiet:

Geen 3, maar 4 dwarsbalken!

How to houtcomposiet: alles wat u wilt weten over de behandeling van houtcomposiet

Het is zo ver: u heeft zich goed ingelezen over alle voordelen van houtcomposiet, heeft de verschillende opties zorgvuldig met elkaar vergeleken en uiteindelijk voor uw perfecte houtcomposiet van WoodComposiet gekozen. U kiest de mooiste kleur en een geschikte afwerking. Eén klik op de knop verder heeft u eenvoudig uw composiet planken online besteld, en enkele dagen later heeft u uw composiet planken in huis. En nu? We leggen u stap voor stap uit hoe u het beste kunt omgaan met uw houtcomposiet.

Stap 1: tijdelijke opslag composiet (optioneel)

Het kan voorkomen dat u niet in de gelegenheid bent om uw composiet planken direct na levering te monteren. Om ervoor te zorgen dat uw houtcomposiet in de beste staat blijft verkeren, moet u enkele maatregelen nemen. Zo is het van belang dat u de composiet planken altijd droog en niet in de zon bewaart. U kunt ze bijvoorbeeld afdekken met een waterdicht bouwzeil.

Als u van plan bent uw composiet planken binnen 3 weken te monteren, kunt u ze voor de ventilatie het beste opstapelen met laagjes ander materiaal (bijvoorbeeld houten latjes) tussen iedere plank in.

Schuttingen mag u overigens absoluut niet schuin tegen een wand neergezet bewaren, want dan kunnen ze doorbuigen. In plaats daarvan kunt u ze beter rechtopstaand tegen een muur bewaren en eventueel vastbinden voor de veiligheid.

Stap 2: composiet zagen

U hebt de tijd gevonden om met uw houtcomposiet aan de slag te gaan. De volgende stap is het op maat zagen van uw planken. Dit is heel eenvoudig: composiet planken zagen gaat op dezelfde manier als echt hout zagen! Dat betekent dat u gewoon een afkortzaag of handzaag kunt gebruiken, lekker makkelijk.

Stap 3: montage composiet

Het monteren van composiet planken is erg makkelijk, maar de aanpak verschilt wel per situatie. Een composiet schutting vraagt om een andere montage dan een composiet vlonder, en een vlonder kan zowel in de lengte als in de breedte worden gelegd. Een uitgebreide maar heldere uitleg over de montage van composiet vindt u in een downloadbare PDF op onze website.

Stap 4: composiet schoonmaken

Na het zagen en monteren van uw composiet planken is er ongetwijfeld wat stof en vuiligheid ontstaan. Tijd om uw composiet te reinigen! Dit is heel eenvoudig. Voor een basisreiniging heeft u alleen een mild reinigingsmiddel (zoals groene zeep of schoonmaakazijn) en een harde borstel nodig.
Maakt eerst het oppervlak goed vochtig. Vervolgens laat u een met warm water verdund reinigingsmiddel op het materiaal inwerken, en schrob met een harde borstel met de lengte van de composiet plank mee. Als u een hogedrukreiniger wilt gebruiken, kies dan voor een breedtestraler met maximaal 80 bar druk en spuit op minimaal 25 centimeter afstand. Zo beschadigt uw houtcomposiet niet. Spoel de planken vervolgens na met veel schoon water.

Heeft u te maken met hardnekkige vlekken, krassen, of andere vormen van volhardend vuil? In dat geval heeft u een andere aanpak nodig, afhankelijk van het probleem.

Hardnekkige (roest)vlekken: behandel de vlek met een reinigingsmiddel op basis van fosforzuur, verdunde CIF of bleekwater of een doekje met thinner.
Lichte brandvlekken of krassen: gebruik schuurpapier of een staalborstel om de aangedane plek (in de richting van de groeven) te herstellen. Na een aantal weken zal het geschuurde oppervlak weer dezelfde kleur als de rest van het houtcomposiet aannemen.

Tip! Behandel uw composiet planken altijd eerst op een onopvallende plek, voor het (onwaarschijnlijke) geval dat de planken ietwat verkleuren door het reinigingsmiddel.

Stap 5: composiet onderhouden

Uw composiet vlonder of composiet schutting is spik en span, en dat wilt u natuurlijk ook zo houden. Gelukkig is dat bij houtcomposiet hartstikke makkelijk, want composiet is erg onderhoudsarm. Bij hevige sneeuwval kunt u het beste de sneeuw ruimen, zodat de planken niet gaan doorhangen. Regelmatig schuren, lakken en oliën is echter verleden tijd! Houtcomposiet is namelijk weerbestendig, bestand tegen insecten, rot zelden en is van nature kleurvast.

Uw eigen composiet schutting of vlonderplanken kopen?

Klaar om zelf aan de slag te gaan? Of u nu kiest voor composiet vlonderplanken, een composiet schutting of Zweeds rabat composiet, alle soorten houtcomposiet zijn makkelijk in gebruik en onderhoudsvrij. Heeft u toch nog vragen? Onze vriendelijke klantenservice staat voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!

Hebben we u overtuigd van de vele voordelen van composiet? Bij WoodComposiet koopt u houtcomposiet van de hoogste kwaliteit. Kom langs in onze showtuin of bestel uw composiet direct online bij WoodComposiet.nl.

Trend: de opkomst van het tiny house in Nederland

Nog niet zo lang geleden had vrijwel niemand er ooit iets over gehoord, maar sinds enkele jaren schieten de tiny houses als paddenstoelen uit de grond. Vooral in de Verenigde Staten zijn de kleine huisjes sterk in opkomst, maar in steeds meer delen van de wereld begint de tiny house movement langzaamaan op gang te komen.

Waar komt deze trend vandaan? Wat zijn de voordelen van een tiny house? En op welke manier sluit houtcomposiet aan bij de filosofie van een tiny house?

 

Wat is een tiny house?

Een tiny house is precies wat de naam doet vermoeden: een mini huis. Een tiny house is vaak niet groter dan een tuinhuisje, maar dan wel een permanent tuinhuisje waarin gewoond wordt. Een tiny house is in principe een zelfvoorzienend huis op wielen.

Deze nieuwe woonvorm is niet uit het niets ontstaan. Als gevolg van de groeiende economie zijn de afgelopen 50 jaar onze woningen alsmaar groter en groter geworden. Materiële rijkdom is een steeds grotere rol gaan spelen in ons leven: naarmate onze koopkracht stijgt, stijgt ook onze behoefte aan meer spullen, duurdere spullen, de nieuwste spullen.

De afgelopen tijd groeit echter het besef dat consumentisme ons niet gelukkiger maakt. Dit wekte een verlangen naar een nieuwe manier van leven op. We willen eenvoudiger en dichter bij de natuur leven, back to basics. Een tiny house biedt de uitkomst.

