Welke soorten terrasplanken bestaan er?
Veel tuinen in Nederland hebben een terras. En veel van die terrassen zijn gemaakt met onpersoonlijke trottoir- of betontegels, vaak in de kleur grijs. Dat draagt niet bij aan een “lekkere tuinbeleving”. Zo’n heerlijk gevoel als je in je tuin plaatsneemt, kun je zelf gelukkig wel goed creëren, door een andere ondergrond voor je terras te kiezen.
Er zijn een aantal materialen in de markt te verkrijgen, die je kunt gebruiken voor het creëren van een meer gepersonaliseerd terras. We noemen hieronder een vijftal varianten, hoewel we ervan overtuigd zijn dat er vast nog meer exotische materiaalsoorten te vinden zijn. Deze bijzondere soorten zijn bij ons echter niet bekend, dus daarover kunnen wij u ook niet informeren.
Enkele materiaalsoorten die gebruikt zouden kunnen worden – uiteraard afhankelijk van uw smaak:
• kunststof terrasplanken, volledig nieuw (“virgin quality”)
• terrasplanken van gerecycled kunststof
• hardhouten vlonderplanken
• houten vlonderplanken van mindere kwaliteit, al of niet geïmpregneerd
• composieten terras- of vlonderplanken, massief of met holle kamers
We leggen de voor- en nadelen van de vijf genoemde materiaalsoorten in het kort aan u uit.
Kunststof terrasplanken
Deze volledig kunststof planken kom je niet al te veel tegen. Het klinkt natuurlijk ideaal, volledig plastic, maar het heeft een paar uiterst vervelende kenmerken. Het materiaal kan bij temperatuurschommelingen enorm uitzetten en krimpen. Daarnaast is de kleurvastheid meestal erg slecht, het verbleekt enorm.
Terrasplanken van gerecycled kunststof
Er zijn enkele leveranciers, die dit soort planken leveren als “bijproduct”, want vlonderplanken van dit materiaal zijn meestal alleen maar te verkrijgen in de kleur zwart. Ook zijn de planken vaak erg dik, omdat gerecycled plastic in principe minder sterk is dan bijvoorbeeld “virgin” plastic.
Hardhouten terras- of vlonderplanken
Deze gouwe ouwe kom je nog steeds veel tegen, mede omdat er heel lang geen goede alternatieven te verkrijgen waren. Deze planken zijn erg sterk (sommige soorten kunnen wel een overspanning van een kleine meter hebben), maar ze zijn wel onderhoudsgevoelig: ze moeten toch om het jaar in de beits gezet worden. En, afhankelijk van de gekozen houtsoort, kan het voorkomen dat de planken tòch aan verrotting onderhevig zijn. En over duurzaamheid zullen we het in dit geval maar helemaal niet hebben …
Houten vlonderplanken
Planken van bijvoorbeeld cederhout of andere boomsoorten, die van een mindere kwaliteit zijn. Vaak worden dit soort planken behandeld en geïmpregneerd, zodat ze wat minder snel gaan rotten, maar ook deze planken zijn erg onderhoudsgevoelig. Meestal wordt geadviseerd om ze jaarlijks in de nieuwe beits te zetten of opnieuw te behandelen. Dus helaas geldt ook voor dit soort terrasplanken dat ze niet duurzaam zijn, er worden uiteindelijk toch bomen voor gekapt!
Composieten vlonder- of terrasplanken
Het materiaal van dit soort planken is een samenstelling van houtvezels (zeg maar: zaagsel) en voornamelijk gerecycled polymeermateriaal. Dat zorgt voor een samenstelling die uiterst weinig onderhoud vergt, maar belangrijker: in erg veel dessins en in heel veel kleuren verkrijgbaar. Composieten vlonderplanken zijn bij veel leveranciers verkrijgbaar in een massieve uitvoering en in een uitvoering met holle kamers. De holkameruitvoering wordt geproduceerd om gewicht (en dus kosten) te besparen, maar moet wel wat secuurder gemonteerd worden dan een massieve vlonderplank – afschot is hierbij erg belangrijk.
Diverse soorten composieten vlonderplanken zijn verkrijgbaar in een uitvoering met co-extrusie. Dit is een soort lamineer- of plasticlaag óver het composietmateriaal, waardoor deze composieten vlonderplanken nòg beter bestand zijn tegen de weersomstandigheden, maar – zeker zo belangrijk – ze worden daardoor ook gevrijwaard van vetvlekken en dergelijke.
En ja, er zijn meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld afgekeurde (door de splinters) en gekleurde pallets (zie de bijgeplaatste foto), maar of je daar nou zo gelukkig van wordt? 😉