 

Tiny house afmetingen en regels

Een voorgefabriceerde tiny house kopen is in Nederland nog lastig. Wie dus in het bezit wil zijn van zo’n mini huis, zal zelf zijn tiny house moeten bouwen. Er zijn een aantal regels opgesteld door de RDW waar rekening mee moet worden gehouden. Zo mag een tiny house een woonoppervlak van hoogstens 50 m2 hebben, maar doorgaans wordt een maximum van 28 m2 aangehouden. Een huisje op wielen mag maximaal 13,60 meter lang, 2,60 meter breed en 4 meter hoog zijn. Als je met het kleine huisje daadwerkelijk de weg op wil, mag hij een maximumgewicht van 3500 kg hebben.

 

Waarom een tiny house?

Waarom kiezen mensen voor een tiny house ten opzichte van bijvoorbeeld een ‘gewoon’ klein appartement? Er zijn een aantal voordelen verbonden aan een tiny house die niet opgaan voor andere, standaard vormen van wonen.

  • VrijheidOmdat een tiny house vaak op wielen staat, neemt u eenvoudig uw woning mee wanneer u dat uitkomt. Handig als u graag reist, (vaak) van baan verwisselt, of gewoon uw huidige omgeving even beu bent.
  • GoedkoperMet een tiny house bent u aanzienlijk goedkoper uit dan met een regulier huis. Wat kost een tiny house dan precies? Dat hangt af van de keuzes van de eigenaar: welke afmetingen, welk materiaal en vooral: wat voor interieur wordt er gekozen? De minimale prijs voor een zelfgebouwd tiny house is zo’n € 25.000. Alsnog een stuk voordeliger dan het goedkoopste appartement of woonhuis, dus!
  • Meer tijd over. Allereerst heeft u met een tiny house een veel kleiner woonoppervlak, wat betekent dat u ook veel minder tijd hoeft te besteden aan het schoonmaken van uw huis. Daarnaast wordt u minder afgeleid door overbodige spullen, waardoor u tijd overhoudt voor wat er echt toe doet. Ten slotte is een tiny house zoals gezegd stukken goedkoper dan een reguliere woning. U hoeft dus minder te werken om een torenhoge hypotheek af te lossen, waardoor u meer vrije tijd overhoudt.
  • Kleinere ecologische voetafdruk. Veel tiny houses zijn zelfvoorzienend. Ze worden vaak off-grid gebouwd en wekken bijvoorbeeld hun eigen zonne-energie op of recyclen regenwater. Daarnaast produceert u in een kleine woning minder afval en gebruikt u minder water en energie, wat weer beter is voor onze aarde. Ook zorgt klein wonen ervoor dat u minder snel bijdraagt aan de consumptiemaatschappij: u heeft gewoonweg geen plek om overbodige spullen op te bergen.

 

De uitdagingen van een tiny house

Er zitten dus redelijk wat voordelen aan het huisje op wielen. Maar wie kiest voor een tiny house bouwen, komt ook voor een aantal uitdagingen te staan.

 

Maximumgewicht

Een tiny house op wielen mag hoogstens 3500 kilo wegen, en daar zit u al snel aan. Het is dus verstandig om goed na te denken over welke materialen u wilt gebruiken. Een optie is om bij de bouw van je mini-huis te kiezen voor lichte materialen als kurk of het hoogwaardige houtcomposiet van WoodComposiet. Houtcomposiet is namelijk gewoonlijk lichter van gewicht dan een voor de hand liggende keuze als hardhout.

 

Gebrek aan privacy

In kleine huisjes worden vaak zoveel en zo groot mogelijke ramen geplaatst om een gevoel van ruimte te creëren en om gevoelsmatig buiten naar binnen te halen. Dit gaat echter wel ten koste van de privacy. Een goede oplossing is het plaatsen van een paar tactisch gepositioneerde schuttingen van houtcomposiet rondom uw tiny house.

 

Ruimte optimaal benutten

Het is een uitdaging om bij een piepklein huis zo slim mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Wilt u extra ruimte creëren zonder het oppervlak van uw interieur uit te breiden? Misschien is een aansluitend vlonder van houtcomposiet (ook wel composiet genoemd) wel de uitkomst. Composiet vlonderplanken van WoodComposiet zijn lichtgewicht, gemakkelijk schoon te houden en van nature antislip.

 

Duurzame maar esthetische afwerking

U wilt natuurlijk niet alleen de binnenkant zo duurzaam en mooi mogelijk maken, ook de buitenkant van het kleine huisje verdient de aandacht. Gevelbekleding van composiet Zweeds rabat is hier een goede optie.

Het Zweeds rabat zorgt voor een goede afwatering. Extra handig voor als u uw eigen regenwater wilt recyclen! Daarnaast is houtcomposiet ontzettend duurzaam en milieuvriendelijk. Houtcomposiet gaat namelijk lang mee, is weerbestendig en gifvrij. Daarnaast wordt het vaak gemaakt van gerecyclede kunststof en houtvezels met een keurmerk. Veel van de hoogwaardige houtcomposiet planken van WoodComposiet hebben bovendien een erg natuurlijke en mooie hout-look die haast niet van echt te onderscheiden is.

 

Houtcomposiet voor uw tiny house bij WoodComposiet

Bent u van plan een tiny house te bouwen, denk dan eens na over het verwerken van houtcomposiet in uw kleine woning! Vanwege de duurzame en milieuvriendelijke eigenschappen en productieprocessen past houtcomposiet perfect bij het idee achter de tiny houses. Omdat houtcomposiet licht maar toch sterk is, is het bovendien een ideaal materiaal om in de basis van uw tiny house te verwerken. De natuurlijke hout-look van houtcomposiet zorgt voor een esthetische afwerking die mooi aansluit bij de behoefte om dichter bij de natuur te leven.

WoodComposiet is dé leverancier van houtcomposiet vlonderplanken, houtcomposiet schuttingen en houtcomposiet Zweeds rabat in Nederland en België. Bent u voorlopig nog niet toe aan uw eigen tiny house, maar wel benieuwd op welke veelzijdige manieren u ons houtcomposiet nog meer kunt gebruiken? Neem dan eens een kijkje op onze blog voor volop houtcomposiet inspiratie!

 

Gaat u zich binnenkort wagen aan de tiny house trend?

Woonideeën: de tuin- en woontrends van 2020

De zomer is nog volop bezig en het jaar pas halverwege, maar het is nooit te vroeg om alvast vooruit te blikken naar de woon- en tuintrends van 2020! Zo kunt u tijdig inspiratie opdoen voor uw eigen interieur en exterieur.

Trends ontstaan als gevolg van een behoefte vanuit de consument, en de behoefte van de consument lijkt steeds meer te verschuiven in de richting van een duurzame, milieubewustere wereld. Het is daarom niet gek dat ook in 2020 de rode draad in de trends bestaat uit meer natuur en meer oog voor ecologische footprint.

Woontrends 2020

Het is een dun lijntje tussen de woontrends voor binnen en de woontrends voor buiten. We zien eigenlijk dat voor zowel het interieur als het exterieur de focus in 2020 ligt op duurzaamheid. We worden ons bewuster van onze impact op de wereld, en willen deze zo klein mogelijk houden. Dat vinden we als thema terug in de trends: zowel binnen als buiten zien we veel bloemen en planten in combinatie met natuurlijke en duurzame materialen. Ook wordt de ruimte buiten steeds schaarser, en zien we dat er meer moeite wordt gedaan om toch een natuurgevoel te creëren.

Trend 1: natuurlijke kleuren en materialen

We voelen ons graag één met de natuur. Natuurlijke materialen – denk aan hout, natuursteen en bamboe – zijn om die reden al een tijdje populair in interieur en exterieur, en ook in 2020 zet deze trend door. Organische vormen, textuur en een kleurenpalet met veel rustgevende bruin-, grijs- en groentinten is wat we komend jaar veel zullen gaan zien.

Trend 2: vrolijke kleuren en contrast

Niet alleen de rustgevende materialen en kleuren zijn in de mode. In 2020 zien we juist ook een speelse trend met veel felle, warme en vrolijke kleuren in combinatie met contrasterende en opvallende materialen opkomen. Bloemen, prints, een mix van structuren … alles kan. Een optimistische reactie op alle negativiteit rondom de klimaatverandering die we dagelijks te verwerken krijgen.

Trend 3: minimalisme en multifunctionaliteit

De wereldpopulatie stijgt gestaag, steden raken alsmaar voller en we worden met zijn allen steeds materialistischer. Als reactie daarop ontstaat er een groeiende behoefte aan een efficiënter gebruik van ruimte en materiaal, en nemen steeds meer mensen afstand van consumentisme. In de woontrends vertaalt dit zich in een opkomst van hybride woningen, minimalisme en tiny homes, waarbij de grens tussen binnen en buiten steeds kleiner wordt. Multifunctionaliteit staat voorop.

Trend 4: duurzaam en milieubewust

Een inkoppertje, maar daarom niet minder trendy: duurzaamheid en milieubewust wonen. Het gebruik van duurzame materialen die de natuur zo min mogelijk belasten staat daarbij centraal. We worden ons steeds bewuster van onze materiaalkeuzes: waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt en hoe lang gaat het mee?

Houtcomposiet van WoodComposiet, ook in 2020

Geïnspireerd geraakt door de woon- en tuinideeën voor 2020? Bij WoodComposiet bent u aan het juiste adres om de trends van 2020 te vertalen naar uw eigen huis of tuin! Benieuwd hoe houtcomposiet aansluit bij bovengenoemde woontrends? We leggen het u uit.

Houtcomposiet

Houtcomposiet terras- en vlonderplanken en composiet schuttingen van WoodComposiet zijn verkrijgbaar in een wijde selectie natuurlijke kleuren. We hebben houtcomposiet in verscheidene bruintinten en grijstinten, het is maar net waar u naar op zoek bent. Niet alleen onze kleuren zijn natuurlijk, ook heeft ons composiet die gewilde hout-look. Niet van echt te onderscheiden!

Ribbelstructuur

Kenmerkend voor houtcomposiet is bovendien de typische ribbelstructuur die de planken vaak hebben. Zo misstaan onze composiet vlonderplanken en composiet schuttingen niet in uw speelse tuindesign. Wat dacht u van een DIY-bloembak gemaakt van houtcomposiet gevuld met een lekker kleurrijke bloemplant?

Zweeds rabat

Aan het nadenken over uw eigen tiny home? WoodComposiet Zweeds rabat is een ideale gevelbekleding voor uw compacte woning: licht van gewicht, gemakkelijk in elkaar te klikken en ontzettend duurzaam.

Verklein uw ecologische voetafdruk

We hebben het er vaker over, maar we zijn ook ontzettend trots: houtcomposiet is een ontzettend milieubewuste materiaalkeuze als u uw ecologische voetafdruk wilt verkleinen. Veel van ons composiet wordt gemaakt van 40% gerecyclede polymeren, wat betekent dat we kunststof dat anders vernietigd zou worden hergebruiken. Bovendien is houtcomposiet ontzettend duurzaam, waardoor u voor lange tijd geen nieuw materiaal hoeft aan te schaffen, wat weer grondstoffen scheelt. Houtcomposiet ziet eruit als hout, maar dan zonder de zorgen om ontbossing en keurmerken. Met houtcomposiet heeft u bovendien geen chemische bewerkings- of reinigingsmiddelen nodig – de natuur zal u dankbaar zijn!

 

Welke trend gaat u doorvoeren in uw interieur of exterieur?

Alles wat u wilt weten over massief composiet van WoodPlastic®

Wie een composiet vlonder of terras wil aanleggen, moet een keuze maken tussen ofwel holle composiet planken ofwel massieve composiet planken. De vraag naar massieve composiet vlonderplanken neemt steeds meer toe, en om die reden heeft WoodComposiet dit jaar nog meer modellen massieve composiet vlonder- en terrasplanken van WoodPlastic® in haar assortiment opgenomen. WoodPlastic® produceert haar composiet planken met behulp van een exclusieve, gepatenteerde techniek: de Strandex-technologie. Maar wat houdt deze technologie eigenlijk in? Wat maakt hem zo bijzonder?

Composiet planken massief dankzij de technologie van Strandex

Strandex is een Amerikaanse corporatie die zich al sinds het eind van de jaren ‘80 met de ontwikkeling van houtcomposiet bezighoudt. Het is daarmee één van ’s werelds oudste producenten van houtcomposiet. De productie van goed houtcomposiet begint allemaal bij de selectie van de juiste extrusietechnologie, een proces waarbij een vervormbaar materiaal door een matrijs geperst wordt. Dit is waar Strandex het verschil maakt. Strandex werkt met een op hoge temperaturen gemixt mengsel van houtvezel (60%), polyetheen kunststof met een hoge dichtheid (ook wel HDPE genoemd – 40%) en een aantal noodzakelijke additieven. Deze mix wordt vervolgens middels extrusie in gewenste vorm geperst. Strandex maakt in hun unieke grondstofsamenstelling wat betreft de HDPE gebruik van uitsluitend pure polymeren. Deze hoogwaardige HDPE is voor groot deel verantwoordelijk voor de kenmerkende hout-look en ongeëvenaarde duurzaamheid van WoodPlastic® composiet. Strandex’ HPDE-technologie zorgt voor een hoge stijfheid, goede buigsterkte en uitstekende prestaties bij hoge temperaturen, terwijl Strandex composiet tegelijkertijd tot de dunste en lichtste soort houtcomposiet op de markt behoort.

Welke voordelen heeft de Strandex-technologie?

Dat Strandex haar unieke composietmix gepatenteerd heeft is niet voor niets: de Strandex-technologie heeft vele voordelen ten opzichte van andere productieprocessen voor composiet. We zetten de voordelen nog eens voor u op een rij:

  • Strandex composiet is erg duurzaam: het heeft een levensduur van minimaal 25 jaar.
  • Composiet van Strandex heeft een hoge stijfheid, goede buigsterkte en excellente prestaties, ook bij hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat Strandex composiet een hogere puntbelasting heeft dan composiet van andere partijen. Om die reden beschadigen de composiet planken minder snel.
  • Strandex composiet behoort tot de dunste en lichtste soorten massief composiet ter wereld.
  • Het massief composiet kan, in tegenstelling tot holkamer vlonderplanken, niet kapot vriezen.
  • Eenvoudig in afwerking: monteren met een afschot is niet noodzakelijk voor massief houtcomposiet van Strandex, randafwerkingen zijn geen vereiste en vanwege het gebrek aan holle kamers zijn er bij massief composiet mooiere zichtafwerkingen mogelijk dan bij holkamer vlonderplanken.
  • Het massief composiet zorgt voor een grotere stabiliteit.
  • Strandex is een ervaren specialist op het terrein van houtcomposiet. Al bijna 20 jaar produceert Strandex hun Classic HDPE-composiet. In die tijd hebben ze al meer dan 160.000 kilometer aan composiet geproduceerd – genoeg om bijna 4 keer de aarde mee te omcirkelen! In deze 20 jaar heeft Strandex zich als marktleider bewezen op het gebied van duurzaamheid, sterkte, uniformiteit en prestatie.

Strandex composiet van WoodPlastic® bij WoodComposiet

Massieve composietplanken met Strandex-technologie winnen steeds meer aan populariteit onder (tuin)architecten en hoveniers. Ook onder particuliere klanten van WoodComposiet stijgt de vraag naar massief houtcomposiet gestaag. Bovenstaande voordelen maken duidelijk waarom: Strandex massief composiet is van hoge, duurzame kwaliteit en onderscheidt zich op positieve wijze van andere producenten. De gepatenteerde Strandex-technologie wordt door slechts tien producenten ter wereld toegepast, waarvan drie in Europa. Eén van deze fabrikanten is WoodPlastic®. WoodPlastic® gebruikt de technologie van Strandex Corp., maar verzorgt haar eigen productie. Ook dat zorgt weer voor een aantal voordelen voor de klant: denk aan een brede selectie aan kleuren en designs, een hogere productiekwaliteit, -nauwkeurigheid en -flexibiliteit en een hoog productievolume, waardoor de prijzen scherp blijven.

Sinds december 2015 is WoodComposiet Nederlands exclusieve dealer van WoodPlastic® composiet massieve vlonderplanken of terrasplanken. Bent u overtuigd geraakt van de vele voordelen? Kom gerust een kijkje nemen in onze showtuin om deze unieke massieve composiet vlonderplanken in het echt te bewonderen, we helpen u graag verder!

Composiet tuinhuisjes

Een tuinhuis van composiet wint meer en meer aan populariteit. Niet gek, want als het eenmaal staat is het onderhoudsvrij en kunt u er jarenlang van genieten. Composiet kan er uitzien als hout maar is ontzettend duurzaam en gaat lang mee. Lees in dit artikel alles over het plaatsen van een composiet tuinhuisje en laat u inspireren.

 

Tuinhuis in composiet als toegevoegde waarde

Een mooi tuinhuis in composiet voegt absoluut waarde toe aan uw tuin. Door de luxe doch gezellige en hartelijke uitstraling, is zo’n houtcomposiet tuinhuis een ware blikvanger. Daarnaast is een tuinhuis enorm handig als ruimte voor uw tuinspullen, bijvoorbeeld een grasmaaier en ander tuingereedschap. Een composiet tuinhuis of wellicht een composiet blokhut kent echt ook vele andere toepassingen.

Wat dacht u van een heerlijk huisje om te hobbyen, even een boek te lezen of gewoon een plekje voor uzelf of de kinderen te creëren? Ook een composiet schuur of een garage met composiet planken als wandbekleding behoren tot de mogelijkheden.

 

Onderhoudsvrije blokhut of onderhoudsvrij tuinhuis

Het voordeel van een WPC tuinhuisje of composiet blokhut is dat de composiet planken enorm gemakkelijk in onderhoud zijn. Het hoeft niet geschuurd te worden en ook lakken of beitsen is niet nodig. Wel raden wij aan om, als uw tuinhuisje van composiet eenmaal staat, de constructie volledig met water af te spoelen om losse vezels weg te wassen. Spoel de wanden zo egaal mogelijk af, dit draagt bij aan een egale verkleuring. Natuurlijk kunt u uw composiet tuinhuisje zo vaak reinigen als u zelf wilt, meer info over houtcomposiet onderhoud en reiniging vindt u hier.

 

Handige tips en weetjes over composieten tuinhuizen

Als u een composiet tuinhuisje wilt plaatsen is het raadzaam om goed na te denken over de plaats waar u het tuinhuisje of de composiet blokhut wilt hebben. Ook het design speelt een grote rol. Indien u hulp nodig heeft bij het bouwplan van uw tuinhuis of blokhut kunt u beter de hulp van een bouwbedrijf inschakelen dan de hulp van een tuinontwerper. Vooral een composiet tuinhuis met overkapping kan voor de beginner een ware uitdaging zijn.

Houd er rekening mee dat voor het plaatsen van uw composiet tuinhuis of blokhut een (lichte) bouwvergunning nodig kan zijn. Dit geldt voor tuinhuisjes met een oppervlakte van 10 m² of een hoogte van 3 meter of meer. Check bij twijfel even de regels die gelden bij uw gemeente, dan zit u altijd goed.

 

Composiet als wandbekleding gebruiken

Van bijna intense bouwprojecten tot bekleding van een wand, tuinhuisje of veranda die al staat; met WoodComposiet planken kan het allemaal. Voor de bekleding van garages, veranda’s en natuurlijk uw tuinhuisje raden wij het gebruik van ons Zweeds rabat aan. De rabatdelen zijn eenvoudig te verdelen en in diverse mooie kleuren verkrijgbaar. Het composiet Zweeds rabat gaat onbehandeld jarenlang mee en dit geeft uw composiet tuinhuis of blokhut van composiet een onmiskenbare uitstraling.

 

Het plaatsen van een composiet tuinhuisje

Wilt u een composiet tuinhuis in uw tuin plaatsen? Of u nu gaat voor een composiet tuinhuis met plat dak, een blokhut of een composiet schuur? Het kiezen van hoogwaardig materiaal is belangrijk! Wij geven u graag verdere tips over het gebruik van onze composiet planken. We hopen dat we u hebben kunnen inspireren met dit blog, voor meer inspiratie bent van harte welkom in onze showtuin.

Ontdek de veelzijdigheid van Zweeds rabat

Zweeds rabat wordt steeds populairder en steeds vaker toegepast rondom huis en tuin. Niet gek, want met Zweeds rabat creëert u binnen een handomdraai een authentieke en gezellige sfeer. Steeds meer mensen kiezen voor composiet Zweeds rabat als duurzaam alternatief. Maar wat kunt u er nou precies mee en hoe kunt u de rabatdelen monteren? Wij gaan er in deze blog dieper op in!

Toepassingen Zweeds rabat

Zweeds rabat, ook wel potdekselplanken genoemd, heeft talloze gebruikersmogelijkheden rondom tuin en huis. Zweeds rabat is een tapse plank met bezaagde zichtzijde en een sponning aan de onderzijde, waardoor de rabatdelen met overlap over elkaar geplaatst kunnen worden. Dit zorgt o.a. voor een goede afwatering. We zien Zweeds rabat veel als gevel- of dakbekleding, maar ook voor het aankleden van tuinhuisjes wordt steeds vaker gebruik gemaakt van rabatdelen. Ook een Zweeds rabat schutting is stevig, zeer dicht en eenvoudig te plaatsen.

Het composiet Zweeds rabat gaat onbehandeld jarenlang mee. Bovendien hoeft u composiet Zweeds rabat niet te schilderen of beitsen, dit maakt composiet Zweeds rabat onderhoudsarm (schoonmaken blijft af en toe nodig). Zweeds rabat zorgt ervoor dat uw schuur, schutting of dakgevel er netjes uitziet én zorgt voor een onmiskenbare, huiselijke uitstraling.

Zweeds rabat monteren

Het monteren of plaatsen van Zweeds rabat is geen hogere wiskunde, maar zeker ook geen klusje om te onderschatten. Wij raden aan om bij het aanbrengen van Zweeds rabat altijd voor te boren, altijd 2 mm groter dan de te gebruiken schroef. Dit omdat de potdekselplanken nog wat kunnen werken; schroef de rabatdelen dan ook niet te strak op elkaar. Bevestig de (bij voorkeur rvs) schroeven bovenaan de plank, zodat ze onder de volgende plank verdwijnen. De volgende potdekselplank schuift u over de reeds gemonteerde plank heen, volgens tand- en groefsysteem.

Bij het bekleden van een gevel kan het vooraf plaatsen van een beschermfolie verstandig zijn. Vraag bij twijfel altijd een bouwtechnisch advies op in deze. Bekijk voor een perfect en probleemloos resultaat eerst onze montage handleiding Zweeds rabat.

Zweeds Rabat bestellen

Composiet Zweeds rabat bevestigen is eenvoudig en eenmaal geplaatst, heeft u er jarenlang plezier van en amper omkijken naar. Wat niet wil zeggen dat het Zweeds Rabat antraciet met of zonder houtnerf, of de bruine potdekselplanken geen ware blikvangers zijn. Voor de afwerking van Zweeds rabat is het raadzaam om met de juiste accessoires (rvs startclip, l-profiel en dergelijke) te werken. Deze accessoires kunt u, als u composiet Zweeds rabat bestelt bij WoodComposiet, natuurlijk gewoon meebestellen.

Met het hoogwaardige ProDeck™ Zweeds rabat kunt u alle kanten op en heeft u in een handomdraai een mooie schutting of wand voor uw schuur of blokhut staan die ook nog eens duurzaam is. Bent u bezig met het plannen van een schutting, gevel- of dakbekleding? Maak het uzelf gemakkelijk en haal tegelijkertijd het beste uit uw huis en tuin met composiet Zweeds rabat!

Tips voor het aanleggen van uw composiet terras

Denkt u erover na om een terras van composiet te plaatsen? Goede keuze! Een composiet terras is duurzaam, onderhoudsarm en eenvoudig zelf te leggen. Toch zijn er nog wel wat dingen waar u op dient te letten bij het leggen van composiet terrasplanken. En wat zijn nu eigenlijk de ideale afmetingen voor een terras? U leest er alles over in deze blog!

Ideale afmeting van het terras bepalen

De ideale afmeting van een terras hangt natuurlijk erg af van de grootte van uw tuin, uw budget en uw gezinssituatie. Houd met het plannen van uw terras rekening met looproutes en zorg er ook voor dat er genoeg ruimte rondom uw tuinset wordt vrijgelaten. Dat in acht nemende heeft een terras tegenwoordig vaak een minimale afmeting van 6×4 vierkante meter.

Vlonder- of terrasplanken kunnen in de lengte en in de breedte worden gelegd. Echter, bij een terras langer dan 5,8 meter adviseren wij om de composiet planken niet in de lengterichting te monteren. Bij grotere vlonders – vanaf ongeveer 6 meter en langer – dient men altijd te dilateren (creëren van ruimte tussen vlonderplanken aan de kopse kanten). Bekijk voor meer informatie onze duidelijke composiet terras leginstructie.

Soorten terras

Welk soort terras u wilt gaan bouwen, hangt vooral af van persoonlijke smaak en de verdere inrichting van uw tuin. Met onze terrasplanken ofwel vlonderplanken kunt u alle kanten op. Een kort maar breed terras behoort tot de mogelijkheden, maar ook een langer en groter terras realiseert u eenvoudig door middel van vlonderplanken.

Steeds vaker zien we dat mensen kiezen voor een kleiner terras, alleen in de hoek waar de zon schijnt. Zo geniet u optimaal van het zonnetje, maar houdt u genoeg plaats over voor het plaatsen van uw favoriete tuinplanten. Bent u op zoek naar terrasplanken om zwembadranden af te werken? Dankzij de antislipbehandeling zijn onze massieve vlonderplanken dé ideale oplossing!

Beginnen bij de basis

Als u kiest voor composiet voor uw terras, heeft u hier jarenlang plezier van. Dan moet het terras natuurlijk wel goed liggen. Gaat u het composiet terras zelf leggen? Dan wilt u natuurlijk dat dit in een keer goed gaat en dat u in één keer de juiste hoeveelheid composiet vlonderplanken bestelt. Dankzij onze bestelcalculator wordt dit een fluitje van en cent, deze geeft een prima indicatie over de te bestellen materialen. Wel dient u de aantallen goed te controleren, want met zaagverlies wordt in de calculator geen rekening gehouden.  Ook wordt u geattendeerd op de nodige toebehoren voor het plaatsen van de composiet terrasplanken, zoals bijvoorbeeld de composiet onderbalken, clips en schroeven.

Het is tevens raadzaam om een antiworteldoek te gebruiken onder de vlonderplanken. Zo voorkomt u dat er onkruid tussen de terrasplanken door komt.

Wilt u ook spoedig genieten van uw perfecte composiet terras in eigen tuin? Een bezoek aan de showtuin kan wonderen doen en advies wordt dan graag gegeven.

Hout of composiet: de 40 voordelen en nadelen!

Gaat u binnenkort een vlonder aanleggen of een nieuwe schutting plaatsen? Dan doet u vast uitgebreid onderzoek naar de verschillende materialen die u hiervoor kunt gebruiken. Veel van onze klanten vragen zich af wat precies het verschil is tussen composiet en hout. Wat is wijsheid voor uw nieuwe schutting of vlonder? We leggen u graag de voordelen, de nadelen en de verschillen uit van beide materiaalsoorten.

Voordelen en nadelen van hout

Hout is voor veel mensen een automatische keuze. Het heeft een mooie look, hout is vaak vertrouwd en daarnaast denken veel mensen dat het een goede duurzame keuze is.

De voordelen van hout:

1. Natuurlijke warme sfeer door middel van houtgebruik.
2. Heerlijke houtgeur.
3. Diverse houtsoorten kunnen goedkoper zijn dan composiet.
4. Prachtige unieke details, zoals knoesten.

De nadelen van hout:

1. Hout rot, en het kan zeer snel gaan splijten en scheuren.
2. Hout geeft splinters, het is dan ook niet de beste optie als u graag op blote voeten loopt.
3. Na enkele jaren verkleurt hout vaak en neemt het een grijze kleur aan.
4. Hout vergt veel onderhoud. Een schutting of vlonder moet 2x per jaar in de olie, lak of beits gezet worden. Daarnaast is het aan te raden om eens per jaar het hout te schuren.
5. Hout wordt snel glad bij regen, mist en vorst.
6. Op hout ontstaat snel een groene aanslag.
7. De levensduur van hout met grondcontact is ongeveer de helft van hout zonder grondcontact. De constructie zal dan ook sneller vervangen moeten worden dan de rest van planken.
8. Insecten en ander ongedierte kan makkelijk binnendringen in hout.
9. Hout zonder keurmerk is niet milieuvriendelijk.

Voordelen en nadelen van composiet

Composiet bestaat uit een menging van houtvezels en kunststof. Bij de meeste fabrikanten is dit gerecycled kunststof met houtvezels. Doordat er gebruik wordt gemaakt van gerecycled kunststof is het een stuk minder milieubelastend dan hout, daarnaast gaat het langer mee, waardoor deze materiaalsoort duurzamer is.

De voordelen van composiet:

1. Elke plank is identiek, geen verschil in structuur en patroon.
2. Beter bestand tegen chloor en zoutwater, dit is een groot voordeel bij een zwembad of jacuzzi.
3. Weinig onderhoud.
4. Gemakkelijk schoon te maken met een milde zeep en een harde borstel.
5. Ook gemakkelijk te reinigen met een hogedrukreiniger tot 80 BAR zonder roterende kop.
6. Weerbestendig.
7. Er is een keuze uit massief en holkamer composiet.
8. Een onderconstructie zorgt voor stevigheid bij vlonders. De aanwezigheid van bevestigingsmaterialen is vrijwel niet zichtbaar. Het lijkt daarom bijna naadloos.
9. Composiet heeft een zeer goede kleurvastheid (na stabilisatie in de weken na montage).
10. Composiet veroorzaakt geen splinters en is daarom ook zeer veilig voor kinderen en huisdieren.
11. Composiet heeft tegenwoordig een zeer natuurlijke uitstraling.
12. De montage van deze materiaalsoort is zeer eenvoudig.
13. Het is betaalbaar, de prijs zit tussen zachthout en hardhout in.
14. Composiet is antislip, handig voor senioren en kinderen.
15. Door gebruik te maken van gerecycled kunststof en houtvezels met een keurmerk is het milieuvriendelijk en duurzaam.
16. Insectbestendig. Geen last meer van wormen, termieten, wespen en ander naar ongedierte.
17. Goede weerstand tegen rotting.
18. Geen enorme kromtrekkingen. Bij de eerste composietgeneratie was dit nog wel het geval, maar tegenwoordig niet meer.
19. Kies voor lichtgewicht. Het is veelal lichter dan hardhout.
20. Tot wel 30 jaar redelijk kleurbehoud, in vergelijking met enkele jaren bij hout.
21. Gifvrij, u hoeft de planken niet met anti-insectenmiddelen of chemische schoonmaakmiddelen te behandelen.
22. Kleine beschadiging? Met schuurpapier lost u dit in de meeste gevallen zo op.
23. Zelfs direct naast een zwembad lijdt composiet niet tot glijpartijen, het materiaal behoudt zeer goed de antislipkenmerken.

De nadelen van composiet:

1. Niet alle composiet soorten hebben een natuurlijke uitstraling.
2. De donkerste planken kunnen theoretisch iets warmer worden in de zon (hoewel dat alleen bij extreme omstandigheden meetbaar is).
3. Een holle composietplank gaat iets sneller kapot als er iets op valt dan een massieve houten plank.
4. Duurder dan een gewolmaniseerde houten vlonder (goedkoper dan hardhouten vlonders).
5. Het is lastig om een vlonder of schutting aan te leggen in een bijzondere vorm met composiet. Kies dan altijd voor de massieve variant in plaats van de holkamer composiet variant.

Een keuze maken

De keuze voor hout of composiet hangt af van de plaatsing en hoe u gebruikt wilt maken van het materiaal.
Wij zijn natuurlijk groot fan van composiet. En u?

Toe aan een nieuw vlonder?

Wilt u uw vlonder vervangen voor een prachtig composiet vlonder? Top, dan bent u bij WoodComposiet aan het goede adres. Wel zijn er een paar zaken waar u over na moet denken, voordat u overgaat tot de aankoop van composiet vlonderplanken! Lees snel dit blog artikel om erachter te komen welke zaken dit zijn!

Massief of hol?

Voor een composiet vlonder of terras bestaat de keuze tussen massief composiet planken of holle composiet planken. Maar welke soort planken passen het beste bij uw huishouden? Dat leggen we u graag uit. Wij raden massief composieten vlonderplanken aan als u een groot gezin heeft of vaak mensen over de vloer heeft. Deze planken kunnen veel gewicht dragen, jaar in jaar uit. Daarnaast zijn deze massieve planken ook perfect voor terrassen of restaurants die een nieuw vlonder willen installeren. Bent u op zoek naar nieuwe vlonderplanken voor een klein terras met plek voor een paar mensen? Dan raden we u aan om te kiezen voor de holle vlonderplanken. Deze zijn goedkoper ten opzichte van de massief composiet planken en zorgen ook voor jarenlang vlonderplezier.

Naadloos vlonder? Dat is zeker een mogelijkheid in 2019!

Oké, niet 100 procent naadloos, maar door de 2 mm ruimte tussen de planken zien wij de WoodPlastic TOP planken als de beste optie voor een naadloos terras. Door de kleine tussenruimte krijgt onkruid geen kans. Ook zult u nooit uw telefoon, kleingeld of sieraden verliezen tussen de planken!

Uw vlonder zet uit en krimpt

Composiet zal gedurende het jaar (minimaal) uitzetten en krimpen, net als ieder ander materiaal. Zeker met heerlijk, warm zomerweer zal hier sprake van zijn. Het is dan ook belangrijk dat u de vlonderplanken niet strak op elkaar installeert, maar dat hier ruimte tussen de individuele planken zit. Afhankelijk van welke composiet plank u gebruikt zijn enkele millimeters, zoals bij de hierboven genoemde WoodPlastic TOP planken, al genoeg!

Een vlonder zelf bouwen of laten bouwen?

Het bouwen van een vlonder is niet moeilijk, maar kan wel een uitdaging zijn als u dit nog nooit eerder heeft gedaan. Als u secuur werkt, de montage instructies van WoodComposiet navolgt en goed overweg kunt met gereedschap; dan zal het niet lastig zijn voor u om een vlonder te installeren.

Bespaart u uzelf liever de moeite? Kies dan voor een professional! U kunt de planken bij WoodComposiet bestellen en vervolgens zelf een lokale hovenier of een ervaren klusjesman inhuren voor de installatie. Hierdoor weet u dat u kiest voor kwaliteit, en jarenlang kunt genieten van uw vlonder.

 

De kleur en look van de composiet vlonderplanken

Ook niet onbelangrijk is de kleur van uw nieuwe vlonder. Dit moet natuurlijk wel passen bij de rest van uw tuin en bij de stijl van uw huis. Bij WoodComposiet bieden we dan ook verschillende kleuren en soorten planken aan. Veel van onze producten zijn op twee manieren te gebruiken. Door de kant met de ribbels onder, of boven te monteren kiest uzelf de composiet look.

 

 

 

 

Voor welke vlonderplanken gaat u?

Voor welke WoodComposiet schutting kiest u?

In ons assortiment vindt u verschillende type schuttingen van composiet. Dit zijn o.a. maxi-schuttingen, stapelplank schuttingen, toog schuttingen en luxe schuttingen. Daarbij zijn er ook diverse kleuren schuttingen in ons aanbod opgenomen. Hierdoor kiest u altijd een composiet schutting die bij u past. We helpen u graag een goede keuze te maken, lees snel verder!

Groen, groener, groenst!

Bent u fan van een duurzame tuin met veel planten? Composiet is een zeer milieuvriendelijk product gemaakt van duurzaam hout en gerecycled kunststof. Het gaat vele malen langer mee dan een houten schutting. Wilt u een schutting in uw tuin met ook ruimte voor planten? Wissel de schutting panelen of schutting planken af met draadmatten.

Hierdoor heeft u ruimte voor prachtige groene klimplanten als klimop. Wilt u ook wat kleur aanbrengen? Kies dan voor de roodkleurende wilde wingerd, een prachtige paarse clematis of een opvallende gele klimroos. Door meerdere draadmatten in de schutting te verwerken, creëert u een unieke composiet schutting.

Rust in huis en tuin met een Scandinavische schutting

Door de brede composiet collectie van WoodComposiet kunt u ook uw exterieur in de Scandinavische stijl inrichten. Kies voor een schutting met de kleur helder wit, ivoor wit of vergrijsd bruin. Deze passen perfect bij uw interieur, waardoor de Scandinavische stijl van binnen naar buiten mooi overloopt.

Speel met donkere en lichte kleuren in de tuin

In veel huizen wordt er afgewisseld met donkere en lichte elementen. Heeft u een mooie antraciet hoekbank of grijze meubels? Trek deze interieurstijl door naar uw tuin. Met de prachtige grijze composietschuttingen maakt u één geheel van uw woning. Kies voor de prachtige kleuren antraciet, antraciet met houtnerf of voor grijs. Daarbij kunt u in ons assortiment ook een bijpassend composiet vlonder uitkiezen.

Kies voor maximale privacy in uw tuin

Is privacy voor u heel belangrijk? Dan hebben wij in ons assortiment de perfecte oplossing voor uw tuin, namelijk de maxi-schuttingen of hoge schuttingen. Een schutting in de voortuin mag maximaal 1 meter hoog zijn, in uw achtertuin mag een schutting maximaal 2 meter hoog zijn. Wilt u een hogere schutting? Soms lukt dit door een vergunning aan te vragen bij de gemeente, maar niet iedere gemeente staat er hogere schutting toe.

 

Bij WoodComposiet verkopen we maxi-schuttingen van 180 cm hoog. Tussen de planken is geen ruimte, waardoor u geen overlast meer heeft van nieuwsgierige buren! Daarnaast verkopen we ook schuttingen van 200 cm hoog. Deze hebben wel nog iets van ruimte tussen de balken, maar zijn wel lekker hoog. Hierdoor hebben we altijd een oplossing voor u!

 

Wat is uw ideale schutting?

Een nieuwe schutting neerzetten in uw tuin, waar moet u aan denken?

Is uw oude schutting rot, niet meer van deze tijd of gewoon toe aan vervanging? Dan is deze blog perfect voor u. Bij het plaatsen van een nieuwe schutting zijn er veel factoren waar u aan moet denken, we behandelen ze stap voor stap!

1. De buren

Als we iets hebben geleerd uit de vele “Bonje met de Buren” afleveringen, dan is het wel dat schuttingen plaatsen voor vele ruzies heeft gezorgd. Om dit te voorkomen is het handig om te overleggen met uw buren voor het plaatsen van een nieuwe schutting. Misschien bent u zelfs wel gebonden aan bepaalde kleuren voor het aanzicht van uw woning of deelt u de schutting met uw buren. Door eerst te praten met uw buren gaat u discussies uit de weg!

2. Budget opstellen

Bij iedere verbouwing of aanpassing is het handig om te kijken naar het budget. Hoeveel geld heeft u over voor uw nieuwe schutting? En welke levensduur verwacht u bij uw schutting? Op deze manier kunt ook kijken of een aankoopwaarde voor een nieuwe schutting reëel is.

3. Kies voor een bepaald materiaal

Bij schuttingen is het heel belangrijk om te kijken naar welke materiaalsoort u kiest. En u heeft de keuze uit de meest verschillende materialen; van kippengaas waar u klimop in laat groeien en hout tot en met bijna onverwoestbaar composiet. Onze voorkeur ligt natuurlijk bij het duurzame composiet van o.a. ProDeck™ en WoodPlastic®.

Wanneer u het materiaal heeft gekozen kunt u kiezen voor een bepaalde look. Kiest u bijvoorbeeld voor composiet met een houtnerf of misschien voor een authentieke vergrijsde bruinkleur? De keuze is reuze, voor iedere exterieurstijl is er dan ook een soort dat bij uw wensen past.

4. Meten = weten

Niets is zo belangrijk als het uitmeten van uw toekomstige schutting. Hierdoor komt u bij de levering van uw nieuwe schutting niet achter nare verrassingen. Voor een hele uitgebreide montage instructie verwijzen wij u door naar onze montage instructies sheet.

5. Denk na over het onderhoud

Veel mensen denken niet goed na over het onderhoud van hun schutting. Het is aan te raden om twee keer per jaar onkruid te verwijderen om te voorkomen dat deze gaan groeien in de poriën van uw schuttingmateriaal. Hierdoor wordt er ook ruimte gecreëerd voor vocht. Vocht kan bij vorst uitgaan zetten, waardoor uw schutting zwaar kan beschadigen. Bij een materiaal als hout is het ook belangrijk om chemische reinigingsproducten in te zetten om ongedierte tegen te gaan. Bij composiet zult u merken dat het onderhoud een stuk simpeler is en weinig tijd in beslag neemt.

6. Tijd om te bestellen!

Heeft u alle voorgaande stappen doorlopen? Dan bent u klaar om uw nieuwe schutting te bestellen. Dit kan natuurlijk online, maar wilt u liever de daadwerkelijke (composiet)planken bekijken? Dan kunt u natuurlijk langskomen in onze showtuin.

 

Voor wat voor soort schutting kiest u? Heeft u vragen over een nieuwe schutting, samengesteld uit composiet? Neem dan contact met ons op!

Ecologische voetafdruk verkleinen door composiet

Tegenwoordig zijn veel mensen bezig met het reduceren van hun impact op de aarde. Door milieuvriendelijker te consumeren, maar ook zeker om na te denken over de duurzaamheid van hun aankopen. Composiet past hier perfect bij.

Wat is composiet?

Bij composiet wordt gebruik gemaakt van gerecycled kunststof, hierdoor herbruiken we kunststof dat anders op de afvalstapel terecht zou komen of in een verbrandingsoven zou verdwijnen. Daarnaast is het milieuvriendelijker om te kiezen voor composiet, omdat u geen chemische reinigingsproducten nodig heeft. Een milde, natuurlijke zeep en een harde bezem zijn meer dan genoeg om uw composiet vlonder of schutting schoon te maken.

Schuren, beitsen, verven? Dit is allemaal niet nodig, hierdoor weert u wederom chemische producten uit uw tuin. En met een huishouden met kleine kinderen of huisdieren is dat wel zo fijn.

Weet wat u koopt

Steeds meer mensen zien in dat hout kopen zonder keurmerk, direct gelinieerd is aan ontbossing. Dankzij verschillende documentaires zijn we steeds beter op de hoogte van wat de gevolgen zijn van de houtkap. Ook hierdoor is het voor veel mensen een voordelige keuze om te kiezen voor composiet. U weet dat uw aankoop duurzaam is als u kiest voor composiet.

Bang voor glijpartijen? Niet met composiet!

Als u kiest voor een houten vlonder of houten planken in de tuin, dan is het verstandig om ieder jaar uw antislipprofielen te checken of te vervangen. Het kan zijn dat de planken gaan rotten waardoor de profielen los komen te zitten. Composiet is van zichzelf antislip, wat niet snel slijt; ook hier hoeft u dus geen aandacht meer aan te besteden. Hierdoor hoeft u niet elk jaar materiaal te vervangen of zelfs uw gehele schutting of vlonder te vervangen. Door op materiaal te besparen, bespaart u ook het milieu.

Bent u bezig met het verkleinen van uw impact op de aarde en bezig met het verbouwen van uw tuin? Kijk dan ook zeker naar composiet als materiaal voor jarenlange hoogwaardige kwaliteit in uw tuin, zonder gebruik te maken van chemische schoonmaakmiddelen.

Nieuw: de WoodPlastic TOP massieve vlonderplank voor naadloze terrassen

WoodComposiet heeft vanaf begin maart een volledig nieuwe massieve vlonderplank van WoodPlastic® in haar assortiment opgenomen.

Omdat deze massieve vlonderplanken gemonteerd worden met behulp van een innovatief clipsysteem, ontstaat er een naadje tussen de vlonderplanken van maar 2 mm breed! De vlonderplanken lijken door het speciale mes- en groefsysteem naadloos op elkaar aan te sluiten; dit geeft een uiterst rustig en egaal beeld aan uw nieuwe vlonder. Voor veranda’s en vloeren in tuinhuizen en dergelijke zijn deze massieve vlonderplanken (door die verdekte naad) speciaal aan te bevelen!

Doordat dat de naad maar 2 mm dik (en verdekt) is, kan er vrijwel niets tussenvallen en kan onkruid moeilijk door de naad naar boven groeien. Door die kleine naad is deze massieve vlonderplank bij uitstek geschikt voor plaatsing in en op veranda’s, zoals een woonkamervloer. Het mes- en groefsysteem van deze WoodPlastic® massieve vlonderplanken maakt geen gebruik van rubbers (die los kunnen raken) en is een gepatenteerd systeem.

Deze vlonderplanken worden geproduceerd onder de bekende Amerikaanse – kwalitatief hoog-genormeerde – “Strandex”-technologie. WoodComposiet is in Nederland exclusief dealer van WoodPlastic® massieve terras- of vlonderplanken. Doordat WoodPlastic® de vlonderplanken zelf produceert met uitmuntende grondstofsamenstellingen (o.a. minimaal houtpercentage in vergelijking met andere producenten van massief composiet en uitsluitend pure niet-gerecyclede polymeren), kunnen wij deze vlonderplanken tegen zeer aantrekkelijke prijzen aanbieden!

WoodPlastic® massieve vlonderplanken onderscheiden zich van de holkamer vlonderplanken van ProDeck™ door o.a. een grotere stabiliteit (o.a. extra gewicht zorgt daarvoor), andere unieke profielen en kleuren. Daarnaast zijn deze massieve vlonderplanken makkelijker te monteren: het afschot is wat minder belangrijk, waardoor deze vlonderplanken – zeker in combinatie met aluminium onderbalken – uitermate goed geschikt zijn voor plaatsing op balkons of dakterrassen.

Natuurlijk mag u ook verwachten dat deze vlonderplanken minder snel beschadigen, onder meer doordat de puntbelasting hoger mag zijn. Deze vlonderplanken zijn uniek in Nederland: WoodComposiet is exclusief alleenvertegenwoordiger van dit merk en daar zijn we trots op.

WoodComposiet gaat bloggen!

Helemaal nieuw in onze webshop: een blog!

WoodComposiet krijgt regelmatig verzoeken om informatie. Deze informatie is vaak terug te vinden “ergens in de webshop”, maar soms is het makkelijker om even naar een betreffend blog te gaan en daar te lezen over de producten.

WoodComposiet gaat haar uiterste best doen om de informatie kort en helder te houden. Zo kunt u straks veel meer informatie vinden over:

verschillen tussen diverse soorten composieten vlonderplanken
informatie over levertijden
kleine montagetips, die niet in de montage-instructies staan
achtergrondinformatie over het enorme assortiment composieten tuinproducten
verschillen tussen de diverse soorten composieten schuttingen
designmogelijkheden van materialen uit ons assortiment
introductie van nieuwe producten

Enzovoorts, enzovoorts. Check dus regelmatig deze blog voor meer inspiratie.

Filter

Filter zoekresultaten